SME

Originálna slovenská rozprávka Zakliata jaskyňa bude hitom leta

Nová veľkovýpravná filmová rozprávka má premiéru dnes 1. júna na Deň detí.

Premiéra novej filmovej rozprávky Zakliata jaskyňa bude jednou z dôležitých udalostí slovenskej kinematografie tohto roka. Ide o originálne dielo jednej z najvýraznejších režisérskych a scenáristických osobností Marianny Čengel Solčanskej, ktorá nadväzuje na slovenské rozprávkové klasiky.

Rozprávka vznikla za náročných podmienok počas uplynulého roka poznačeného pandémiou, ktorá nakrúcanie viackrát prerušila. Keďže v dôsledku karantény museli tvorcovia prekladať jednotlivé filmovacie dni, boli nútení využiť aj služby umelého zasnežovania, pretože kým uplynula karanténa, sneh z lokácií zmizol.

Pozrite si trailer rozprávky:

Načítavam video...

Nakrúcanie trvalo celkovo 39 dní počas štyroch ročných období vo viacerých lokalitách na Slovensku, v Českej republike aj v Maďarsku.

Na Slovensku to boli napríklad skanzen Vychylovka, Súľovské skaly, Slovenské opálové bane v Červenici alebo jaskyne Domica, Driny či Demänovská jaskyňa. V Česku medzi inými hrad Pernštejn a v Maďarsku zasa filmové ateliéry MA FILM pri Budapešti, ktoré využívajú aj americké produkcie.

Podľa producentov filmu Zakliata jaskyňa nie je ani tak klasickou rozprávkou, ale obsahuje aj prvky fantasy. Obsahuje množstvo prekvapivých zvratov, je obrazovo atraktívna a v každom momente vťahuje diváka do deja. Nádherné prírodné scenérie, premyslené historické kostýmy a medzinárodné herecké obsadenie robia z veľkovýpravnej rozprávky filmovú udalosť najbližších mesiacov.

Režisérka, ktorá má za sebou aj úspešné politické thrillery, hovorí, že nakrúcanie rozprávky bola príjemná práca. „Ani Únos, ani Sviňu som nemala v pláne nakrútiť. Jednoducho to prišlo a ja som sa k tomu postavila ako k občianskej povinnosti. V tejto rozprávke budú zázraky, áno. Je to môj prvý film, ktorý nakrúcam, v ktorom sa dejú zázraky a nadprirodzené javy a vlastne aj to je nám vlastné.“

Deti i rodičia si podľa nej z kina odnesú okrem ponaučenia najmä posolstvo nádeje: „Film Zakliata jaskyňa v sebe obsahuje nádej, ktorú všetci potrebujeme. Myslím si, že táto rozprávka je dôležitá, rovnako ako všetky rozprávky. Pretože deťom čítame rozprávky, aby sme z nich vychovali dobrých ľudí. A tento dôvod pokračuje aj vo filmovom umení.“

Centrom príbehu rozprávky je jaskyňa s prekrásnou rubínovou sieňou, ktorá je však spojená s prastarou legendou o kliatbe. Rubíny zlákajú Lenu, jednu zo sestier žijúcich v dedine so svojím otcom, ktorá sa však už z jaskyne domov nevráti a celé kráľovstvo nato upadne do biedy.

Príbeh inšpirovaný klasickými slovenskými rozprávkami ako Soľ nad zlato, Kráľ Drozdia brada alebo Mahuliena, zlatá panna, stvárnili začínajúci aj skúsení herci. Svoju prvú filmovú príležitosť v ňom dostala Martina Zábranská, doteraz známa len z televíznych obrazoviek. Ďalšiu mladú herečku Petru Dubayovú si so sebou „priniesla“ režisérka zo svojho thrilleru Sviňa, spolu so skúseným a obľúbeným hercom Markom Igondom.

Slovenskému obsadeniu triumfuje Tatiana Pauhofová, ktorá si v rozprávke netradične zahrala zápornú postavu. „Zbožňujem rozprávky a veľmi ma zaujala možnosť zahrať si zloducha. Z príbehu si odnášam najmä to, že niektoré tajomstvá majú ostať tajomstvom, že sa netreba báť byť odvážny a dobrý človek, a že veci väčšinou nie sú také, ako sa na prvý pohľad zdajú,“ prezrádza herečka.

Vo filme si zahrali aj osobnosti zo zahraničia. Spolu s českými hercami Karlom Dobrým, Ondřejom Krausom a Dominickom Benediktom sa predstavil aj srbský herec Predrag Bjelac, známy zo série Harry Potter. Výnimočné sú i výkony zvieracích hercov, najmä vlka, ktorý v príbehu zohráva dôležitú úlohu.

Pre autentickosť spracovania museli herci zvládnuť viacero náročných kúskov - od cvalu na koňoch, cez zábery historického šermu, pád do priepasti alebo zlaňovanie. Veľkovýpravnosť rozprávky dotvára hudba, ktorú zložila Ľubica Čekovská a nahral ju Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Podľa režisérky Solčanskej pripomína diela Hansa Zimmera pre najväčšie filmové produkcie.

Zakliata jaskyňa bude mať tri jazykové verzie – slovenskú, maďarskú a ukrajinskú - je prvou rozprávkou s ukrajinským dabingom u nás.

Zakliata jaskyňa má dnes svoju predpremiéru práve na Medzinárodný deň detí 1. júna. Detskí aj dospelí diváci si túto filmovú lahôdku budú môcť vychutnať v sietí kín Cinemax v tento deň za zvýhodnené vstupné, pre deti je navyše pripravený malý darček. Špeciálne predpremiéry sa uskutočnia v sieti kín Cinemax, lístky je možné kúpiť si TU.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 068
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 16 003
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 987
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 557
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 474
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 975
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 426
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 11 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 11 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 21 h
SkryťZatvoriť reklamu