SME

Zahraničná študentská mobilita: rekordné počty a bez hendikepov

Na zahraničné partnerské univerzity mieri zhruba o tretinu viac študentov ako vlani.

Zahraničná študentská mobilita: rekordné počty a bez hendikepovZahraničná študentská mobilita: rekordné počty a bez hendikepov (Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave)

Európska únia otvára cez program Erasmus+ cestu ďalším talentovaným Hawkingom.

Bez bariér a ekologicky

Medzinárodné výmeny študentov cez program Erasmus odštartovali už v roku 1987. V roku 2014 nadviazal na úspešnú iniciatívu program Erasmus+. Do vzdelávania smerovali desiatky miliárd eur. Pre roky 2021 až 2027 sa počíta so sumou 30 miliárd eur. Ekonomická univerzita v Bratislave bola pri získavaní peňazí na realizáciu programu Erasmus+ úspešná. Dostala druhý najvyšší grant na študentské aj zamestnanecké mobility spomedzi slovenských univerzít.

Európska únia sa tentoraz plánuje zamerať najmä na odstraňovanie bariér pre hendikepovaných študentov a podporiť ich záujem o štúdium či stáž v zahraničí. Medzi priority sa tiež dostali ekológia, resp. zelená politika a digitalizácia.

Mal len krátko po dvadsiatke, keď mu v roku 1963 diagnostikovali ochorenie centrálnej nervovej sústavy a prognózovali mu nanajvýš niekoľko rokov života. Napokon sa dožil 76 rokov a stal sa jedným z najznámejších astrofyzikov všetkých čias. Stephen Hawking.

Výnimočný vedec sa dokázal presadiť napriek hendikepu. A práve masívnejšie zapojenie študentov so zdravotným hendikepom by malo byť jednou z priorít medzinárodnej výmeny vysokoškolákov Erasmus+ v rokoch 2021 až 2027.

Medzi mimoriadne aktívne slovenské vysoké školy v oblasti výmeny študentov patrí Ekonomická univerzita v Bratislave. V aktuálnom akademickom roku plánuje vyslať do zahraničia takmer rovnaký počet svojich študentov, ako pred vypuknutím pandémie koronavírusu. V porovnaní s predchádzajúcim akademickým rokom stúpol tiež záujem cudzincov o štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Rekordný záujem

Rekordným rokom v histórii študentských mobilít Erasmus+ na Ekonomickej univerzite v Bratislave za posledné obdobie bol rok 2018, kedy vycestovalo na zahraničné vysoké školy 320 poslucháčov najstaršej ekonomickej vysokej školy na Slovensku. Hoci pandémia koronavírusu mala negatívny dopad na študentské i zamestnanecké mobility, do cudziny odišli študovať desiatky záujemcov.

V aktuálnom akademickom roku ich počet atakuje túto rekordnú úroveň z roku 2018 – teda pred vypuknutím pandémie. Ekonomická univerzita v Bratislave by mala počas oboch semestrov vyslať na zahraničné univerzity viac ako 300 študentov. Takmer dve stovky pritom využili možnosť získať jedinečné skúsenosti i kontakty a zdokonaliť sa v cudzom jazyku už v aktuálnom zimnom semestri. Cez program Erasmus+ budú študovať až v 31 krajinách sveta.
Najviac mladých ľudí zamierilo do Talianska (28 študentov), 23 poslucháčov si vybralo Nemecko a po dve desiatky študentov smerovali do Španielska a Portugalska. Niektorí si zvolili aj vzdialenejšie destinácie, ako sú Južná Kórea, Thajsko či Kanada.

Viac zahraničných študentov

Ekonomickej univerzite v Bratislave sa roky darí študentov nielen vysielať do cudziny, ale aj zaujať zahraničných záujemcov o mobility. V rokoch 2017 a 2018 absolvovali študijný pobyt na bratislavskej vysokej škole cez program Erasmus+ takmer sedemsto cudzincov. Hoci vlani sa v dôsledku pandémie znížil počet zahraničných študentov na 152, v aktuálnom akademickom roku sa ich prihlásilo vyše 200. Všetci absolvujú štúdium online, no niektorí sa budú zapájať priamo zo Slovenska. Najväčší záujem o digitálny semester na Ekonomickej univerzite v Bratislave je z Francúzska (26 vysokoškolákov), nasledujú Španielsko (22 vysokoškolákov), Nemecko (19 vysokoškolákov) a Taliansko (18 vysokoškolákov). Celkovo sa pre štúdium rozhodli študenti z 15 krajín, medzi ktorými nechýbajú ani Kazachstan či Fínsko.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 143
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 548
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 14 490
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 998
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 611
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 494
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 006
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 366
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 12 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 12 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu