SME

Myslíte, že grilujete mäso a ryby správne? Možno sa mýlite

Šéfkuchár Dalibor Navrátil vysvetľuje, čo je nevyhnutné pre perfektnú grilovačku.

Je držiteľ francúzskeho rytierskeho rádu Chaine des Rotisseurs, varil v najznámejších reštauráciách a učil sa od tých najlepších. Tentoraz však šéfkuchárDalibor Navrátil zavítal do Telerána, kde rozpálil záhradný gril na plyn Fieldmann, položil naň šťavnatý kus hovädzieho a marinovaného lososa v papilote. Kým pripravoval svoje špeciality z grilu, podelil sa o recepty aj o zásady správneho grilovania.

„Prvoradé sú kvalitné suroviny. Nemusíme mať na grile iba klobásku alebo hermelín, doprajte si kvalitné hovädzie, ryby, sezónnu zeleninu,“ hovorí skúsený kulinársky majster. Dalibor tiež zdôrazňuje dôležitosť správnej techniky krájania ugrilovaného mäsa. „Mäso po grilovaní nechajte chvíľu odpočívať a potom krájajte pod uhlom cca 30 - 35 stupňov, nie úplne rovno. Mäso je potom jemnejšie a krehkejšie," radí. Okrem toho odporúča používať na mäso len minimálne množstvo oleja a vyhýbať sa soli a koreniu pred grilovaním, pretože vysoká teplota môže spôsobiť horkosť. Podobne je tomu aj s bylinkami a cesnakom.

 (zdroj: Fieldmann) (zdroj: Fieldmann)

Postup na dokonalý steak:

  1. Steaky, cca 250 g, necháme odležať pri izbovej teplote asi dve hodiny pred grilovaním.
  2. Gril s roštom rozohrejeme na 220 °C. Mäso na grilovanie nesmieme príliš zahriať. Pri vyšších teplotách sa vlákna spečú a mäso bude tvrdé a gumové," varuje Dalibor.
  3. Steaky grilujeme približne 4 minúty z každej strany. Potom ich položíme na dosku a necháme 2 minúty odpočívať. Následne steaky osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Neoddeliteľnou súčasťou grilovania je samozrejme kvalitný gril. „Česká značka Fieldmann ponúka rôzne typy grilov - od elektrických cez plynové až po grily na uhlie. Každý typ má svoje výhody," vysvetľuje Dalibor. „Elektrické grily ponúkajú komfort bez zápachu, plynové grily prinášajú autentickú vôňu grilovania a grily na uhlie poskytujú najlepšiu chuť, aj keď vyžadujú viac pozornosti.“ Ideálny gril má podľa experta na varenie grilovací rošt na mäso, plochú časť na menšie suroviny a zeleninu a vrchný rošt na uchovávanie ugrilovaných jedál v teple. Grilovanie na griloch Fieldmann je jednoduché a efektívne, čo ocenia nielen začínajúci grilmajstri, ale aj skúsení profesionáli. S ich výberom vám ochotne poradia v každej predajni PLANEO.

Z rýb je podľa Dalibora Navrátila ideálny losos: „Je rýchlo hotový, bez typického rybieho pachu, navyše nemá kosti, a tak je bezpečný aj pre deti.“ Kulinársky mág odporúča pripravovať lososa v papilote z alobalu. „Príprava lososa v papilote je jedným z najkomfortnejších spôsobov, ako dosiahnuť vynikajúce výsledky. Mäso je jemné, šťavnaté a gril zostane čistý,“ odôvodňuje. Jeho recept si vyžaduje trochu viac času na odležanie, výsledok však stojí za tú trpezlivosť.

Gril na drevené uhlie Fieldmann FZG 1017 ľahko prenesiete tam, kde ho práve potrebujete.  (zdroj: Fieldmann) Gril na drevené uhlie Fieldmann FZG 1017 ľahko prenesiete tam, kde ho práve potrebujete. (zdroj: Fieldmann)

Suroviny pre 4 osoby:

  • Čerstvý filet z lososa s kožou (800 g)
  • Cukor krupica (300 g)
  • Hrubá morská soľ (300 g)
  • Kvalitná majonéza (100 g)
  • Limetka (2 ks)
  • Rybia omáčka (2 polievkové lyžice)
  • Alobal na papilotu

Postup:

  1. V miske zmiešame cukor a soľ. Lososa osušíme papierovým obrúskom a položíme na plech.
  2. Filet zasypeme zmesou cukru a soli a necháme 4 hodiny marinovať pri izbovej teplote.
  3. Po 4 hodinách zmes odstránime, filet opláchneme v studenej vode a osušíme.
  4. Lososa položíme na alobal, potrieme ho zmesou majonézy, rybej omáčky a limetkovej šťavy. Zabalíme do alobalu, aby vznikla papilota.
  5. Grilujeme pri teplote 200 °C po dobu 4 minút z každej strany. „Ak si nie ste istí, či je losos hotový, použite špáradlo. Strčte ho do najhrubšieho miesta, nechajte 10 sekúnd a ak je špáradlo teplé, losos je hotový," radí Dalibor.

Pozrieť sa na PLANEO grily

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  2. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  6. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  7. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  8. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 14 369
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 8 880
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 5 824
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 972
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 346
  6. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 2 614
  7. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 2 592
  8. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov 1 639
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ušetrite dni dovolenky a užite si záver leta spoznávaním či relaxom.


INZERCIA 25. júl

Máte čas hýbať sa aj dopriať si odpočinok bez toho, aby ste sa museli niekam hnať.


INZERCIA 25. júl
Otvorené drevo potvrdzuje dlhodobú transparentnosť LESY SR

Webová aplikácia Otvorené drevo slúži všetkým, ktorí sa zaujímajú o pôvod a pohyb dreva z produkcie štátneho podniku.


24. júl
LESY SR: Drevo pod kontrolou

Systém aktuálne testujú na troch kontrolných stanovištiach


23. júl
SkryťZatvoriť reklamu