SME

Spracovanie miezd 2012

Spracovávate si mzdovú agendu Vašej firmy sami? Ak áno, určite Vám táto činnosť zaberie nemálo času, ktorý by ste mohli naplno venovať svojmu biznisu.

Interpretácia niektorých zmien, ktorých daňové poriadky vyznávame je hocikedy natoľko zložitá, že aj skúsený účtovník nad tým strávi nejakú tú chvíľku. Premýšľali ste nad tým, aké by to bolo, keby ste nemuseli sedieť hodiny s hlavou zapretou o ruky a očami upretými na spracovanie mzdy pre seba či svojich zamestnancov?
Verím, že sú situácie, kedy vedenie vlastného účtovníctva a s tým spojené spracovanie miezd je pre Vás výhodnejšie, takýchto prípadov však nepoznám toľko, a ak sa nejedná o výnimky, prenechajte túto problematiku odborníkovi.

Ak sa k tomuto kroku rozhodnete, mali by ste starostlivo vážiť, komu poskytnete relatívne tajné informácie. Ich zverejnenie by mohlo poškodiť nielen Vašich zamestnancov, ale aj Vás a meno vašej firmy. Spracovanie miezd niektoré firmy riešia outsourcingom a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým a určite dostatočne relevantným dôvodom je skutočnosť, že plat jedného zamestnanca, ktorý je známy druhým, môže poslúžiť ako vcelku slušná rozbuška v interných vzťahoch spoločnosti. Mzda sa potom stane predmetom zbytočných myšlienok, ktoré brzdia prácu Vašich zamestnancov, na tomto základe potom vznikajú zbytočné rozbroje, a výsledok? Zamestnanci si začnú postupne medzi sebou porovnávať výplaty, hľadať, či sa niekto nedopustil chýb pri spracovaní miezd, kto robí viac práce, prečo je niekto ohodnotený za rovnakú prácu lepšie a pod.
Ako vidíte zbytočná konfliktné situácie. Jednoduché riešenie, ktoré je firmami čím ďalej tým obľúbenejšia, je prenesenie spracovania miezd resp. mzdovej agendy, popr. niektorých menej strategických štruktúr účtovníctva, na externé mzdovú účtovníčku. Jej výhodou je, že nepozná interné vzťahy, nepozná jednotlivých zamestnancov a nie je s nimi v kontakte. Tým všetkým sa zvyšuje pravdepodobnosť, že nedôjde k úniku tak osobných informácií, ako je výška mzdy.
Externé mzdové účtovníčky a účtovné firmy dnes bez problémov spolupracujú so spoločnosťami vzdialene. Nie je potrebné, aby si účtovníčka jazdila pre podklady, tie sú zasielané v zašifrovanej elektronickej podobe. Ďalšou výhodou je skutočnosť, že externé spracovanie miezd neznamená, že by ste platili celý plat tak, ako by ste mali svoju vlastného účtovníka. Výhodou je, že ani neodvádíte odvody, lebo takéto firmy pracujú väčšinou ako podnikatelia a táto povinnosť prechádza na ne. Cena za spracovanie mzdy jedného zamestnanca sa pohybuje už od 5 do 10 eur v závislosti od regiónu.
Ak si už chcete svoju účtovníčku zamestnať, najať ju na viac činností, buďte obozretní. Zmluvne by mala byť "vybavená balisticky" ošetrenou mlčanlivosťou, či už v rámci firmy, tak i mimo nej. Na spracovaní mzdy, ak neprichádzajú zmeny, nie je až toľko nejasností, možno nájsť pár veľmi špecifických situácií, ktoré je nutné riešiť prvýkrát. Výhodou je, že, keď takýto problém v spracovaní miezd raz vyriešite, nájdete si algoritmus, ktorým postupovať a ďalšie spracovanie bude už jednoduché.
Ak ste mzdová účtovníčka, alebo si spracovávate mzdu svojho či svojich zamestnancov sami, zapamätajte si, že ak neviete, ako nejaký problém riešiť: "existujú finančné úrady a ministerstvo financií, kde Vám síce nie vždy ochotne, ale väčšinou veľmi fundovane poradia nielen v problematike spracovania miezd ale aj vo všetkom ostatnom. Platíte dane, odvody, živíte politikov, úrady a rôzne inštitúcie, tak sa nebojte povedať si o radu. " Ten, kto Vám prikazuje, ako a čo máte robiť, Vám i musí vedieť poradiť!


KVALITNÝCH MZDOVÝCH ÚČTOVNÍKOV NA SPRACOVANIE MIEDZ NÁJDETE NA PORTÁLY WWW.KATALOG-UCTOVNIKOV.SK


Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 265
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 395
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 903
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 241
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 043
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 823
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 798
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 34m

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 34m

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 11 h
SkryťZatvoriť reklamu