SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Ako rozumieť dobrému vínu: Víno a jedlo

Víno a jedlo neodmysliteľne patria k sebe. Víno vie jedlo pozdvihnúť ale i zatratiť.

Víno a jedlo neodmysliteľne patria k sebe. Víno vie jedlo pozdvihnúť ale i zatratiť.

Práve preto je dôležité dať si záležať na ich vhodnej kombinácii. Každé jedlo i víno, hoc rovnakého mena či odrody, je iné. Iný kuchár, iné korenie, iný terroir, iný ročník a množstvo ďalších faktorov v podstate zabraňujú stanoveniu konkrétnych pravidiel snúbenia vína a jedla. Všeobecne však  platia dve základné pravidlá. Musíme hľadať buď harmóniu alebo kontrast. Ako pomoc pri hľadaní ideálnej kombinácie nám môžu slúžiť nasledovné faktory: kyslosť, sladkosť, slanosť, intenzita, štruktúra a triesloviny.

Kyslosť sa nachádza v každom víne a taktiež v každom pokrme. Výrazne kyslé jedlá si žiadajú vína s výraznejšími kyselinkami. Napríklad kura na citrónoch si pýta kyslejšie víno než by bolo vhodné ku kuraťu na šampiňónoch.

Sladkosť vína by mala byť prispôsobená sladkosti pokrmu, prípadne môže byť víno aj o trochu sladšie. Treba pamätať na to, že i sladké jedlá majú svoju kyslosť. Napríklad k malinovému dezertu sa hodí víno s vyšším obsahom kyseliniek než k broskyňovému dezertu. Sladké vína z Európy sú ľahšie a elegantnejšie než rovnaké druhy z Nového sveta, a tak ich podávame k dezertom ľahšej chuti. Nasladlú chuť mávajú i pikantné jedlá. Volíme k nim vína s náznakom sladkosti i kyslosti. Napríklad sladší rizling, alebo výraznejšie ružové.
Slané vína nepoznáme, a tak pri slaných pokrmoch budeme skôr hľadať kontrast než harmóniu. Najlepším príkladom slaného pokrmu je syr. Ten sa okrem pár výnimiek nemá rada s červeným vínom, pretože je jednak slaný, a keďže býva mastný môže v ústach leptať. Preto je biele (sladšie) víno lepšou voľbou. Napríklad také syry s modrou plesňou sa krásne dopĺňajú s tokajskými výbermi. Ku kozím syrom sa výborne popíja Sauvignon blanc. Údené syry sa ťažko kombinujú, ale dobre sa k nim hodí tramín červený (Gewurztraminer). Tvrdé syry ako parmezán a čedar majú rôznu intenzitu a chuť v závislosti najmä od veku, no vo všeobecnosti sa k nim hodí intenzívne Chardonnay, prípadne suché červené vína. K mäkkým syrom, ako napríklad brie, sa hodia mäkké, zrelé červené vína, napríklad austrálsky Shiraz, Pinot Noir alebo Grenache.

Intenzita jedla by mala byť podporená intenzitou vína. V tomto prípade ťažko uspejeme s kontrastom, pretože príliš intenzívnym vínom by sme „prehlušili" menej výrazné jedlo, prípadne opačne. Veľmi dobrým príkladom je chuťovo intenzívna, no zároveň veľmi ľahká špargľa, ktorá dobre chutí s vínom odrody Sauvignon blanc.
Triesloviny, ktoré sú v početnej miere zastúpené v červenom víne sa nemajú rady s kyslosťou a slanosťou. Naopak, veľmi dobre si rozumejú s červeným mäsom. Čiastočne je to tým, že pomáhajú pri trávení tmavého mäsa a zároveň bielkoviny z mäsa zmäkčujú triesloviny.

Štruktúra vína je väčšinou daná obsahom alkoholu. Vína s 12,5 % a vyšším percentom alkoholu sa považujú za ťažké vína. Zosúladiť štruktúru vína so štruktúrou pokrmu je asi tak dôležité, ako zosúladiť ich chuť. Asi i vďaka tomuto faktu zľudovelo pravidlo, že biele vína sa hodia k rybám a hydine, zatiaľ čo červené k tmavému mäsu. I keď existujú aj výnimky.
Ako už bolo na začiatku spomenuté, každé víno i každé jedlo je jedinečné. Preto i nami uvedené príklady sú veľmi všeobecné. Nesmierne dôležitú úlohu zohráva vkus, chuť a fantázia každého z nás. Nebojte sa  prekonať predsudky, staré zásady a pustite sa do experimentovania.

Odporúčame:

Freixenet Ash Tree Bobal-Cabernet, VdlT (Vino de la Tierra), Španielsko, r2007, ružové, suché 0,75L

Víno vyrobené z typických španielskych odrôd, dáva chuť zrelej čerešne a jahody s jemným nádychom dubového dreva. Je ideálne vyvážené so sviežou dochuťou.

 

Viac skvelých vín na vino.sme.sk

Nákupný portál vino.sme.sk Vám ponúka viac ako tisíc druhov vynikajúcich vín z najvýznamnejších svetových vinohradníckych oblastí vín z Európy, Severnej a Južnej Ameriky, Afriky, Austrálie a Nového Zélandu. Starostlivý výber vín do našej ponuky zaručuje, že produkt, ktorý si zvolíte je vždy výborným pomerom kvality a ceny a splní očakávania aj náročných milovníkov vína. E-shop vino.sme.sk je cestou, ako pohodlne nakúpiť výborné vína za vynikajúce ceny, cez  vino.sme.sk tak ušetríte nielen čas, ale i peniaze. Do sortimentu zaraďujeme len vína, ktoré na základe kvalitatívneho hodnotenia tímu našich odborníkov dosahujú hranicu minimálne „dobré" a zároveň vyhovujú aj požiadavke výhodného pomeru kvality a ceny (viac o spôsobe hodnotenia nami ponúkaných vín nájdete tu). Zásoby viac ako 140 000 fliaš vína skladom nám umožňujú reagovať na Vaše požiadavky maximálne rýchlo, a zároveň poskytnúť vskutku exkluzívny sortiment. Náš tím obratom spracuje Vašu objednávku a pripraví ju na odoslanie tak, aby ste zásielku mohli dostať v rámci územia SR do 2 pracovných dní.

Nechajte sa viesť svetom vína prostredníctvom vino.sme.sk a zdegustujte ako chutí "život" a "terroir"  nielen doma, ale i v iných končinách sveta.

 

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 244
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 468
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 867
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 785
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 040
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 545
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 652
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Remeslo kachliara sa Ľubomírovi Gunišovi nezunovalo ani po 25 rokoch.


INZERCIA 10 h

Zistite, ktoré potraviny a doplnky najlepšie doplnia železo v tele.


INZERCIA 10 h

Majiteľ penthousu v Neste Patrik Nagy: Štvrť Nesto dnes považujem za nevybrúsený diamant, ktorý po dokončení získa na hodnote


INZERCIA 10 h

Májový magazín zdravia je už v predaji, noví predplatitelia od nás dostanú darček!


INZERCIA 12. máj
SkryťZatvoriť reklamu