SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Prečo sladká kukurica kraľuje letu?

Nechýba na festivaloch a grilovačkách, tú slovenskú nájdete aj v Kauflande.

Kukurici sa na Slovensku daríKukurici sa na Slovensku darí (Zdroj: Kaufland)

Verili by ste, že ľudia ju jedávali už pred 9 000 rokmi? Potvrdili to archeologické nálezy v mexickom údolí Tehuacán a pestovali ju aj Aztékovia, Mayovia aj Inkovia, pre ktorých bola najdôležitejšou potravinou. Kukurica však nielen skvele chutí a rýchlo zasýti, ale prospieva aj zdraviu. Vďaka množstvu vitamínov aj minerálov, železa, draslíka či esenciálnych kyselín upravuje krvný tlak, posilňuje imunitný systém, činnosť ciev aj srdca, prítomnosť karotenoidov zlepšuje zrak a rekordne vysoký obsah tiamínu, čiže vitamínu B 1, podporuje nervový systém aj dobrú náladu. Navyše je vhodná á aj pre „bezlepkáčov“, čo je dosť dôvodov na to, aby ste sa do nej s chuťou zahryzli. Špeciálne v lete, kedy je jej sezóna v plnom prúde a kedy čerstvé šúľky zo slovenských polí nájdete aj v predajniach Kauflandu .

Vedeli ste, že ju pestovali už Aztékovia či Inkovia?  (zdroj: Kaufland) Vedeli ste, že ju pestovali už Aztékovia či Inkovia? (zdroj: Kaufland)

Úroda od júla do októbra

V regáloch obchodného reťazca má svoje miesto aj kukurica cukrová od rodinnej firmy Adkon, ktorá ju neďaleko Dunajskej Stredy pestuje na rozlohe približne 20 hektárov. „Ide o teplomilnú rastlinu , takže pri prvých sejbách chladné počasie a nižšie teploty pôdy sťažujú jej klíčenie aj rast,“ vysvetľuje konateľ Adrián Nagy, ktorý vlani na svojich poliach vyzbieral takmer 350 tisíc šúľkov. So siatím začína postupne od apríla do júna, aby čerstvú úrodu mohol zberať od júla až do októbra. „Tá istá odroda sa môže siať s odstupom päť až desať dní, ale postupnosť dozrievania sa dá dosiahnuť aj tak, že využívame rôzne odrody s odlišným vegetačným obdobím,“ pokračuje pestovateľ, ktorý sa spolieha na supersladké druhy kukurice. Sú totiž najsladšie a chutia aj zákazníkom Kauflandu, do ktorého svoju úrodu dodáva.

Potrebuje ručnú prácu aj správny čas na zber

Tento druh obilniny sa v našich končinách pestuje často. Okrem cukrovej vysievajú poľnohospodári tiež osivovú, kŕmnu alebo pukancovú kukuricu a na Slovensku rastie na výmere približne 200 tisíc hektárov. „Vlani kukurica veľmi trpela suchom, ale tento rok sa očakáva, že úroda bude o čosi lepšia. Jej pestovanie je náročné v tom, že potrebuje veľa závlahy, aby bola kvalitnejšia,“ hovorí Jozef Šumichrast, predseda slovenského Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu.

Mimochodom, viete, na čom si slovenskí dodávatelia tejto plodiny musia dať špeciálne záležať? Aby čo najpresnejšie odhadli správny čas zberu. Ten nastáva vtedy, keď klásky majú dostatočnú veľkosť, ale zrná sú ešte mäkké a mliečno zrelé. „Keby ju poľnohospodári zberali príliš skoro, nebude vhodná na konzumáciu, neskoro by zase bola tvrdá. Kukurica cukrová si zároveň vyžaduje ručnú prácu a hoci sa zberá v klasoch aj pomocou strojov, vzhľadom na mliečnu zrelosť s ňou treba zaobchádzať šetrne,“ upozorňuje Jozef Šumichrast.

Slovákom chutí stále viac

V slovenských kuchyniach je kukurica čoraz obľúbenejšia. Potvrdzujú to aj čísla zo Situačnej a výhľadovej správy o zelenine a ovocí, lebo kým v roku 2017 domáci pestovatelia dodali na trh približne 7 500 ton, v roku 2021 to už bolo vyše 24 tisíc ton. Tejto plodine sa dnes darí po celom Slovensku, dokonca rastie aj pod Tatrami, ale ako hovorí Adrián Nagy zo spoločnosti Adkon, pri vyšších teplotách a dlhšom svetelnom svite dozrieva rýchlejšie. „Kukurica cukrová je náchylná na teplotné podmienky pri klíčení, na prudké zmeny počasia, aj na sucho či prívalové dažde. Preto prvé sejby zakrývame, aby sme ju ochránili pred chladom a v príliš teplom počasí ju musíme výdatne zavlažovať. Dokonca chutí aj srnčej zveri, ktorá pri častých nájazdoch dokáže urobiť veľké škody, takže na poliach používame aj pachové plašiče,“ opisuje nástrahy pestovania.

Kedy je najlepšia?

V sezóne zberu je bežné, že skoro ráno šúľky ešte rastú na poli, no už poobede čakajú v logistickom centre v Ilave, odkiaľ putujú na pulty Kauflandu . V obchodnom reťazci si ich už na druhý deň môžu zákazníci kúpiť v pestrom sortimente ovocia a zeleniny. „Kukurica najlepšie chutí čerstvá,“ pripomína pestovateľ. „Po zbere sa cukor postupne mení na škrob a potom stráca sladkosť. Jej sladkú chuť síce spomalí chlad, ale aj tak odporúčam jesť ju čo najskôr po nákupe.“ Tak čo, zahryznete sa s chuťou do uvareného šúľka, ugrilujete si ju na záhradnej párty alebo žlté zrniečka pridáte do zeleninového šalátu? Lebo kukurica, ktorá je kráľovnou slovenských polí aj symbolom prázdnin, by v žiadnom letnom menu nemala chýbať. Ocení to vaše zdravie, aj slovenskí poľnohospodári.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  5. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  6. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 961
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 216
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 894
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 856
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 476
  7. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt 1 595
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 1 495
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Na riešenia Norberta Schillinga sa spoliehajú nemocnice, banky i výrobné závody.


INZERCIA 3 h

Overené spôsoby, ako znížiť spotrebu energie v domácnosti


INZERCIA 3 h

Knižná novinka Obyčajný hviezdny prach je dojímavý príbeh plný nádeje.


INZERCIA 21. apr

Historicky sa viac otváralo severu. Dodnes nesie jeho vizuálnu i mentálnu stopu.


INZERCIA 18. apr
SkryťZatvoriť reklamu