SME

V online hlasovaní verejnosť vyberá najkrajšiu pamiatku

V novom rekordnom ročníku súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka bojuje o priazeň verejnosti 36 obnovených historických skvostov.

Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy získala v roku 2022 cenu Kultúrna pamiatka roka – Fénix, za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky.Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy získala v roku 2022 cenu Kultúrna pamiatka roka – Fénix, za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky. (Zdroj: Občianske združenie Hrad Uhrovec)

Rozhodnúť môže hlas každého jedného z nás. Nadácia SPP opätovne otvorila možnosť hlasovať na stránke http://www.kpr-fenix.sk/hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku. A vyberať je tento rok naozaj z čoho. Táto web stránka ponúka príbeh každej pamiatky spolu s fotografiami. Stačí si len vybrať a dať svoj hlas tej, ktorá sa vám najviac páči. Každý, kto nezaváha, a podporí jednu z 36 súťažných pamiatok má zároveň jedinečnú príležitosť získať exkluzívny pobyt pre 2 osoby na 2 noci v Kubínyiovskom kaštieli vo Vyšnom Kubíne alebo sa dostať medzi vyžrebovaných 19 hlasujúcich, ktorí získajú atraktívny balíček. Hlasovať za tú „svoju“ najkrajšiu pamiatku je možné z jednej mailovej adresy raz za deň. Online hlasovanie odštartovalo 15. marca a potrvá až do 5. apríla 2023. Víťaz s najvyšším počtom hlasov získa ocenenie „Fénix – Cena Nadácie SPP“. Uplynulý rok si cenu odniesol Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante.

Bublanie prameňov pod kostolom i netradičná experimentálna obnova

Stredné Slovensko má v tohtoročnej prestížnej súťaži pamiatok hneď niekoľko horúcich favoritov. Poďme si ich v skratke predstaviť. Slnečnými hodinami, pôsobivou klenbou i hodnotným oltárnym obrazom z dielne J. Zanussiho sa právom hrdí kostol Sv. Ladislava v Rajci. Pamiatkové výskumy priniesli pozoruhodné nálezy i prekvapenia v kostole Sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. Okrem hodnotného goticko-renesančného krídlového oltára ukrižovania, či barokového organu z dielne M. Zorkovského patrí medzi zvláštnosti tohto kostola aj v tichu počuteľné bublanie podzemných prameňov pod jeho podlahou. Rovnako kostol Sv. Alžbety v Banskej Bystrici odkryl počas obnovy svoje tajomstvá. Vzácnou súčasťou výzdoby je oltárny obraz svätej Alžbety od kňaza, maliara a svetoznámeho vynálezcu Jozefa Murgaša z roku 1864.

Bohatá ornamentálna maľovaná výzdoba bola poctivo zreštaurovaná aj v rámci obnovy Kalvárie v Zákamennom. Táto „Via Dolorosa“ bola postavená v r. 1862, údajne na zhorenisku dreveného kostolíka. A nielen kalvárie, ale i vstupné brány do miest pripomínajú našu históriu. Jednou z nich je aj Piargská brána v B. Štiavnici. Ide o jedinú zachovanú mestskú bránu, pôvodne chrániacu mesto v smere od Pukanca a bývalej Vindšachty, ktorá sa v 20.storočí využívala aj na bývanie. Unikátna je v Štiavnici aj kaplnka Sv. Anny, ktorá je vyše 200 rokov súčasťou mestskej radnice a dnes cez sklenené dvere nadväzuje na zasadaciu miestnosť mestského zastupiteľstva. A čo by to bolo za mesto, bez veže.

Mohutná, 31 m vysoká, mestská veža zdobí Brezno. Raritou je byt zvonára a strážnika, umiestnený pod strechou, priamo vo veži, ktorý svoju funkciu vykonával až do 70. rokov 20. storočia. Ako Kysucká galéria dnes slúži obnovený Kaštieľ v Oščadnici, ktorý sa nachádza v jedinom lesoparku so vzácnymi drevinami na Kysuciach a kedysi bol poľovníckym sídlom grófa Bellestrema. Šľachtické dejiny má za sebou aj hrad Sklabiňa. Prvá zmienka o hrade je podpísaná rytierom Dončom v r. 1309. Svoje sídlo tu mala šľachta, ale aj župný archív, či dokonca väzenie. Dodnes sa traduje, že väčšina domov v dedine je postavená z ruín hradu, z ktorého sa vzácne časti našťastie zachovali.

Banské mestá sú výnimočné množstvom meštianskych domov. Jedným z nich je aj dom č. 12 na Námestí SNP v B. Bystrici. Zaujímavosťou je, že jeho prvým známym majiteľom bol ctihodný člen mestskej rady, ale aj falšovateľ striebra Juraj Mitzko. Tajomstvo v podobe štôlne ukrýva zasa meštiansky dom v Hodruši Hámroch. Štôlňa je vedená v registri starých banských diel pod názvom Finstenorter štôlňa. Jedinečnou ukážkou walbürgerských, tzv. ťažiarskych meštianskych domov je ďalší adept na zisk fénixa - Baumgartnerov dom na „Trojičnom“ námestí v B. Štiavnici.

Netradičným experimentom prešiel, aj vďaka pomoci miestnych Rómov, Kaštieľ v Jelšave, pôvodné sídlo Coburgovcov. OZ Čierne diery úspešne zrealizovalo v rámci kaštieľa koncept zážitkového ubytovania v obytných presklených bunkách, sprístupnených kovovými lávkami. A spojenie minulosti a súčasnosti ponúka aj pohľad na Petrivaldského vilu v Hnúšti, ktorá stojí na Hlavnej ulici, oproti dlhému panelákovému bloku a je pomenovaná podľa pôvodného majiteľa, lekárnika Pankráca Petrivaldského. V minulosti slúžila aj ako výrobňa sódovky s plniarňou fliaš, dnes slúži pre potreby mesta. A rovnako čarovné príbehy sú spojené aj so súťažnými pamiatkami z ďalších kútov Slovenska, medzi ktorými sa nachádza napríklad observatórium, svetoznámy most, či železničná stanica. „Veľmi sa tešíme, že môžeme verejnosti predstaviť ďalšie obnovené pamiatky. Svojho favorita si určite nájdu ľudia z celého Slovenska. Po minuloročnom úspechu, keď fanúšikovia odovzdali viac ako 78 tisíc hlasov, očakávame, že vzhľadom na rôznorodosť pamiatok, sa ich na www.kpr-fenix.sk zapojí tento rok do online hlasovania ešte viac,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

Mená víťazov sa dozvieme v máji

Paralelne s hlasovaním verejnosti už v týchto dňoch osobne, ale aj odborne, priamo na mieste, hodnotí všetky pamiatky aj odborná porota zložená zo špičkových expertov na architektúru, dejiny a obnovu pamiatok. Spolu so zástupcami partnerov a spoluorganizátormi súťaže následne vyberú z 12-tich finalistov tri pamiatky, ktoré získajú prestížny titul Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Laureáti dostanú osvedčenie o udelení ceny a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. „Našou ambíciou je, aby súťaž neostala len v online svete. Veríme, že aj tento ročník otvorí nám Slovákom nečakané cesty na osobné objavovanie jednotlivých pamiatok,“ uzatvára Eva Guliková. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka vyhlasuje Ministerstvo kultúry SR. Generálnym partnerom je Nadácia SPP, partnerom spoločnosť SPP a mediálnym partnerom je RTVS. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka odvysiela 8. mája RTVS na Jednotke.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 703
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 946
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 741
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 003
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 808
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 101
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 532
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 23m

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 14 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


23 h
SkryťZatvoriť reklamu