SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum

Závod vznikol pred 150 rokmi. Jeho riaditeľ Dušan Ďurdík poodhalil ďalšie plány.

Investície do modernizácie prievidzského závodu Carpathia v ostatných rokoch umožnili podstatne navýšiť tamojšiu produkciu. Čo tieto investície priniesli, ak by sme ich hodnotili z pohľadu spotrebiteľov?

Náš závod je kľúčovým kulinárskym závodom v Európe, ktorý dodáva produkty do takmer každej krajiny v Európe. Podiel výroby na export tvorí 90 % z celkovej výroby. Za ostatné obdobie sa celková výroba zvýšila o 60 %, najmä z dôvodu prevzatia objemu zo západnej Európy. To by sa neudialo bez významných investícií do automatizácie a projektov zameraných na zvyšovanie produktivity. Vďaka tomu vieme ponúknuť našim spotrebiteľom široký sortiment kvalitných produktov za najvýhodnejšiu cenu.

Závod má určite plány rozvoja aj do budúcnosti. Môžete, prosím, povedať, aké novinky je možné očakávať v najbližšom období?

Aby bola spoločnosť Nestlé konkurencieschopná, potrebuje neustále zvyšovať efektivitu v každom procese. Pre závod to znamená hlavne zvyšovanie produktivity a automatizácia. Inštalácia robotov, automatických vozíkov, či zvyšovanie rýchlosti strojných zariadení sú len niektoré z aktivít, ktoré realizujeme a naďalej budeme realizovať. Napríklad, v tomto roku inštalujeme vysokorýchlostné linky na výrobu cestovinových pochúťok, dochucovadiel, polievok a mäkkých bujónov. Avšak robíme neustále inovácie aj v oblasti produktov. Príkladom posledných noviniek určených pre slovenských spotrebiteľov sú produkty z rady ázijských cestovín, ďalej sú to bolonské cestovinové pochúťky, produkty na prípravu kuraťa na paprike, či Carpathia knedličkové polievky.

Načítavam video...

O závode je známe, že kladie veľký dôraz aj na udržateľnosť výroby. Čo ste v tomto smere urobili za ostatné obdobie a aké sú ďalšie plány do najbližšej budúcnosti?

Ako závod sa jednak zameriavame na redukciu spotreby energií a produkcie emisií skleníkových plynov, ale aj na vývoj a používanie obalov, ktoré sú plne recyklovateľné. V oblasti spotreby energií sa nám darí dlhodobo redukovať spotrebu elektrickej energie, vody a plynu. V porovnaní s rokom 2018 sme zredukovali spotrebu energie (plyn spolu s elektrickou energiou) na tonu výroby o 32 %, vody o 45 % a emisie CO2 o 46 %. V oblasti produktových obalov sme uviedli do používania jednozložkové materiály (papier alebo plast), ktoré sú navrhnuté na recykláciu.

Aké výzvy očakávate v nasledujúcich rokoch a ako sa na ne pripravujete?

Ostatné roky prinášajú množstvo zmien a výziev, ako sú napríklad zvyšovanie cien energií či surovín. Aj preto sa ďalej budeme usilovať zvyšovať produktivitu závodu, zlepšovať prostredie, v ktorom naši zamestnanci pracujú a modernizovať závod, aby bol naďalej lídrom vo výrobe dehydrovaných výrobkov.

Život v závode však nie je iba o výrobe, ale aj o spoločných komunitných aktivitách, do ktorých sa zapájajú zamestnanci. Ako je to v Carpathii?

Zapájame sa do viacerých komunitných a dobročinných projektov a iniciatív, a to tak naši zamestnanci, ako aj naši študenti duálneho vzdelávania. Organizujeme napríklad materiálne zbierky, podporujeme útulky pre psy v regióne, sme partnerom lokálneho Ekoroku, podporujeme rôzne behy, napríklad na podporu miestneho hospicu sv. Lujzy a Young run. Naši študenti duálneho vzdelávania pomáhajú s projektom prechodu pre žaby. Pomáhame upratovať Prievidzu, motivujeme našich zamestnancov, aby do práce jazdili na bicykli a šetrili tak životné prostredie. Tých aktivít je ešte oveľa viac. Cieľom je, aby sme zlepšovali život v Prievidzi a okolí.

Dovoľte osobnú otázku na záver. Aké je to vlastne byť riaditeľom Carpathie?

V Nestlé pracujem 20 rokov a v závode som prešiel viacerými pozíciami, čo mi pri práci riaditeľa závodu veľmi pomáha. Pre mňa je to hlavne príležitosť viesť a zlepšovať náš závod, aby bol lídrom medzi výrobcami dehydrovaných potravín. Verím, že spolu s dobrým tímom ľudí sa mi to bude dariť aj naďalej.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 363
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 505
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 287
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 335
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 940
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 489
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 085
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Začiatkom roka Lidl opäť oznámil zvyšovanie platov v predajniach a skladoch


6 h

Špeciál Ona Vie - Háčkovanie plný skvelých tipov je v predaji.


INZERCIA 11. apr

Síce z Kanárskych ostrovov zďaleka nie je najväčší, ponúka však toho veľa.


INZERCIA 11. apr
SkryťZatvoriť reklamu