SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Veganuár síce končí, no osviežiť jedálniček si môžete kedykoľvek

Vychutnajte si rastlinné stravovanie vďaka tipom od skúsenej foodblogerky.

Skúste sa na chvíľu stravovať bez mäsa, mlieka i vajec aj vy.Skúste sa na chvíľu stravovať bez mäsa, mlieka i vajec aj vy.

Korene vegánstva údajne siahajú až k starovekým filozofom. Tí sa mäsu vyhýbali najmä z etických dôvodov. Medzi dnešných známych vegánov patria aj Ariana Grande, Billie Eilish, Joaquin Phoenix, tenisová legenda Novak Djoković či náš hokejista Zdeno Chára. Foodblogerku Soňu Makranskú priviedla láska ku všetkému živému až k otvoreniu vegánskeho bistra.

Nikdy nebolo ľahšie zaradiť do svojho jedálnička viac chutných veggie výrobkov ako teraz, hovorí Soňa Makranská Nikdy nebolo ľahšie zaradiť do svojho jedálnička viac chutných veggie výrobkov ako teraz, hovorí Soňa Makranská

Dobré tipy pre začiatočníkov

V časoch, keď s rastlinnou stravou začínala, bolo v jej rodnej Prievidzi dostať iba biele tofu. „Dnes sú časy úplne iné, nikdy nebolo ľahšie zaradiť do svojho jedálnička viac chutných veggie výrobkov ako teraz. Vaše telo dostane poriadnu dávku vitamínov a vlákniny, už za pár dní môžete mať dobrý pocit na tele aj na duši,“ dodáva Soňa.

Dajte si však pozor na časté chyby vegánov „začiatočníkov“. Moderátor Kevin sa vzdal mäsa len pred pár rokmi a radí: „Nezačal by som žiadnymi radikálnymi krokmi. Skôr odporúčam modifikovať obľúbené recepty na veggie verzie a novinky skúšať postupne.“ Ako teda začať, aby ste si vaše rastlinné stravovanie naozaj užili?

Bez varenia to nepôjde

No nebojte sa, všetko bude hotové raz – dva, navyše sa naučíte pripravovať jedlá, o ktorých ste možno nikdy nepočuli. Cícerová omeleta, vegánske hamburgery či koláče bez vajec a masla si rýchlo získajú vaše chuťové poháriky. A pochutia si aj mäsožravci.

Žiaden stres

Ak nemáte čas na každodenné varenie, pomôžte si napríklad hotovými rastlinnými alternatívami. „Milujem vegánsky rezeň alebo „placku“, rada ju používam na prípravu Caesar šalátu, kde ju nakrájam na malé kocky a zmiešam s rímskym šalátom, krutónmi, cherry rajčinami, hoblinkami vegan syru a dresingu z vymixovaných kešu spolu s tahini a citrónom,“ prezrádza svoj obľúbený recept Soňa.

Vegánov podporuje aj Kaufland, najnovšie im prináša množstvo veggie výrobkov aj v špeciálnom online letáku na kaufland.sk. Vegánov podporuje aj Kaufland, najnovšie im prináša množstvo veggie výrobkov aj v špeciálnom online letáku na kaufland.sk.

Myslite na bielkoviny

Keď v strave chýbajú, môže sa dostaviť únava a vlčí hlad. Možno vás to prekvapí, no k najväčším zdrojom bielkovín pre vegánov patrí „obyčajný“ ovos. Červenú fazuľku jedzte spolu s celozrnnou ryžou a brokolicou, výborne sa výživovo dopĺňajú. „Obľúbte si strukoviny, sú výživné, plné vlákniny a perfektne vás zasýtia. Pridávajte ich do polievok, do šalátov, k cestovinám, urobte si z nich nátierku,“ vysvetľuje skúsená vegánka.

Nákup si dobre premyslite

Kaufland všetkým začínajúcim, ale aj skúseným vegánom, ponúka mimoriadne širokú ponuku rastlinných potravín za výhodné ceny, vrátane privátnej značky K-take it veggie. Stovky vegánskych i vegetariánskych produktov nájdete v každej jeho predajni po celý rok, a do konca mesiaca aj v špeciálnom online letáku, kde si môžete zasúťažiť o nákupné poukážky.

Načítavam video...

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 375
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 122
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 452
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 370
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Týždeň francúzskeho filmu v kinách po celom Slovensku.


INZERCIA 24 h

Dvaja oddaní psičkári už mali dosť krmív dostupných v obchodoch.


INZERCIA 24 h

Osobný bankár, špeciálne produkty a exkluzívne služby na mieru.


INZERCIA 24 h

Globálne trendy očami slovenských milionárov


INZERCIA 24 h
SkryťZatvoriť reklamu