SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Myslíte, že grilujete mäso a ryby správne? Možno sa mýlite

Šéfkuchár Dalibor Navrátil vysvetľuje, čo je nevyhnutné pre perfektnú grilovačku.

Je držiteľ francúzskeho rytierskeho rádu Chaine des Rotisseurs, varil v najznámejších reštauráciách a učil sa od tých najlepších. Tentoraz však šéfkuchárDalibor Navrátil zavítal do Telerána, kde rozpálil záhradný gril na plyn Fieldmann, položil naň šťavnatý kus hovädzieho a marinovaného lososa v papilote. Kým pripravoval svoje špeciality z grilu, podelil sa o recepty aj o zásady správneho grilovania.

„Prvoradé sú kvalitné suroviny. Nemusíme mať na grile iba klobásku alebo hermelín, doprajte si kvalitné hovädzie, ryby, sezónnu zeleninu,“ hovorí skúsený kulinársky majster. Dalibor tiež zdôrazňuje dôležitosť správnej techniky krájania ugrilovaného mäsa. „Mäso po grilovaní nechajte chvíľu odpočívať a potom krájajte pod uhlom cca 30 - 35 stupňov, nie úplne rovno. Mäso je potom jemnejšie a krehkejšie," radí. Okrem toho odporúča používať na mäso len minimálne množstvo oleja a vyhýbať sa soli a koreniu pred grilovaním, pretože vysoká teplota môže spôsobiť horkosť. Podobne je tomu aj s bylinkami a cesnakom.

 (zdroj: Fieldmann) (zdroj: Fieldmann)

Postup na dokonalý steak:

  1. Steaky, cca 250 g, necháme odležať pri izbovej teplote asi dve hodiny pred grilovaním.
  2. Gril s roštom rozohrejeme na 220 °C. Mäso na grilovanie nesmieme príliš zahriať. Pri vyšších teplotách sa vlákna spečú a mäso bude tvrdé a gumové," varuje Dalibor.
  3. Steaky grilujeme približne 4 minúty z každej strany. Potom ich položíme na dosku a necháme 2 minúty odpočívať. Následne steaky osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Neoddeliteľnou súčasťou grilovania je samozrejme kvalitný gril. „Česká značka Fieldmann ponúka rôzne typy grilov - od elektrických cez plynové až po grily na uhlie. Každý typ má svoje výhody," vysvetľuje Dalibor. „Elektrické grily ponúkajú komfort bez zápachu, plynové grily prinášajú autentickú vôňu grilovania a grily na uhlie poskytujú najlepšiu chuť, aj keď vyžadujú viac pozornosti.“ Ideálny gril má podľa experta na varenie grilovací rošt na mäso, plochú časť na menšie suroviny a zeleninu a vrchný rošt na uchovávanie ugrilovaných jedál v teple. Grilovanie na griloch Fieldmann je jednoduché a efektívne, čo ocenia nielen začínajúci grilmajstri, ale aj skúsení profesionáli. S ich výberom vám ochotne poradia v každej predajni PLANEO.

Z rýb je podľa Dalibora Navrátila ideálny losos: „Je rýchlo hotový, bez typického rybieho pachu, navyše nemá kosti, a tak je bezpečný aj pre deti.“ Kulinársky mág odporúča pripravovať lososa v papilote z alobalu. „Príprava lososa v papilote je jedným z najkomfortnejších spôsobov, ako dosiahnuť vynikajúce výsledky. Mäso je jemné, šťavnaté a gril zostane čistý,“ odôvodňuje. Jeho recept si vyžaduje trochu viac času na odležanie, výsledok však stojí za tú trpezlivosť.

Gril na drevené uhlie Fieldmann FZG 1017 ľahko prenesiete tam, kde ho práve potrebujete.  (zdroj: Fieldmann) Gril na drevené uhlie Fieldmann FZG 1017 ľahko prenesiete tam, kde ho práve potrebujete. (zdroj: Fieldmann)

Suroviny pre 4 osoby:

  • Čerstvý filet z lososa s kožou (800 g)
  • Cukor krupica (300 g)
  • Hrubá morská soľ (300 g)
  • Kvalitná majonéza (100 g)
  • Limetka (2 ks)
  • Rybia omáčka (2 polievkové lyžice)
  • Alobal na papilotu

Postup:

  1. V miske zmiešame cukor a soľ. Lososa osušíme papierovým obrúskom a položíme na plech.
  2. Filet zasypeme zmesou cukru a soli a necháme 4 hodiny marinovať pri izbovej teplote.
  3. Po 4 hodinách zmes odstránime, filet opláchneme v studenej vode a osušíme.
  4. Lososa položíme na alobal, potrieme ho zmesou majonézy, rybej omáčky a limetkovej šťavy. Zabalíme do alobalu, aby vznikla papilota.
  5. Grilujeme pri teplote 200 °C po dobu 4 minút z každej strany. „Ak si nie ste istí, či je losos hotový, použite špáradlo. Strčte ho do najhrubšieho miesta, nechajte 10 sekúnd a ak je špáradlo teplé, losos je hotový," radí Dalibor.

Pozrieť sa na PLANEO grily

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 705
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 5 644
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 044
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 453
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 431
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 932
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 707
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Na výletnej lodi sa nudí len ten, kto to tak chce.


INZERCIA 25. apr

„Bola som nervóznejšia, než pred zápasom!“


24. apr

Projekt už prekročil dôležitý míľnik – celkovo už bolo vysadených viac ako 670 tisíc stromčekov.


24. apr

Štátny dozor neidentifikoval žiadne porušenie legislatívy.


24. apr
SkryťZatvoriť reklamu