SME

Študenti EUBA pomáhajú študentom seniorom a nielen im!

Medzigeneračná študentská pomoc medzi študentmi univerzity a študentmi Univerzity tretieho veku na EU v Bratislave.

(Zdroj: Shutterstock)

Odvšadiaľ počúvame: „Seniori, zostaňte doma, nevychádzajte von, neprijímajte žiadne návštevy!“ Pre seniorov je najťažšie obmedziť sociálne kontakty, ktoré potrebujú viac než ktokoľvek. Sú odkázaní sami na seba. Za bežnej situácie by určite každý deň chodili na prechádzky po meste či obci, prihovorili sa svojim rovesníkom alebo by si len tak posedeli niekde na ulici či v parku na lavičke.

Aj preto prišli študenti EU v Bratislave počas situácie spojenej so šírením ochorenia COVID-19 s myšlienkou medzigeneračnej študentskej pomoci medzi študentmi univerzity a študentmi Univerzity tretieho veku na EU v Bratislave, v rámci ktorej pomôžu seniorom aspoň s nákupmi potravín a liekov.

Seniori sa nemôžu stretávať a udržiavajú každodenný kontakt iba prostredníctvom mailov alebo telefonicky. Táto medzigeneračná študentská pomoc sa zameriava na tých seniorov, ktorí nemajú rodinných príslušníkov alebo blízkych, ktorí by im vedeli pomôcť s nákupmi alebo priniesť lieky”, povedal prezident Študentského parlamentu EUBA Tomáš Mazán.

Aktuálne je do projektu zapojených viac ako 25 študentov denného štúdia, ktorí pomáhajú seniorom v tejto situácii. Študenti univerzity od Bratislavy, cez Banskú Bystricu až po Prešov, podávajú pomocnú ruku seniorom v ich okolí.

Informáciu o dobrovoľníkoch a celkovú databázu s kontaktnými údajmi sme poslali všetkým seniorom, študentom UTV EU v Bratislave, ktorí študujú na UTV v Bratislave, Vajnoroch, Chorvátskom Grobe i do Topoľčian, nakoľko niektorí študenti boli ochotní aj cestovať. Jeden zo študentov dobrovoľníkov, Martin Mlynár, poskytol k dispozícii elektrický automobil na rozvoz materiálu či potravín pre seniorov. Túto ponuku využili Vajnory. Niektorí študenti UTV EU v Bratislave využili túto príležitosť iba na to, aby sa porozprávali. Miestny úrad v Petržalke i samotní seniori majú istotu a garanciu, že keby sa niečo stalo, keby niečo potrebovali, tak je tu skupina skvelých študentov EU v Bratislave, ktorým stačí iba zavolať“, povedala koordinátorka Univerzity tretieho veku na EU v Bratislave Janka Chládecká.

Som rada, že môžem v týchto ťažkých časoch pomáhať seniorom vo svojom okolí. Tým, že nesedím iba doma a viem pomôcť niekomu, kto to v tejto dobe veľmi potrebuje, je pre mňa jeden zo spôsobov, ako dokážeme spoločne túto, pre všetkých nepríjemnú situáciu, počas ktorej sa musíme všetci správať zodpovedne, zvládnuť. Spravidla jedenkrát do týždňa mi niekto zo seniorov zatelefonuje a nahlási, čo potrebuje nakúpiť. Ja si celý zoznam napíšem a ešte v daný deň nakúpim potrebné potraviny a lieky“, povedala študentka Alžbeta z Trnavy.

Aj keď mám záhradu, po ktorej sa môžem dennodenne prechádzať a kde sa môžem nadýchať čerstvého vzduchu a prijímať slnečné lúče, chcem sa správať zodpovedne voči sebe a svojmu okoliu. Ak to nie je potrebné, nevychádzam z domu. Všetko čo nevyhnutne potrebujem kúpiť, či už potraviny alebo lieky, si napíšem do zoznamu a ten zatelefonujem študentom, na ktorých nám univerzita poskytla kontakt. Túto nezištnú pomoc našich „kolegov - študentov“ veľmi oceňujem.“, zhodnotila pani Elena z Topoľčian.

EU v Bratislave komunikuje so svojimi študentmi Univerzity tretieho veku aj v tejto ťažkej situácii. Výučba prebieha väčšinou každý deň elektronickou formou. Univerzita tretieho veku na EU v Bratislave píše jeden veľký román a táto kapitola medzigeneračnej pomoci bude najrozsiahlejšou, výnimočnou a navždy sa zapíše do histórie UTV.

Aké sú ohlasy a spätná väzba?

„Za túto aktivitu sme dostali poďakovania z mestských častí Bratislava-Petržalka, Bratislava-Vajnory, z obce Chorvátsky Grob a taktiež z mesta Topoľčany. Tento projekt sa nesie v rámci výzvy a motta UTV týchto dní „BUĎME SPOLU!“. Spätná väzba zo strany seniorov nám ukazuje, že všetko čo robíme, má zmysel“, dodala Janka Chládecká.

My všetci na EU v Bratislave veríme, že sa táto situácia čoskoro skončí a študenti univerzity a Univerzity tretieho veku sa opäť stretnú v priestoroch univerzity.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 21 036
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 824
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 545
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 941
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 385
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 369
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 913
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 8 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 8 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 19 h
SkryťZatvoriť reklamu