Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Spracovanie miezd

Ohodnotiť pracovníka môžeme mnohými spôsobmi, no tým najžiadanejším spôsobom odmeny, na ktorom je závislý takmer každý z nás, je mzda. Mzda by zďaleka nemala byť stanovená len fixne, pretože...

... z môjho pohľadu tým dochádza k zníženiu pracovného nasadenia zamestnanca. Možno ľahko dokázať, že dvaja rovnako výkonní zamestnanci s rovnakou fixnou mzdou urobia takmer rovnako. Ak jednému necháte 80% pôvodného platu a 20% z pôvodnej mzdy prevediete na osobné ohodnotenie, ktoré je možné v plnom rozsahu znížiť alebo zvýšiť, zistíte, že sa práca zamestnanca príliš výkonnostne nezmení a ako mzda bude približne na rovnakej úrovni.
Pokiaľ ale druhému zamestnancovi znížite fixný plat na 50% a osobné ohodnotenie, ktoré bude neoddeliteľnou súčasťou každej výplaty, bude v rozsahu od plného zníženia k dvojnásobnému zvýšeniu pohyblivej zložky mzdy, zistíte, že práca zamestnancov bude oveľa lepšia, efektívnejšia a zamestnanec bude dosahovať vyššiu výplatu, vy zároveň zarobíte viac financií.
Problém tkvie v tom, že mzda zamestnanca je vždy nákladom pre firmu a je s ňou treba takto počítať. V prípade, že chcete využívať takýto systém, musíte stanoviť štandardy, čo v praxi znamená, že musíte mať prácu, kde je možné jasne definovať odmenu za nejakú jednotku, kde je možné jasne určiť priemerný počet jednotiek za výplatné obdobie. Až potom je možné manipulovať s fixným platom v prospech osobného ohodnotenia.
Zároveň sa tento spôsob odmeňovania asi viac hodí pre firmy, ktoré majú v určitých obdobiach exponenciálny nárast práce a nechcú pre riešenie takejto situácie najímať externých zamestnancov. U takýchto firiem má potom zmysel zapracovať do systému aj ohodnotenie nadčasových hodín treba navýšením % osobného ohodnotenia. Fixný systém výplat mi nepríde ako najlepšie riešenie pre niektoré firmy, ale sú potom druhy práce, kedy iné než fixný mzdové ohodnotenie nemá zmysel.
Ak nebudete pracovať na plný pracovný úväzok, je tu veľa možností ako môžete byť zamestnaní. Či už budete vykonávať prácu na základe dohody o brigádnej práci študentov, dohody o vykonaní práce či dohody o pracovnej činnosti, nikdy nesmiete zabudnúť dohodnutie mzdy a potrebného dosiahnutého výsledku na získanie 100% mzdy, fondu, náplne práce a ďalších niekoľkých dôležitých údajov.
Definícia mzdy je prostá - pre zamestnanca predstavuje cenu ich vlastnej práce, pre podnikateľov či spoločnosť predstavuje náklad, ako sme už spomenuli.
Mzda sa skladá z tarifné mzdy, mzdového zvýhodnenia a ostatných mzdových zložiek. Vyplácaná mzda môže byť založená na niekoľkých formách, pričom najčastejšiu formu zastupuje časová mzda, ktorej výška je stanovená časovým fondom a zároveň zaradením pracovníka do tarifného pásma. Naproti tomu stojí v niektorých situáciách podstatne viac motivujúca forma úkolovej mzdy, ktorú predstavuje výkon pracovníka počtom jednotiek za určitý čas. Len okrajovo sa zmienime o podielové mzde, čo je hodnotenie kolektívna práca vyjadrené podielom na jednotlivého člena.
Mzda, ktorú dostaneme, je čistá mzda, na jej výpočet je nutné dôjsť pomocou niekoľkých krokov, ktoré predstavujú stanovenie super hrubej mzdy vo výške 1,362 násobku hrubej mzdy pre odvod zo strany zamestnávateľa. Mzda zamestnanca - hrubá mzda - je znížená o odvody vo výške 13,4% a daň, ktoré je vo výške 19% zrážky zo mzdy. Všeobecne vzaté, odvody na Slovensku patria k tým úplne najvyšším na svete. Spracovanie miezd najčastejšie robí mzdová účtovníčka.

Čo všetko platí zamestnanec najprv starobné poistenie vo výške 4%, nemocenské poistenie 1,4%, invalidné poistenie 3, poistenie v nezamestnanosti 1% a zdravotné poistenie vo výške 4%. Po týchto všetkých nemilých zníženiach získava zamestnanec čistú mzdu, ktorá sa zaokrúhľuje na celé eurá nahor. Vyplácanie mzdy je viazané s výplatným termínom, ktorý je uvedený v zmluve medzi zamestnancom a zamestnávateľom.
Mzda býva najčastejšie posielané na účet niektorej z komerčnej banky.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Podcast: Jeden lístok, veľa tratí

Vypočujte si rozhovor s Mirkou Miškechovou, tvárou a hlasom kampane SAD Trenčín.

Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi

Posledné mesiace nám ukázali, že zdravie by sme si mali vážiť viac, ako inokedy. Je to predsa to najcennejšie, čo v živote máme.

Nová škôlka 21. storočia na Kramároch

Moderná škôlka sa otvára začiatkom decembra a prvé dve triedy začnú chodiť do škôlky už v januári.