SME

Sládek z Budvaru: Používame len prvotriedne ingrediencie

Ako udržať výrobu tradičného ležiaka z kvalitných a plnohodnotných surovín?

Rozprávali sme sa s Adamom Brožom, vrchným sládkom z Budějovického Budvaru.

Budweiser Budvar varíme z výberového chmeľu

"V Českej republike máme šťastie, že môžeme pivo vyrábať z lokálnych surovín, ktoré patria medzi najkvalitnejšie na svete," vysvetľuje na úvod Adam Brož. "Základ tvoria celé hlávky Žateckého Červeňáku. Tento chmeľ sa považuje za jednu z najtradičnejších a najkvalitnejších odrôd na svete," predstavuje Brož hlavnú surovinu, z ktorej sa v Českých Budějoviciach varí pivo. Kvalitné a poctivé pivo z nekvalitných surovín nevyrobíte. Pre Budějovický Budvar sú akceptovateľné len celé šišky, ktoré pochádzajú z tých istých polí a fariem, ako za posledné storočia. Po zbere je chmeľ usušia, zabalia a dodajú do pivovaru. "Náš ležiak Budweiser Budvar Original je pivo, ktoré má stredne horkú chuť. Príjemne jemnú horkosť a vyváženú arómu mu dodáva práve Žatecký poloraný červeňák."

Jačmeň na slad pestujú na moravskej Hanej

Haná je región na Morave, kde sa stretá sedem riek, ktoré tvoria bohatú, úrodnú nížinu, ideálnu na pestovanie nášho jediného druhu svetlého sladu tej najvyššej kvality. "Slad je skutočnou dušou nášho piva," vysvetľuje Adam Brož. "Práve slad vytvára zlatistú farbu piva, jeho sladkosť, konzisteniu a chuť. Ak Budweiser Budvar porovnáme s väčšinou českých pív s drsnejšou horkosťou, môže ho niekto vnímať ako "sladšie" pivo, a to napriek tomu, že má obsah zostatkových prírodných cukrov veľmi nízky," dodáva.

Voda v Budějovickom Budvare je krištáľovo čistá

Sláva Českých Budějovíc pochádza z varenia piva, ktorého jadrom je podzemná voda. "Voda do nášho pivovaru stúpa z tristometrovej hĺbky. Vrt siaha až do treťohorných geologických vrstiev, kde sa medzi horninami nachádza naprosto jedinečná voda. Skvelá je hlavne kvôli tomu, že trvalo desiatky tisíc rokov, kým zo zemského povrchu prešla až do takej hĺbky," hovorí sládek z Budvaru. Je taká čistá, že ju netreba chemicky nijako upravovať.

Pivovarské kvasnice si Budvar kultivuje od roku 1895

Pivní majstri boli v Budweiser Budvare ranými priekopníkmi v tvorbe pivných kvasníc pre ležiak, keď vo svojom laboratóriu vytvorili v roku 1895 svoj vlastný kmeň Saccharomyces pastorianus. "Keď rozmýšľate nad výrobou piva, pravdepodobne myslíte len na chmeľ a jačmeň. Kvasnice vás možno ani nenapadnú. Je jednoduché pochopiť prečo. Kvasnice nie sú práve tou najzábavnejšou vecou na pohľad a diskusiu. No bez tohto zázračného jednobunkového organizmu by pivo neexistovalo," vysvetľuje Adam Brož.

Originálna receptúra Budvaru oslávi 130 rokov

České pivo sa považuje za jedno z najlepších na svete. Za jeho slávou nestojí len niekoľko storočí, počas ktorých sa u našich susedov pivo varí, ale je to predovšetkým umenie sládkov a tradičná receptúra. Dokonale zladená kombinácia výberových českých surovín odovzdáva ležiaku Budweiser Budvar Original vyváženú chuť, ktorú oceňujú pivári na celom svete.

"Budweiser Budvar už takmer 130 rokov varíme podľa pôvodnej receptúry, na ktorej netreba nič meniť. Ako desiaty sládek Budějovického Budvaru ju strážim pre ďalšie generácie," hovorí Brož.

Budvar sa varí na jedinom mieste na svete - v Českých Budějoviciach

Každú kvapku piva Budweiser Budvar uvaria vždy výhradne v českobudějovickom pivovare. Zákazníci tak majú garanciu, že ležiak Budweiser Budvar Original chutí rovnako, kdekoľvek na svete si ho dajú. A aj vďaka tomu získal Budějovický Budvar geograficky chránené označenie Európskej únie. "Prebrali sme tým prísny záväzok od pôvodu surovín cez tradičné technologické procesy pri výrobe až do hotového uvareného piva," vysvetľuje Adam Brož.

Aj preto má české pivo vynikajúcu povesť vo svete a pivári ho v tvrdej konkurencii preferujú čoraz viac. Budweiser Budvar sa stal zaslúžene najexportovanejším českým ležiakom - vyváža sa do viac ako 70 krajín sveta.

Nadmerné požívanie alkoholických nápojov môže byť zdraviu škodlivé. Osoby mladšie ako 18 rokov nesmú požívať alkoholické nápoje.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  2. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  4. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  5. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon
  6. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  7. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  8. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  1. Soňa Müllerová: Po päťdesiatke som začala byť sama sebou
  2. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  4. Do Toskánska netreba cestovať ďaleko. Nájdete ho na Gemeri
  5. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  6. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  7. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon
  8. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  1. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 14 927
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 7 752
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 6 287
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 282
  5. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari 3 796
  6. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 3 257
  7. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta 3 249
  8. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo 3 053
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


INZERCIA 13 h
Klimatológovia na Slovensku poukazujú na nárast frekvencie extrémnych prejavov počasia.

Počasie je stále viac nepredvídateľné. Ako si správne poistiť nehnuteľnosť?


INZERCIA 13 h

Zabudnutý kraj odkrýva svoje špičkové kultúrne dedičstvo.


INZERCIA 5. aug

Dieťa si dokáže samo dôkladne vyčistiť zuby samostatné čistenie až ako osemročné.


INZERCIA 5. aug
SkryťZatvoriť reklamu