Tatra banka opäť prináša dar pre celú spoločnosť

Podpora umenia je v dnešných časoch priam existenčnou záležitosťou.

Zľava: Milan Tittel: Dno. 2021. Inštalácia, silikónové odliatky húb. / Denisa Lehocká: Bez názvu. 2019. Objekt, kombinovaná technika a materiál. / Marek Kvetan: Echo. 2018. / Erik Binder: Pneumatrix. 2021. Multimediálna inštalácia. / Marko Blažo: Ruská korida. 2001. Zľava: Milan Tittel: Dno. 2021. Inštalácia, silikónové odliatky húb. / Denisa Lehocká: Bez názvu. 2019. Objekt, kombinovaná technika a materiál. / Marek Kvetan: Echo. 2018. / Erik Binder: Pneumatrix. 2021. Multimediálna inštalácia. / Marko Blažo: Ruská korida. 2001. (Zdroj: Tatra banka, SNG)

Umenie vždy bolo a bude neoddeliteľnou súčasťou života. Človek je tvor, ktorý práve vďaka vlastnej invencii dokáže prežiť aj v náročnom či neprajnom prostredí. Umenie totiž spája a zároveň nás presahuje. Nie vždy mu rozumieme, nie vždy vieme jeho význam či prínos uchopiť slovami. Avšak tvorivosť, ktorá je predpokladom pre vznik umenia, je v každom z nás vždy v nejakej podobe prítomná.

Aj v čase zatvorených galérií je možné otvoriť novú výstavu

Situácia spojená s pandémiou nás núti uvažovať nad tým, čo je v našich životoch dôležité a čoho sa vieme či nevieme vzdať. Aj keď nám aktuálne podmienky neumožňujú voľne navštevovať galérie, múzeá a iné stánky umenia a kultúry, aj tak neustále hľadáme cesty, ako sa k nim dostať. Doba praje inovatívnemu prístupu v online prostredí, no skôr či neskôr sa opäť budeme chcieť prejsť inde ako do lesa v okrese, ísť si osobne pozrieť niečo, čo nás obohatí. A hlavne, umenie ešte stále ostáva vo veľkej miere otázkou fyzického, hmotného, sveta.

A práve to je, okrem iného, poslaním Slovenskej národnej galérie. Umožniť každému osobné stretnutie s umením. Aby však galéria dokázala toto poslanie dlhodobo a udržateľne napĺňať, nezaobíde sa bez dodatočnej finančnej podpory. Dnes k tejto misii vytvárania pamäťovej stopy vizuálnej kultúry svojho spoločenstva prispievajú čoraz častejšie firmy, ktoré si uvedomujú svoju zodpovednosť voči celej našej spoločnosti a chcú sa podeliť o časť svojho úspechu tým, že podporujú rôzne oblasti spoločenského života. Jednou z nich je aj Tatra banka. Nielen inovácie, ale aj umenie a vzdelávanie sú základom jej prístupu k spoločenskej zodpovednosti. Už minulý rok banka priniesla pre nás všetkých dar v podobe zakúpenia diela Time Capsule od Romana Ondaka a tentokrát ide o skutočne výnimočný počin. Slovenská národná galéria totiž vďaka daru od Tatra banky rozšíri svoj depozit o diela až piatich významných súčasných slovenských umelcov a predstaví ich na spoločnej výstave.

Motýľa nekúpiš

Názov výstavy, Motýľa nekúpiš, je vlastne metaforou pre vzťah múzea a súčasného živého umenia. Vo svojej podstate ide o neuchopiteľný proces chytania motýľa, čiže kúpy aktuálne žijúceho umeleckého diela. Chytením tohto pomyselného motýľa a jeho „prišpendlením“ do galerijnej zbierky sa totiž samotné dielo stáva súčasťou dejín umenia.

Výstava prezentuje diela autorov a autorky strednej generácie súčasného slovenského umenia. Erik Binder, Marko Blažo, Marek Kvetan, Denisa Lehocká a Milan Tittel nám spoločne ponúkajú pestrú škálu rozličných prístupov, médií a tém v súčasnom umení. Každý z nich má v tejto súhre svoje špecifické miesto a odhaľuje nám rôzne aspekty života. Kvetan nám svojou fascinujúcou vizualitou a dynamikou prináša aktuálne témy, Lehocká nás meditatívne núti uvažovať o priestore a ženskom bytí. Binder nám temperamentom sebe vlastným dokazuje, že umením môže byť čokoľvek, čo nám príde do cesty a Tittel, hĺbavý introvert, nám predstavuje citlivú prácu s materiálom a trvá na nenápadnosti svojich gest. Túto štvoricu žijúcich autorov uzatvára zbierka pozostalosti Marka Blaža, ktorý nás tento rok predčasne opustil. Blažo nám prostredníctvom svojich diel pripomína, ako sa nekonvenčná a až nevinne detská tvorivá myseľ dokáže zhmotniť v umelecky vyspelom výsledku.

Teraz nám už ostáva len veriť, že si túto výnimočnú výstavu budeme môcť už čoskoro pozrieť osobne v priestoroch Slovenskej národnej galérie. Vďaka dlhotrvajúcemu partnerstvu Tatra banky a galérie majú navyše všetci návštevníci počas celého roka vstup do SNG zdarma.

Umenie je dar – Tatra banka

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 21 036
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 824
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 545
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 941
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 385
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 369
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 913
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 576
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 8 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 8 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 19 h
SkryťZatvoriť reklamu