SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Veganuár sa práve začína. Zvládli by ste mesiac bez mäsa?

Rastlinná slanina, dezert z tofu. Viete, ako vyzerá veggie menu od profesionála?

V januári môže byť VEGGIE-TARIÁNOM každýV januári môže byť VEGGIE-TARIÁNOM každý

Ak hľadáte spôsob, ako si v januári odľahčiť trávenie, prípadne chcete spestriť svoje stravovanie či objaviť nové chute a potraviny, veggie jedálniček je pre vás ako stvorený. Má to však jeden háčik. V prvom rade by ste mali vedieť, že stať sa vegánom neznamená iba vylúčiť mäso a mäsové výrobky zo svojho taniera. Vegáni sa vyhýbajú všetkým potravinám, ktoré akýmkoľvek spôsobom pochádzajú od zvierat. Nekonzumujú mlieko, syry, vajcia, vyhýbajú sa dokonca aj medu či ustricovej omáčke, ktorá býva často súčasťou ázijskej kuchyne.

Správne zostavená rastlinná strava má byť pestrá a obsahovať kvalitné zdroje bielkovín, vitamínov a minerálov. Na ich menu by sa preto mali každý deň objaviť celozrnné obilniny (napríklad ovos, pšenica, pohánka, quinoa, špalda, hnedá ryža, raž), strukoviny, zelenina, ovocie, oriešky a semienka. To je zároveň hlavná podmienka, aby bolo veggie stravovanie ozajstným benefitom pre vaše telo.

Správne zostavený veggie jedálniček má byť pestrý Správne zostavený veggie jedálniček má byť pestrý

Všetkého veľa škodí

Rastlinná strava je bohatá na vitamíny, vlákninu a kvalitné zdroje zdraviu prospešných tukov. Pomáha predchádzať vzniku srdcovo cievnych ochorení, niektorých druhov rakoviny alebo cukrovky, vegáni takisto väčšinou nemávajú problémy s vysokým cholesterolom. Ak to nepreženiete s množstvom strukovín, je tiež ľahko stráviteľná a menej zaťažuje tráviaci trakt než mäso.

Toho zjeme podľa aktuálnych štatistík z roka na rok viac. Priemerný Slovák skonzumuje okolo 70 kilogramov mäsa a mäsových výrobkov, čo je oproti celosvetovému priemeru dvojnásobok. Práve nadmerná konzumácia mäsa a mäsových výrobkov môže podľa odborníkov na výživu stáť za viacerými ochoreniami srdca a hrubého čreva.

V minulosti bolo zrieknutie sa mäsa skôr niečím výnimočným, dnes sa naopak vegánstvo stalo trendom. Dôvodov je hneď niekoľko, od ochrany zvierat a životného prostredia až po rôzne potravinové alergie a obmedzenia.

Vegánske produkty sú súčasťou takmer každej slovenskej domácnosti a rastlinná smotana, mlieko, syry či veggie alternatívy burgrov a rezňov bežne uľahčujú „rastlinožravcom“ ich každodenný život. Nemali by tvoriť základ stravovania, no ako chutné spestrenie či záchrana pri nečakanej vegánskej návšteve sú výborným pomocníkom pre každého kuchára. A zvládnu to aj začiatočníci, o čom sa nedávno na vlastnej koži a chuťových pohárikoch presvedčil aj mladý influencer.

Moderátor Oskar Barami a jeho vegánske menu Moderátor Oskar Barami a jeho vegánske menu

Oski Barami a vegánska slanina

V siedmej časti obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu Oskar Barami pripravoval pohostenie pre svoju platonickú lásku. A keďže je to vegánka, Oski najviac času strávil v oddelení ovocia a zeleniny, no nezabudol ani na tofu. Pri nákupe mu asistoval aj Strýco Filip, ktorý mal podľa slov Docenta Milana Sedliaka v rukách asi najviac zeleniny vo svojom živote. Ak vás zaujíma, aké menu Oskar nakoniec zostavil a či ho v záťažovom teste dokázali vegáni nachytať, sle dujte najnovšiu veggie epizódu. Nájdete ju na youtube, na stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva aj na sociálnych sieťach.

Načítavam video...

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vychováva mladé talenty a učí ich disciplíne.


INZERCIA 6 h

Zistite, ako sa buduje pracovné prostredie, v ktorom nemajú predsudky miesto.


INZERCIA 6 h

Natuvion otvára brány špičkovým špecialistom: prináša svetové projekty a ponúka férové ohodnotenie.


6 h

Týždeň francúzskeho filmu v kinách po celom Slovensku.


INZERCIA 19. máj
SkryťZatvoriť reklamu