SME

Informatizácia zdravotníctva - riešenie

Veľmi, ale veľmi ťažko by sme dnes asi niekoho presviedčali, že digitalizácia administratívy neurýchľuje prácu a neumožňuje rýchlu správu aj veľmi rozsiahlych databáz. S nutnou dávkou potešenia musím

S nutnou dávkou potešenia musím poznamenať a pozdvihnúť dôležitosť tejto premeny. Len si spomeňme na početné prípady z minulosti.
Policajt zastaví auto, ktoré v oblaku prachu uháňa obcou. Slušne vodiča pozdraví a po pár káravých vetách ho poprosí, nech predloží svoje vodičské oprávnenie. V tú chvíľu nastupujú ospravedlnenia a výhovorky. Vo svojej podstate neexistoval rýchly a efektívny spôsob, ako overiť skutočnosť tvrdenie pána "snáď vodiča".
S príchodom veľkých databáz, v ktorých je uvedené snáď všetko, čo môže štátna správa potrebovať, vyvstala potreba tieto informácie efektívne zdieľať. Rýchly vývoj so sebou každú chvíľu prináša nové technológie, a tak už pred rokmi sa stal internet v domácnosti štandardom, ktorý možno využívať dnes snáď už všade. Predstavte si, že navštívite ordináciu a na všetkom sa dohovoríte sa sestričkou cez internet a stihnete to predtým, než vystúpite z ranného autobusu do práce. Asi by sa veľmi rýchlo zvykalo na to, že by si vás lekár objednal do svojej zdravotníckej praxe cez internet, ale ...

Zdravotníctvo alebo billboardová vojna
Zdravotníctvo je jednou z výrazných priorít predvolebných kampaní politických strán snáď po celom svete. Reforma verejného zdravotníctva je súčasťou snáď každého politického programu a tak po skoro každých voľbách je ustanovovaná komisie, ktorá analyzuje stav zdravotníctva, hľadá možné riešenie a jeho následnú aplikáciu do praxe. Implementácia Európskeho práva, právnych noriem a zmlúv nás skôr či neskôr donúti k mnohým krokom, ktoré si preto niektorí politici dávajú za svoj cieľ, ktorý údajne vymysleli či objavili oni. S každou novou vládou prichádzajú aj isté zmeny, lebo ich pohľad na daný stav je zakaždým viac či menej odlišný. Radšej nebudeme hodnotiť, aké rizikové je správanie založené na pragmatizmu. Za tejto podmienky teda môžeme povedať, že sú vyvíjané snahy, ako posunúť zdravotníctvo do modernejšej, prívetivejšej a v neposlednom rade aj lacnejšej podoby. Zdravotníctvo, ktoré len veľmi ťažko môže hospodáriť s kladnou bilanciou, je teda odsúdené len čakať, či dostane nové zákony, nové ordinácie, veselých lekárov a spokojných pacientov. Iste by si zaslúžilo silnejšiu a pevnejšiu oporu naprieč vládami tak, aby zmena garnitúry neznamenala rušenie ešte čerstvých zákonov.

Digitalizácia
Jedným z často skloňovaných tvarov posledných mesiacov je aj digitalizácia zdravotníctva. Niektoré pokusy sa už uskutočnili, ale tak ako sme zvyknutí, tak aj skončili. Možno je až smutné, ako sme si niektorí už zvykli na fakt, že tam, kde zlyháva štátny sektor, tam väčšinou dokáže nastúpiť súkromný sektor. Je tu úspešný a prospešný. Zákony, ktoré mali donútiť lekárov k spolupráci s organizáciou, ktorá nie je zrovna dôveryhodná, zlyhali. Nie snáď preto, že by zdravotníctvo resp. ordinácie nespolupracovali, ale kvôli samotnej štruktúre myšlienky, ktorá sa prejavuje čím ďalej tým viac "tunelovým syndrómom". Ale nepredbiehajme, o tomto ešte určite budete počuť.

Bezpochyby digitalizácia informácií je v zdravotníctve nutná. Zdieľať informácie o pacientoch medzi rôznymi ordináciami a rôzne odbornými lekármi môže prácu nielen uľahčiť, ale hlavne môže zachrániť ľudské životy alebo zlepšiť starostlivosť o ne.
Možnosť zdieľať informácie na vzdialenosť pokrývajúci celú našu planétu tiež umožňuje lekárovi vhodnú voľbu liečby. Veľmi cenné informácie sú pre lekára hneď k dispozicii a v prípade ťažších zranení sa pacient dostáva do ordinácie včas už aj s kompletnou analýzou jeho predošlého zdravotného stavu.

Vo svetle týchto skutočností nesmieme zabúdať, že ľudský život je viac ako predvolebný súboj, viac ako pragmatický záujem jednotlivca a z eticko-morálneho hľadiska by to mal plniť každý a nielen tí, ktorí sú zainteresovaní v zdravotníctve.

Štátny projekt alebo Pozor – nedôveryhodné!!!
V českej kotline sa tunelovaním nazýva všeličo, ale niektoré tunely sú jedinečné a môžu nám pomôcť a niektoré nás môžu "zaIZIPovat" ďaleko za Európou. Do nášho povedomia poslednou dobou často a opakovane vstupuje IZIP čiže elektronická zdravotná knižka. Opoziční politici často kričia horí tak dlho, že keď začnú naše pomyselné ordinácie zdravotníctva horieť, už ich nikto nepočúva. A tento príklad by v tejto chvíli bolo možné aplikovať na IZIP. Projekt, ktorý funguje cez desať rokov, na sklonku minulého roka už predstavil v dvoch krajoch pilotný projekt. Akcie tejto spoločnosti boli venované neznámej, čerstvo založené švajčiarskej spoločnosti, ktorá má anonymný akcionárov. Firma sa nijako neangažující v zdravotníctve, medicíne či spolupráci s lekármi a ordináciami má stavať elektronické zdravotníctvo?
Aby toho nebolo málo, tak v prípade zrušenia tohto projektu môže dôjsť k dohrávke na poli medzinárodného práva. Bohužiaľ u nás je táto veta tak veľkým strašiakom, že podstúpenie tohto rizika je asi nereálne. Tento projekt, v ktorom bol obstarávateľom v svojej podstate štát, môže poškodiť veľa iných vecí a projektov. Ak opomenieme, že tento projekt vyšiel na neuveriteľných viac ako dve miliardy korún, stojí ešte ďaleko viac dôsledkov. Musíme si uvedomiť, že elektronická zdravotná knižka mala byť silnou podporou eHealth. Ak zhrnieme IZIP - projekt bez výberového konania, ktorý nemá konkrétneho vlastníka, po desiatich rokoch prevádzky spúšťajúci pilotný projekt, bolo by pochabé dávať dole ružové okuliare, pravdepodobne by sme hned oslepli.

Rovnaká situacia podľa môjho presvedčenia nastane na Slovensku. Pôda i podmienky sú opať pripravené ku kolosálnemu podvodu a okradnutiu zdravotníctva.
Stačí, keď ktokoľvek kto sa vyzná vo webových aplikáciach začne trošku pátrať v slovenskom projekte ezdravotníctvo.sk. Pozrite sa bližšie na koncept, projektovú dokumentáciu, ale hlavne firmu, ktorá to všetko údajne má zaistiť.
Aby som použil slangové vyjadrenie tak je to “všetko úplne zlé” nastavené presne tak ako to má byť nastavené preto, aby to zase náhodou nevyšlo.
Firma, ktorá takmer tajnú súťaž vyhrala nemá s podobnými riešeniami žiadne skusenosti, dokonca im ani nefunguje email, ktorý majú na stránkach.
Vyzerá to tak, že si každý z nás môže rovno pripraviť niekoľko stoviek EUR a poslať ich Ministerstvu zrdavotníctva, ktoré ich rado prepošle rovno do "koša".

RIEŠENIA SÚ UŽ DNES
Tak trochu zvykom už býva, že tam, kde zlyháva štátny sektor, súkromný sektor funguje bezproblémovo a ešte odvádza do štátnej kasy prostriedky zo svojej činnosti. Jeden by si povedal, že ak by existovala na poli štátnych zákaziek naozajstná súťaž, mohlo by sa súťažiť o pridelení jednotlivých segmentov eHealth medzi súkromníkov. Mám pocit, že by som si za túto vetu mal dať tanier hrachovej polievky, ktorú toľko nemám rád. Vlastnej skúsenosti mi hovoria, že by som mal zostať stáť pevne na vlastných nohách. Nemôžeme porovnávať súkromné projekty a štátny, lebo jedni nevedia hospodáriť s miliardami a druhí toto zvládajú dlhodobo s číslami o niekoľko rádov nižšími. Nemusím, dúfam, hovoriť, kto je kto. Vznik mnohých registrov, ktorý bol v pláne, berie v tejto chvíli za svoje.
Teraz sme sa, vďaka bohu, vymanili zo štátneho sektora a môžeme sa pustiť do skúmania súkromnej práce jednotlivcov z neštátnych organizácií. Zarážajúce je schopnosť, s ktorou sa dynamicky tieto spoločnosti menia potrebám klientely v kontraste k latentnosti nesoukromých projektov. Medzi úspešné projekty, ktoré sa rýchlo a kvalitne prispôsobujú potrebám lekárov a ich ordinácií je služba prevádzkovaná v sieti internet nesúci názov Národný Zdravotný Register SK. Táto služba je prevádzkovaná od roku 2009 a ponúka svojim klientom (lekárom) rýchly a efektívny spôsob, ako digitalizovať ich ordináciu z pohľadu zníženia administratívy a priblíženia sa pacientovi. (Rovnaký projekt pre lekárov, Národní Zdravotní Registr CZ funguje aj v Čechách, kde nahradzuje miesto práve nefunkčnému štátnemu projektu).
Toto zníženie administratívy je v prvom rade zastúpené virtuálnou čakárňou, ktorá umožňuje znížiť počet telefónnych hovorov, ktoré v priemere viac ako 70x denne narušujú chod ordinácie a prácu lekára. Pacienti sa v tomto systéme môžu objednávať a vidia, kedy je v ordinácii voľno a kedy nie je. Lekár môže pomocou kalendára veľmi rýchlo a jednoducho pacienta na vyšetrenie pozvať. Systém tejto virtuálnej čakárne odošle pacientovi email. Lekár sa už o nič nemusí starať.
Teda je zrejmé, že lekárovi táto služba výrazne ušetrí čas a peniaze. Nenásilne a pritom veľmi efektívne. Nie tak, ako tomu je u štátneho projektu. U ktorého sa zdá, že teraz iba zaťaží daňových poplatníkov, vytvorí stratu, skončí fiaskom a zase o trošičku zväčší nálepku pre štátnu projekty, na ktoré bude napísané "Rizikové, neodporúčame"! ! !

Národný Zdravotný Register SK


Pokiaľ chcete, aby systém začal využívať Váš lekár, na uvedenej stránke, nad logom projektu ( Nenašli ste svojho lekára ), vyplňte krátky dotazník a doporučte mu tento systém.






Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 598
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 533
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 811
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 013
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 968
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 641
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 505
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 4 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 17 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu