SME

Navštívte raj zimných športov, Moravskosliezsky kraj

Severovýchod Českej republiky má oproti iným regiónom veľkú výhodu. Je prevažne hornatý, a preto majú jeho zákutia v zime čarovnú atmosféru. Ale každé hory sú úplne odlišné.

Severovýchod Českej republiky má oproti iným regiónom veľkú výhodu. Je prevažne hornatý, a preto majú jeho zákutia v zime čarovnú atmosféru. Ale každé hory sú úplne odlišné. Iná krajina, iné prírodné bohatstvo, iný príbeh. Najlepšie ich spoznáte vďaka zimným športom. Lyžiarske strediská alebo bežecké trasy vám ukážu miestnu voľnú prírodu ako na dlani.

Beskydské zjazdovky sa neustále zdokonaľujú

Beskydy sa pre vás môžu stať skvelým tréningom pre Alpy. Rok od roka sú zjazdovky čoraz starostlivejšie upravované a ich kvalita sa vyrovná zahraničným strediskám. Veľmi obľúbeným beskydským lyžiarskym areálom je Bílá. V blízkosti nádherných lesov na vás čaká 7 špičkových zjazdoviek, snowpark pre snowboardistov, skiservis a požičovňa lyžiarskeho vybavenia. Majú tu aj snežnice alebo krátke lyže snowblades. Tunajší detský lyžiarsky park patrí k najlepším v Českej republike.

roman-polasekkoprivna-jeseniky-03-r349_res.jpg

Rovnako dokonalý servis ponúka Skipark Gruň, ktorý nájdete priamo v chránenej krajinnej oblasti. Pýši sa novou dvojsedačkovou lanovkou a vlekmi, ktoré dokážu prepraviť až 3000 ľudí za hodinu. Dve z tratí sú upravené na preteky v alpských disciplínach. Keby vás náhodou lyžovanie unavilo, môžete si zájsť občerstviť sa do koliby priamo uprostred lyžiarskeho areálu.

Ďalšími lyžiarskymi strediskami, ktoré si zaslúžia pozornosť, sú Pustevny, Mezivodí alebo Malenovice. Červenú zjazdovku spolu s nádherným výhľadom si môžete vychutnať na Ostravici, v lyžiarskom areáli Na Čele.

Vynaliezavé Tešínsko a jeho aktivity

Vyhľadávaný lyžiarsky areál Mosty u Jablunkova je špeciálny v tom, že býva bežne v prevádzke po celý rok. Okrem lyžovania sa totiž zameriava na ďalšie voľnočasové aktivity v podobe adrenalínových zážitkov. Na bobovej dráhe sa tu zveziete aj počas zimy a je to úžasný zážitok. Nenechajte si ujsť tiež 4 zjazdovky rôzneho stupňa náročnosti; s regionálnou kartou Tešínske Sliezsko môžete ušetriť až 30 % ceny skipasu.

Ak sa počas vyťahovania na vleku radi rozhliadate po okolí, bude sa vám páčiť Skiareál Řeka. Pred vami sa rozprestrú zvlnené kopce Tešínskych a Poľských Beskýd. Tunajší vlek vyťahuje lyžiarov z údolia na hrebeň a slúži rovnako dobre zjazdovým lyžiarom aj bežkárom. Trate sú navyše veľmi široké s miernym sklonom, takže sú ideálne pre rodinné lyžovanie. Počas prestávky si tu môžete posedieť pri vonkajšom alebo vnútornom krbe. Skiareál Kempaland v Bukovci si zamilujú hlavne deti. Kým rodičia lyžujú, ich ratolesti sa hrajú v lyžiarskej škôlke so snežným kútikom a na sánkarskej ploche. Povoziť sa tiež môžu na snowtubingovej dráhe. V Kempalande sa môžete občerstviť v iglu na kopci. A keď napadne dosť snehu, môžete sa zviezť aj na saniach ťahanými koňmi.

roman-polasekkoprivna-jeseniky-05-r834_res.jpg

Takmer kráľovské lyžovanie v Jeseníkoch

Obľúbené strediská zimných športov nájdete aj na druhej strane Moravskosliezskeho kraja. Ski centrum Malá Morávka - Karlov v prekrásnom prostredí pod Pradědom je pokladané za jeden z najväčších areálov v Jeseníkoch. Niet sa čomu čudovať, veď v bezchybnom stave udržiava vleky a sedačkové lanovky s množstvom zjazdoviek. Obľúbenú trať podľa svojich schopností si tu nájde naozaj každý. Snehová pokrývka býva v údoliach Jeseníkov bohatá. Do sýta si zalyžujete aj v stredisku Praděd - Ovčárna a na 5 zjazdovkách lyžiarskeho areálu Avalanche. Tento športový komplex ponúka návštevníkom aj klzisko, kde sa môžu odviazať na korčuliach.

Dobrodružstvo na bežkách, skialpoch a snežniciach

Prekonávanie bieleho nekonečna je stále obľúbenejšou aktivitou milovníkov absolútnej voľnosti. Iba v okolí Praděda sa nachádza takmer 100 km vyfrézovaných bežeckých stôp. Náročnejšie, ale o to lákavejšie trasy ponúka Lysohorská magistrála v Beskydách. Nevšedné výhľady na vás čakajú na hrebeňových trasách v okolí Pustevien, kam sa môžete dostať lanovkou. Ale tým, ktorí sa zo všetkého najradšej preháňajú po rovine, budú najviac vyhovovať okruhy na Ostravici a v oblasti Bílá.

roman-polasekkoprivna-jeseniky-08-r289_res.jpg

Skialpinizmus pôvodne slúžil na rýchlejšie presúvanie sa medzi chatami. Postupom času sa z neho stal obľúbený šport, pretože nevyžaduje vlek ani bežeckú stopu. So stúpacími pásmi sa dá vyjsť aj do strmého svahu. Odmenou je potom dlhý zjazd smerom dole. V Beskydách patria medzi vyhľadávané miesta skialpinistov hlavne Lysá hora, Smrk, Stolová, Kněhyně alebo Pustevny. Svoje čaro majú aj skialpové chodníky po hrebeňoch Tešínskych Beskýd. Ak túžite po úplnej harmónii s horským prostredím, vyskúšajte snežnice. Na nich sa dostanete aj do oblastí, ktoré sú lyžiarom a peším turistom úplne nedostupné. Možno sa vám potom podarí zahliadnuť nejaké zviera alebo fascinujúcu prírodnú scenériu.

S návštevníckymi kartami pre Tešínske Sliezsko a Beskydy - Valašsko získate výrazné zľavy na skipasy, ubytovanie a ďalšie zážitky. Zimné aktivity v Moravskosliezskom kraji sú veľmi zábavné a navyše udržujú celú rodinu v kondícii. Užite si svoju dovolenku v pohode a na čerstvom vzduchu.

www.uciacesaregiony.com 

www.ms-dovolena.cz 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 701
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 708
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 721
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 996
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 739
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 9 149
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 479
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 13 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


21 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


22 h
SkryťZatvoriť reklamu