SME

Čo robiť, aby oblečenie vydržalo čo najdlhšie?

Prečítajte si rady od fashion blogerky a influencerky Ivany Antal.

Kupujete si pravidelne nové kúsky a už po pár mesiacoch pozorujete, že sú vyťahané, vyblednuté alebo sa, naopak, zrazili? S trochou starostlivosti a pozornosti to tak byť nemusí, stačí iba vedieť, ako na to. Prečítajte si rady od fashion blogerky a influencerky Ivany Antal, známej aj ako Sweet Lady Lollipop. Článok je zo série rozhovorov, ktoré prináša prémiové palivo Shell V-Power – osvedčená kvalita, ktorá prispieva k predlžovaniu životnosti motora.

Nakupujme opatrne

Aj keď už žijeme v dobe, kedy sa väčšina nákupov odohráva online, najmä pri oblečení a doplnkoch je veľmi dôležité si ich najskôr obzrieť a ochytať. „Treba cítiť z akého materiálu sú, či nás nebudú škriabať a či sú príjemné na dotyk. Takisto si pri osobnom nákupe vieme pozrieť štítok, ktorý nám prezradí, ako sa o dané oblečenie starať a či nám bude takáto údržba vyhovovať,“ vysvetľuje Ivana Antal. Práve pri starostlivosti o oblečenie – pri praní, žehlení, sušení alebo uskladnení – totiž robíme najčastejšie chyby.

Predtým než pri prvom praní štítok z oblečenia odstrihnete, pozrite sa, aká je odporúčaná starostlivosť. Ak si kúpime kúsok, ktorý si vyžaduje špeciálny prací prášok alebo teplotu prania a neskontrolujeme si to, môžeme si oblečenie a doplnky nevedomky zničiť. Treba sa tiež poznať. Pre človeka, ktorý nerád trávi čas praním, môže byť napríklad vlnený sveter zlý nápad. Treba ho totiž prať samostatne v rukách alebo na ručnom cykle.

Aj oblečenie má svoje potreby

Okrem bežných požiadaviek na teplotu a farebné triedenie, môžu vaše kúsky vyžadovať aj inú starostlivosť. Ak chceme, aby nám oblečenie vydržalo, treba rešpektovať jeho špecifické potreby. Športové oblečenie sa napríklad neodporúča prať s avivážou, lebo tak stráca svoje vlastnosti. Na výrobky z vlny sa zas odporúča jemný prací prostriedok určený priamo na vlnu alebo hodváb. Ďalším dôležitým bodom podľa fashion blogerky a influencerky je, že vlna sa na rozdiel od iného oblečenia nesuší zvisle, ale vodorovne. „Vlnené svetre alebo čiapky rozprestrieme na sušiak do ich pôvodného tvaru, lebo sa počas prania zvyknú zmrštiť a necháme ich tak sušiť. Je to preto, lebo pri bežnom visení by sa nám vyťahali.“ Z rovnakého dôvodu vlnené veci pri uskladňovaní v skrini nedávame na vešiak, ale ich skladáme alebo zrolujeme.

Nie všetky veci patria do sušičky. Ide najmä o elastické veci, športové oblečenie alebo napríklad tričká s potlačou. „Mnoho vecí je potrebné sušiť klasicky na vzduchu. Dávajte si však pozor na to, aby vám slnko nevyťahalo farbu z oblečenia,“ radí Ivana. „Odporúčam dané kúsky predtým prevrátiť a sušiť ich naruby.“

Zavolajme pár pomocníkov

Okrem práčky a sušičky existuje pár ďalších vychytávok, ktoré vašim obľúbeným kúskom dokážu predĺžiť životnosť. Ivana odporúča napríklad sieťky na pranie: „Sieťky sú skvelé na šatstvo, ktoré je z jemného materiálu a obsahuje zdobenie, perličky či flitre. To isté platí aj pre drobnejšie veci, ponožky a spodnú bielizeň. Ak sú v sieťkach, nestane sa, že vám ich bubon zje.“

Hodiť sa vám môžu aj pracie pásiky, ktoré pred praním vložíte do práčky. Dokážu pohltiť akékoľvek farebné nerovnosti, chránia tak oblečenie pred zafarbením a šetria čas ľuďom, ktorí si nechcú lámať hlavu s triedením podľa farby.

Šikovným pomocníkom pri údržbe oblečenia je aj takzvaný „odžmolkovač“. Najmä na svetroch časom zvykne povrch látky zdrsnieť a opotrebovanie je vidieť. „Môžete použiť elektrický alebo na baterky,“ vysvetľuje. „Ak sa vám doň nechce investovať, nemusíte – pomôže aj tupšia žiletka. Hrčky z látky krásne odstránite a sveter bude ako nový.“

Zistili ste, že oblečeniu nevenujete tú správnu starostlivosť? Je možné, že to isté robíte aj svojmu autu. Prispejte k predĺženiu životnosti jeho motora používaním kvalitných palív. Prémiové palivá Shell V-Power sú obohatené aditívami so silnými čistiacimi zložkami, ktoré napomáhajú udržiavať čistotu kľúčových komponentov palivového systému a chránia ich pred usadeninami znižujúcimi výkon. Aditíva v palivách, ktoré Shell vyvíja vo svojich vlastných laboratóriách, navyše prispievajú k zlepšeniu čistoty motora odstraňovaním už vzniknutých usadenín.


Viac sa o účinkoch prémiových palív Shell V-Power dozviete na shell.sk.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 26 317
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 582
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 926
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 308
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 200
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 873
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 699
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 7 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 7 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu