SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Myslíte, že grilujete mäso a ryby správne? Možno sa mýlite

Šéfkuchár Dalibor Navrátil vysvetľuje, čo je nevyhnutné pre perfektnú grilovačku.

Je držiteľ francúzskeho rytierskeho rádu Chaine des Rotisseurs, varil v najznámejších reštauráciách a učil sa od tých najlepších. Tentoraz však šéfkuchárDalibor Navrátil zavítal do Telerána, kde rozpálil záhradný gril na plyn Fieldmann, položil naň šťavnatý kus hovädzieho a marinovaného lososa v papilote. Kým pripravoval svoje špeciality z grilu, podelil sa o recepty aj o zásady správneho grilovania.

„Prvoradé sú kvalitné suroviny. Nemusíme mať na grile iba klobásku alebo hermelín, doprajte si kvalitné hovädzie, ryby, sezónnu zeleninu,“ hovorí skúsený kulinársky majster. Dalibor tiež zdôrazňuje dôležitosť správnej techniky krájania ugrilovaného mäsa. „Mäso po grilovaní nechajte chvíľu odpočívať a potom krájajte pod uhlom cca 30 - 35 stupňov, nie úplne rovno. Mäso je potom jemnejšie a krehkejšie," radí. Okrem toho odporúča používať na mäso len minimálne množstvo oleja a vyhýbať sa soli a koreniu pred grilovaním, pretože vysoká teplota môže spôsobiť horkosť. Podobne je tomu aj s bylinkami a cesnakom.

 (zdroj: Fieldmann) (zdroj: Fieldmann)

Postup na dokonalý steak:

  1. Steaky, cca 250 g, necháme odležať pri izbovej teplote asi dve hodiny pred grilovaním.
  2. Gril s roštom rozohrejeme na 220 °C. Mäso na grilovanie nesmieme príliš zahriať. Pri vyšších teplotách sa vlákna spečú a mäso bude tvrdé a gumové," varuje Dalibor.
  3. Steaky grilujeme približne 4 minúty z každej strany. Potom ich položíme na dosku a necháme 2 minúty odpočívať. Následne steaky osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Neoddeliteľnou súčasťou grilovania je samozrejme kvalitný gril. „Česká značka Fieldmann ponúka rôzne typy grilov - od elektrických cez plynové až po grily na uhlie. Každý typ má svoje výhody," vysvetľuje Dalibor. „Elektrické grily ponúkajú komfort bez zápachu, plynové grily prinášajú autentickú vôňu grilovania a grily na uhlie poskytujú najlepšiu chuť, aj keď vyžadujú viac pozornosti.“ Ideálny gril má podľa experta na varenie grilovací rošt na mäso, plochú časť na menšie suroviny a zeleninu a vrchný rošt na uchovávanie ugrilovaných jedál v teple. Grilovanie na griloch Fieldmann je jednoduché a efektívne, čo ocenia nielen začínajúci grilmajstri, ale aj skúsení profesionáli. S ich výberom vám ochotne poradia v každej predajni PLANEO.

Z rýb je podľa Dalibora Navrátila ideálny losos: „Je rýchlo hotový, bez typického rybieho pachu, navyše nemá kosti, a tak je bezpečný aj pre deti.“ Kulinársky mág odporúča pripravovať lososa v papilote z alobalu. „Príprava lososa v papilote je jedným z najkomfortnejších spôsobov, ako dosiahnuť vynikajúce výsledky. Mäso je jemné, šťavnaté a gril zostane čistý,“ odôvodňuje. Jeho recept si vyžaduje trochu viac času na odležanie, výsledok však stojí za tú trpezlivosť.

Gril na drevené uhlie Fieldmann FZG 1017 ľahko prenesiete tam, kde ho práve potrebujete.  (zdroj: Fieldmann) Gril na drevené uhlie Fieldmann FZG 1017 ľahko prenesiete tam, kde ho práve potrebujete. (zdroj: Fieldmann)

Suroviny pre 4 osoby:

  • Čerstvý filet z lososa s kožou (800 g)
  • Cukor krupica (300 g)
  • Hrubá morská soľ (300 g)
  • Kvalitná majonéza (100 g)
  • Limetka (2 ks)
  • Rybia omáčka (2 polievkové lyžice)
  • Alobal na papilotu

Postup:

  1. V miske zmiešame cukor a soľ. Lososa osušíme papierovým obrúskom a položíme na plech.
  2. Filet zasypeme zmesou cukru a soli a necháme 4 hodiny marinovať pri izbovej teplote.
  3. Po 4 hodinách zmes odstránime, filet opláchneme v studenej vode a osušíme.
  4. Lososa položíme na alobal, potrieme ho zmesou majonézy, rybej omáčky a limetkovej šťavy. Zabalíme do alobalu, aby vznikla papilota.
  5. Grilujeme pri teplote 200 °C po dobu 4 minút z každej strany. „Ak si nie ste istí, či je losos hotový, použite špáradlo. Strčte ho do najhrubšieho miesta, nechajte 10 sekúnd a ak je špáradlo teplé, losos je hotový," radí Dalibor.

Pozrieť sa na PLANEO grily

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 935
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 913
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 5 860
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 893
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 493
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 4 029
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 696
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 495
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

First moment zmenil trh a zohnať výhodný last minute zájazd je čoraz ťažšie.


INZERCIA 27. jún

Špeciálne literárne vydanie Magazínu Víkend s ilustráciami od Kristíny Mésároš.


INZERCIA 27. jún

O Cyrilo-metodských oslavách s Karin Silberhorn.


INZERCIA 26. jún

Počuli ste už slovné spojenia „starnutie obyvateľstva“ alebo „demografia“?


INZERCIA 26. jún
SkryťZatvoriť reklamu