SME

Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte

Čo robíte s olejom, ktorý zostane zo šalátu a rezňov? Toto by ste mali vedieť.

Nemusíte šéfovať gastro prevádzke, aby ste sa s kuchynskými olejmi stretávali takmer denne. Sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a okrem klasického varenia, pečenia a vysmážania sa veľkej miere využívajú aj v studenej kuchyni. Životnosť vášho oleja však nie je večná – ak s ním nezaobchádzate správne, môže sa ľahko pokaziť.

Ako to robia profesionáli?

„Vplyv na kvalitu a trvanlivosť oleja má do veľkej miery nádoba, v ktorej je uskladnený, ale tiež miesto, kam olej uložíme. Samozrejme, nesmieme zabúdať sledovať dátum spotreby,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Peter Varga , ktorý varil aj takým hviezdam, ako je Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber či Jennifer Aniston.

Ideálnym miestom na skladovanie olejov je tmavé a suché miesto, ktoré viete zatvoriť, ako je napríklad komora alebo skrinka.„Tmavé fľaše s olejom môžete nechať aj na kuchynskej linke, no nikdy nie v blízkosti tepelných zdrojov. Niektoré oleje, ako je napríklad sezamový alebo arašidový, je nutné držať v chladničke a po otvorení spotrebovať čo najskôr, aby vám nezhorkli,“ upozorňuje Peter Varga.

A ako spoznáte, že s vaším olejom niečo nie je v poriadku?„V prvom rade zapojte čuch – ak po otvorení fľaše cítite náznak kyslého alebo hnilobného zápachu, ktorý nemá nič spoločné s pôvodnou zdravou arómou čerstvého oleja, ide o znamenie, že sa v ňom dejú patologické zmeny,“ konštatuje.

Starý olej viac nepoužívajte

V žiadnom prípade ho však nevylievajte do odpadu – okrem životného prostredia by ste mohli takýmto spôsobom zničiť aj vlastnú kuchyňu. Oveľa lepším riešením je zaniesť starý alebo použitý kuchynský olej do špeciálnych zberných nádob , ktoré už od roku 2019 nájdete pred predajňami Kauflandu. Doteraz sa ho týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 360 ton.

„Ochrana životného prostredia je pre nás mimoriadne dôležitá, preto sa zákazníkom snažíme uľahčiť ich cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi aj prostredníctvom špeciálnych kontajnerov pred všetkými našimi predajňami. Teší nás každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Takto sa ho zbavíte správne:

  • Použitý olej nechajte vychladnúť. Pred naliatím do fľaše ho preceďte cez gázu alebo jemné sitko, aby ste ho zbavili hrubých nečistôt a uľahčili tak jeho opätovné použitie.
  • Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba. Nezabudnite ju vždy poriadne zavrieť a vytlačiť prebytočný vzduch, ktorý by mohol skladovaný olej znehodnotiť.
  • Veľkosť nádoby si zvoľte podľa toho, ako rýchlo ju dokážete zaplniť. Keď je plná, odneste ju do zberného kontajneru, ktorý nájdete pri každej predajni Kaufland .

Skúsite to aj vy?

Pokiaľ ste so zberom oleja ešte nezačali, neodkladajte to na neskôr – sami uvidíte, že ide o jednoduchý návyk, kedy okrem vlastnej nákupnej tašky prinesiete do Kauflandu aj fľašku s použitým olejom.

Okrem toho, že ušetríte za opravára, pomôžete tiež životnému prostrediu. Správne vyseparovaný kuchynský olej môže poslúžiť v chemickom priemysle a pri výrobe biopalív, z odfiltrovaných nečistôt sa zase vyrába bioplyn.

„Olej je najčastejšou príčinou upchatia odpadu, preto sme na to v profesionálnych prevádzkach extrémne citliví. O to viac ma prekvapuje, koľko ľudí o tomto probléme ešte nevie a zvyšky z vyprážania či šalátových zálievok vylieva len tak do drezu ,“ dodáva na záver skúsený šéfkuchár.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  2. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  6. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  7. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 651
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 494
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 8 200
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 164
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 110
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 363
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 319
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 1 742
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nízka záloha, bezplatné storno a dieťa extra výhodne –  bonusy first minute s CK FISCHER. Zdroj: Shutterstock.com

First minute leto 2026: Ktoré destinácie sa oplatia?


INZERCIA 5 h

Pre 180-tisíc podnikateľov znamená METRO dôveru, spoluprácu a inovácie.


INZERCIA 5 h

Smart Leasing umožňuje využiť cashflow efektívnejšie


INZERCIA 5 h

Múka na domáce pečenie by v pekárni spôsobila chaos.


INZERCIA 25. okt
SkryťZatvoriť reklamu