SME

Zdravé trávenie a prirodzené chudnutie vďaka arónii

Ak premýšľate nad tým, že je načase zhodiť kilá navyše a cítiť sa opäť fit, dovoľte prírode, nech vám pomôže.

Určite to poznáte. Najmä v lete mnohí stoja pred otázkou, ako vyzerať v plavkách či sukni čo najlepšie. Ak premýšľate nad tým, že je načase zhodiť kilá navyše a cítiť sa opäť fit, dovoľte prírode, nech vám pomôže. Pri chudnutí netreba zabúdať na pravidelný pohyb, no ak ho spojíte s tou správnou stravou, výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Ako naštartovať trávenie a metabolizmus na ceste za vysnívanou postavou? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Strašiak zvaný obezita

Podľa údajov výskumu Svetovej zdravotníckej organizácie WHO z roku 2016 až 39 % dospelých trpí nadváhou a 13 % obezitou. To predstavuje neuveriteľných 1,9 miliardy ľudí. Iný výskum z roku 2019 zas hovorí o viac ako 38 miliónoch detí do 5 rokov s nadváhou či obezitou. Váha preto nemusí byť nutne spojená iba s vizuálnou stránkou. Ide aj o zdravie vás a vašich detí.

Vedeli ste, že? Ľudia, ktorí majú nadváhu či obezitu, sú viac náchylní na celý rad vážnych civilizačných ochorení.

Hovoríme napríklad o kardiovaskulárnych ochoreniach, akými sú cukrovka, vysoký krvný tlak alebo infarkt. So zvýšenou hmotnosťou rastie aj riziko rôznych porúch pohybového aparátu vrátane osteoporózy. Obezita je taktiež spájaná s niektorými druhmi rakoviny.

Čísla hovoria za všetko

  • V roku 2016 trpelo nadváhou 39 % svetovej populácie.
  • Obezitou trpelo 13 % populácie.
  • Spolu to predstavovalo až 1,9 miliardy ľudí.
  • V roku 2019 malo nadváhu alebo obezitu až 38 miliónov detí do 5 rokov.
  • Na infarkt zomrie ročne takmer 18 miliónov ľudí.
  • Cukrovkou trpí až 422 miliónov ľudí a patrí medzi najčastejšie príčiny smrti na svete.

Ako vám môže pomôcť príroda?

Pri redukcii váhy dovoľte prírode a prírodným produktom, aby podporili vaše úsilie. Jednou z možností sú aj organické šťavy, konkrétne z arónie. Prečo? V týchto bobuliach sa totižto ukrýva oveľa viac, ako by ste si mysleli. Pravidelná konzumácia arónie zabraňuje tomu, aby si váš organizmus ukladal tuk a napomáha aj tvorbe dobrého cholesterolu.

Okrem vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok, je to práve vláknina, ktorá prospieva vášmu tráveniu. Ak vám v strave chýba, trpí tým predovšetkým váš žalúdok a tráviaci systém.

Vedeli ste, že? Dospelá žena by mala denne prijať asi 25 g a muž asi 38 g vlákniny. Nedostatok vlákniny sa prejavuje najčastejšie zápchami.

Nejde iba o kilá navyše

Väčšina vášho imunitného systému sa nachádza práve v tráviacom trakte. Niektoré čísla hovoria, že ide o viac ako 70 % imunitného systému, ktorý sídli práve v črevách a črevnej mikroflóre. A to už stojí za to, aby ste im venovali pozornosť aj vtedy, ak neriešite kilá navyše. Správnou starostlivosťou o vaše trávenie dokážete zvýšiť obranyschopnosť vášho organizmu.

Arónia, alebo jarabina čierna, dokáže váš jedálniček obohatiť a starať sa o správne trávenie a celkovú pohodu. Jej plody sú skvelým spôsobom prevencie žalúdočných ťažkostí, akými sú žalúdočné vredy či hnačky. Rovnako však vedia pomôcť aj pri ich liečbe.

Pripite si na zdravie

Bobule arónie obsahujú vitamíny či minerálne látky ako železo, vápnik, horčík, zinok a antioxidanty. A práve vďaka svojmu zloženiu sú považované za prírodný všeliek. Aké sú teda účinky arónie na vaše zdravie?

  • Pomáha pri problémoch s močovou sústavou.
  • Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
  • Udržuje v norme krvný tlak.
  • Pôsobí protizápalovo.
  • Pomáha pri liečbe cukrovky.
  • Posilňuje imunitu.
  • Podporuje trávenie.
  • Uľavuje pri zažívacích ťažkostiach.
(zdroj: Bobule.sk)

Ako účinne podporiť trávenie a metabolizmus?

Určite sa práve teraz zamýšľate, akým spôsobom dosiahnuť, aby ste vášmu telu dali potrebnú dávku vlákniny. Tá sa nachádza v ovocí či zelenine. Zaradiť ju do jedálnička môžete tým, ak budete konzumovať celozrnné obilniny. Báť sa nemusíte ani vtedy, keď sa vyhýbate lepku. V takom prípade môžete siahnuť po pšene, pohánke či quinoe. Bohaté na vlákninu sú aj rôzne superpotraviny, orechy a semená.

Ďalším chutným a veľmi efektívnym spôsobom však môžu byť aj iné alternatívy s oveľa vyššou koncentráciou vlákniny. Tie vám ponúkajú komfort doplnenia vlákniny rýchlo a chutne bez obáv, či jej vaše telo bude mať dostatok. Ak svoju stravu obohatíte o ovocné vločky Flake’n’berries, nemusíte sa báť, že by vášmu organizmu vláknina chýbala. O čo vlastne ide? Ovocné vločky vznikajú z výliskov čerstvého ovocia, ktoré si vďaka postupnému sušeniu a mletiu zachovajú zdraviu prospešné látky. Pridajte ich napríklad do vašej rannej kaše, jogurtu či smoothie a o dennú dávku vlákniny máte postarané. Tu sa však ich využitie nekončí a možností je skutočne neúrekom. Vyskúšajte, ako chutia v chia pudingu, domácej granole alebo cheesecakeu. Je len na vás, v akej podobe a kombináciách si ich vychutnáte. Nechajte sa inšpirovať zaujímavými receptami TU.

Zhrnutie

Či už chcete schudnúť prebytočné kilá, alebo pomôcť vášmu tráveniu a posilniť imunitu, myslite na vyváženú a pestrú stravu, ktorá vám bude chutiť. Aby sa dostavili výsledky, po ktorých túžite, vybudujte si príjemné rutiny, ktorými vášmu telu doprajete všetko, čo potrebuje, rýchlo a bez starostí. Či už to bude organická šťava alebo smoothie s vločkami plnými zdravia, nič vám nebráni odštartovať deň dávkou vitamínov a vlákniny a iných zdraviu prospešných látok. 100 % ovocné slovenské výrobky z bobúľ arónie pestovanej na oravských lúkach nájdete na stránke www.bobule.sk. Na zdravie!

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 534
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 532
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 793
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 008
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 942
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 616
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 764
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 3 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 17 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu