SME

Piesne Story sú mikrosvety, do ktorých sú pozývaní poslucháči

V Korzári bude túto stredu okrem výberu z CD aj plagát bronzových hokejistov.

Pieseň vedľa piesne spievajú Peter Lipa, Pavol Hammel, Milan Kňažko a ďalší interpreti.

Sprevádzajú ich pritom rôzne hudobné žánre od blues-rockového cez elektronicko-alternatívny, až po typické skladby, ktoré by v USA niesli označenie AOR, teda adult oriented rock.

Reč je o pestrom albumeStory: Potlesk v stoji, ktorý sa formoval štyri roky. Reakcie popredných slovenských a českých hudobných kritikov na tento rôznorodý hudobný počin sú veľmi pozitívne.

Názory kritikov

"V každej jednej skladbe je zrejmá nielen kompozičná prepracovanosť, ale najmä interpretačná: to, čo týchto hudobníkov spája, je remeslo hodné majstrov,“ zhodnotila Zuzana Vachová z mojakultura.sk.

"Texty vychádzajú z autentických zážitkov a sčasti reflektujú aktuálne dianie v slovenskej spoločnosti i na politickej scéne. Nemožno ich však redukovať na miesto a čas, aspoň v našej časti Európy majú všeobecnú platnosť,“ hovorí na margo albumu Pavel Víšek z RockAndAll. Oznámkoval ho štyrmi z piatich možných bodov.

„Pozoruhodné spojenie kvalitnej pôvodnej tvorby so zavedenými spevákmi a hudobníkmi,“ ocenil Ivan Straka z hudba.sk.

Doplnil, že album sa nezaslúžene ukrýva za stenami súčasného mainstreamu. „Autorovi projektu však primárne nejde o masovú akceptáciu a ide si svojou cestou,“ konštatuje.

"Tímu okolo Mariana Zimu sa podarilo presne vyvážiť potrebné ingrediencie, vytvoriť autentický, uveriteľný kus muziky, ktorý cielene rezignuje na komerčnú vyprázdnenosť. Mieri na poslucháča, ktorý naozaj počúva a nechce všetko dostať na striebornom podnose. A ten bude veľmi spokojný," zbilancoval Jiří V. Matýsek z musicserver a hudobný počin ocenil 80 percentami.

Načítavam video...

Nepredstierané emócie

Ako už prezrádza hodnotenie známeho českého hudobného kritika Jiřího Matýska, albumStory: Potlesk v stoji je výsledkom poctivej a viacročnej práce hudobného skladateľa, textára a basgitaristu Mariana Zimu. Hudobník sa podpísal tak pod hudobnú ako pod textovú časť piesní.

Zima o svojom debute pre hudba.sk otvorene povedal, že nechce písať texty o niečom, čo sa ho citovo nedotýka alebo nemá prežité. „Dúfam, že je z tých textov, či už pre Story alebo pre niekoho iného, cítiť, že emócie v nich nie sú predstierané. Snažím sa, aby každá pieseň vytvorila vlastný mikrosvet, kam pozývam poslucháča.“

Jednu z jeho piesní Bojím sa nočných zvonení naspieval v roku 2017 Peter Lipa. Zima sa netají tým, že vtedy stál na tenkom ľade a keby ho Peter Lipa odmietol, zrejme by už nemal energiu rozbiehať ďalší projekt alebo kapelu.

„Oslovil som ho s malou dušičkou, hoci som bol presvedčený, že pesnička mu padne ako uliata a nikto iný ju ani spievať nemôže. Ale vedel som o tom vtedy len ja, čo bolo trochu riskantné. Keď mi Peter napísal, aby som mu k demosnímke poslal text, vedel som, že tomu dáva šancu,“ zaspomínal si.

Cíti rešpekt

S odstupom času hudobník s pokorou hodnotí, že mal veľké šťastie, pretože sa mu podarilo upútať ďalšieho hudobného velikána Pavla Hammela. Ten do albumovej zbierky prispel svojím spevom v skladbe Keď sa nikto nedíva.

„Takíto umelci sú pochopiteľne opatrní, majú svoje renomé, svoj silný repertoár, sú bombardovaní ponukami. Z odstupom času vidím, že som mal veľké šťastie. Ale na druhej strane boli to len skladby samotné, ktoré ich presvedčili. Patrí im rešpekt, že v ich postavení majú stále chuť umelecky hľadať a riskovať,“ netajil vďaku v interview.

A platí pre neho, že je dušou rocker? „Povedal by som, že som pesničkár, ktorý oblieka jednotlivé pesničky do rôznych aranžmánov. Ale mám rád aj tvrdú hudbu, vždy som sa k tomu hrdo hlásil.“

Už túto stredu

Story: Potlesk v stoji sa zrejme dočká pokračovania v podobe ďalšieho albumu. Zima podotýka, že jeho prvotina vznikla ako zhrnutie skladieb za pomerne dlhé obdobie.

Optimisticky ale vyznieva jeho vyjadrenie, že má v zásobníku niečo nachystané na ďalšie cédečko. „Mám už skoro materiál na ďalšie, ale bude trvať dlho, kým tie skladby urobím. Postupne ten čas zasa, dúfam, nastane.“

Výber oceňovaných skladieb z albumuStory: Potlesk v stoji nájdete už čoskoro v Korzári. CD bude vložené v stredu 23. februára.

Načítavam video...

Okrem cédečka si v rovnaký deň nájdete v Korzári aj plagát nášho úspešného hokejového tímu, ktorý si v Pekingu vybojoval bronzové medaily a dosiahol tak najväčší olympijský úspech slovenského hokeja.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 316
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 765
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 889
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 582
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 351
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 2 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 16 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu