SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Salmonelóza nie je jediným strašiakom leta

Teplé počasie je ideálne pre rast baktérií, čo zvyšuje riziko potravinovej otravy.

Citlivé sú najmä pokrmy, ktoré obsahujú vajcia, mäso, mliečne výrobky či majonézu. Nebezpečné ochorenia si však môžeme privodiť aj zjedením neumytej zeleniny a ovocia. Najznámejším ochorením, ktoré môžeme dostať z jedla, je salmonelóza, ktoré sa objavuje hlavne v lete. Potrápiť nás ale môže aj baktéria E. coli či rôzne potravinové alergény. Na tieto riziká z potravín upozorňuje práve prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pod názvom „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“.

Salmonelóza je infekcia spôsobená salmonelou. Ide o akútne bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje črevný trakt a prejavuje sa najčastejšie hnačkami. Existujú stovky druhov salmonely, pričom u ľudí vyvolávajú tráviace infekcie najčastejšie štyri z nich, z ktorých najznámejšia a najnebezpečnejšia je Salmonella Enteritidis. Ochorenie sa prenáša zo zvierat a zo živočíšnych produktov na človeka.

Zdrojom nákazy sú najmä produkty z hydiny, ako nedostatočne tepelne upravené vajcia, nepasterizované majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, rizikové sú ale aj mäsové výrobky. Uskladnenie v chladničke, ale ani zamrazenie v tomto prípade nie sú dostatočnou prevenciou. Pomôže len dostatočné tepelné spracovanie, pod ktorým rozumieme tepelnú prípravu surovín pri teplote aspoň 75°C počas najmenej piatich minút. Teplota nad 100° C by mala potraviny salmonely zbaviť.

TIP: Veľmi dôležité je starostlivé umývanie si rúk pri varení. Napadne vám napríklad umyť si po krájaní hydinového mäsa ruky mydlom? Rovnako nebezpečné je neopláchnuť nôž, ktorým sme krájali mäso a krájať ním zeleninu na šalát.

Pozor ale treba dávať už pred varením. Odporúča sa neumývať hydinové mäso pod tečúcou vodou. Špliechajúcim prúdom sa môžu baktérie z mäsa dostať do okolia drezu a na kuchynské pomôcky.

Problém môžu mať aj vegáni

Hoci sa zdravotné problémy spôsobené nesprávnym nakladaním s potravinami spájajú najmä s mäsom, vajcami, majonézou, či zmrzlinou, v bezpečí nie sú ani vegáni, ktorí potraviny so živočíšnym základom nekonzumujú. Odborníci varujú pred neumytým ovocím a najmä zeleninou, na ktorých sa môžu objaviť nebezpečné baktérie E.coli, pôvodom z fekálneho znečistenia z pôdy, hnojenej prírodnými hnojivami.

Hoci v letnom období pôsobí lákavo najmä sezónne ovocie, nenechajte sa nalákať na ochutnávanie napríklad na trhu. Neumyté jahody, čerešne, hrušky, ba i melóny môžu byť príčinou neskorších nepríjemných problémov. Všetky druhy ovocia a zeleniny je preto pred konzumáciou potrebné dôkladne umyť a niektoré samozrejme aj olúpať. Vyhnete sa tak bolesti žalúdka, hnačke, vracaniu, alergickej reakcii alebo zapálenej pokožke. E.coli je ale aj najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest, vrátane zápalu močového mechúra a zápalu obličiek. Príznaky zahŕňajú časté močenie, bolesť alebo pálenie pri močení a krv v moči.

TIP: Veľké ovocie ako napríklad melóny sa zvyknú predávať aj rozkrojené. Pred konzumáciou ich treba umyť studenou vodou a to vrátane dužiny na reze. Inak sa v prípade výskytu baktérie môžeme nakaziť.

Zamaskované alergény

V lete často chodíme na výlety, navštevujeme neznáme miesta, môže sa teda stať, že stratíme obozretnosť pri jedle. Pre ľudí s potravinovými alergiami je dôležité, aby dbali najmä na dve veci. A to dôkladné čítanie etikiet a nepriamy kontakt potravy s alergénom.

Ak sme v zahraničí a nehovoríme jazykom, ktorým je etiketa písaná, pomôžu nám technológie. Využite aplikácie, ktoré vám preložia text už tým, že naň namierite fotoaparát. Jazyk pritom automaticky rozoznajú. Rovnako ako na Slovensku treba dávať pozor na poznámku, že potravina „môže obsahovať“ alergén. Často sa výrobok spracováva v továrni, v ktorej sa nachádza aj daný alergén.

Riziko môže predstavovať aj nepriamy kontakt s alergénom, teda prenesenie alergénu z jednej potraviny na inú, ktorú potom alergik skonzumuje. Takáto situácia môže nastať aj pri umývaní riadu alebo príprave pokrmov. Je nevyhnutné dôkladne čistiť kuchynský priestor a náčinie, ktoré využívame, a vždy najprv pripravovať jedlá pre alergika skôr ako pre ostatných. A následne je dôležité všetko opätovne riadne vyčistiť.

Potravinové alergie môžu mať rôzne prejavy, ktoré sa môžu líšiť na individuálnej báze. Môžu to byť napríklad tieto:

  1. Svrbivá vyrážka alebo ekzém
  2. Opuchy na tvári, najmä okolo očí a pier
  3. Ťažkosti s dýchaním alebo dýchavičnosť
  4. Návaly tepla
  5. Svrbenie v ústach alebo hrdle
  6. Závraty alebo strata vedomia
  7. Hnačka alebo zápcha
  8. Nafukovanie alebo bolesti brucha
  9. Vracanie alebo nevoľnosť
  10. Rýchly nárast alebo pokles krvného tlaku

V najhoršom prípade môže potravinová alergia spôsobiť anafylaxiu, čo je život ohrozujúca alergická reakcia, ktorá vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.


O kampani

Kampaň „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“ (#EUChooseSafeFood) realizuje EFSA spolu s partnermi v 16 členských štátoch EÚ. Cieľom je upriamiť pozornosť na špičkové vedecké poznatky o bezpečnosti potravín v EÚ, vďaka ktorým patria európski spotrebitelia medzi najlepšie chránených a informovaných spotrebiteľov na svete, pokiaľ ide o potraviny. Kampaň pomáha občanom európskych krajín kriticky uvažovať pri každodennom výbere, skladovaní a spracovaní potravín. Viac informácií nájdete na:https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 997
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 6 717
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 936
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 695
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 148
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 115
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 567
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 158
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historicky sa viac otváralo severu. Dodnes nesie jeho vizuálnu i mentálnu stopu.


INZERCIA 18 h

Polyfunkčný dom na Južnej triede prinesie Košičanom aj malé námestie a moderný mestský priestor.


19 h
Ilustračný obrázok výnimočných priestorov z Nivy Tower

Bratislava, marec 2025 - EQUILIBRIO sa etablovalo ako stabilný a hodnotovo ukotvený partner na realitnom trhu.


17. apr

Populárna doručovacia služba Wolt ocenila najúspešnejšie reštaurácie a obchody.


INZERCIA 17. apr
SkryťZatvoriť reklamu