SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte

Čo robíte s olejom, ktorý zostane zo šalátu a rezňov? Toto by ste mali vedieť.

Nemusíte šéfovať gastro prevádzke, aby ste sa s kuchynskými olejmi stretávali takmer denne. Sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a okrem klasického varenia, pečenia a vysmážania sa veľkej miere využívajú aj v studenej kuchyni. Životnosť vášho oleja však nie je večná – ak s ním nezaobchádzate správne, môže sa ľahko pokaziť.

Ako to robia profesionáli?

„Vplyv na kvalitu a trvanlivosť oleja má do veľkej miery nádoba, v ktorej je uskladnený, ale tiež miesto, kam olej uložíme. Samozrejme, nesmieme zabúdať sledovať dátum spotreby,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Peter Varga , ktorý varil aj takým hviezdam, ako je Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber či Jennifer Aniston.

Ideálnym miestom na skladovanie olejov je tmavé a suché miesto, ktoré viete zatvoriť, ako je napríklad komora alebo skrinka.„Tmavé fľaše s olejom môžete nechať aj na kuchynskej linke, no nikdy nie v blízkosti tepelných zdrojov. Niektoré oleje, ako je napríklad sezamový alebo arašidový, je nutné držať v chladničke a po otvorení spotrebovať čo najskôr, aby vám nezhorkli,“ upozorňuje Peter Varga.

A ako spoznáte, že s vaším olejom niečo nie je v poriadku?„V prvom rade zapojte čuch – ak po otvorení fľaše cítite náznak kyslého alebo hnilobného zápachu, ktorý nemá nič spoločné s pôvodnou zdravou arómou čerstvého oleja, ide o znamenie, že sa v ňom dejú patologické zmeny,“ konštatuje.

Starý olej viac nepoužívajte

V žiadnom prípade ho však nevylievajte do odpadu – okrem životného prostredia by ste mohli takýmto spôsobom zničiť aj vlastnú kuchyňu. Oveľa lepším riešením je zaniesť starý alebo použitý kuchynský olej do špeciálnych zberných nádob , ktoré už od roku 2019 nájdete pred predajňami Kauflandu. Doteraz sa ho týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 360 ton.

„Ochrana životného prostredia je pre nás mimoriadne dôležitá, preto sa zákazníkom snažíme uľahčiť ich cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi aj prostredníctvom špeciálnych kontajnerov pred všetkými našimi predajňami. Teší nás každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Takto sa ho zbavíte správne:

  • Použitý olej nechajte vychladnúť. Pred naliatím do fľaše ho preceďte cez gázu alebo jemné sitko, aby ste ho zbavili hrubých nečistôt a uľahčili tak jeho opätovné použitie.
  • Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba. Nezabudnite ju vždy poriadne zavrieť a vytlačiť prebytočný vzduch, ktorý by mohol skladovaný olej znehodnotiť.
  • Veľkosť nádoby si zvoľte podľa toho, ako rýchlo ju dokážete zaplniť. Keď je plná, odneste ju do zberného kontajneru, ktorý nájdete pri každej predajni Kaufland .

Skúsite to aj vy?

Pokiaľ ste so zberom oleja ešte nezačali, neodkladajte to na neskôr – sami uvidíte, že ide o jednoduchý návyk, kedy okrem vlastnej nákupnej tašky prinesiete do Kauflandu aj fľašku s použitým olejom.

Okrem toho, že ušetríte za opravára, pomôžete tiež životnému prostrediu. Správne vyseparovaný kuchynský olej môže poslúžiť v chemickom priemysle a pri výrobe biopalív, z odfiltrovaných nečistôt sa zase vyrába bioplyn.

„Olej je najčastejšou príčinou upchatia odpadu, preto sme na to v profesionálnych prevádzkach extrémne citliví. O to viac ma prekvapuje, koľko ľudí o tomto probléme ešte nevie a zvyšky z vyprážania či šalátových zálievok vylieva len tak do drezu ,“ dodáva na záver skúsený šéfkuchár.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 457
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 420
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 161
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 007
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 850
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 838
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 192
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva 1 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo Ona Vie plné praktických návodov je v predaji.


INZERCIA 10 h

Niektoré stoja priamo pri mori, iné sú ukryté v zeleni s výhľadom na pobrežie.


INZERCIA 17 h

Malí futbalisti a futbalistky z Vranova nad Topľou opäť mieria na finále McDonald’s Cupu.


7. máj

Sečovce ovládli Košice a mieria na finále McDonald’s Cupu.


7. máj
SkryťZatvoriť reklamu