10 rokov s Deťmi Dunaja

Občianske združenie DETI DUNAJA/LES ENFANTS DU DANUBE slávi tento rok už 10. výročie svojho založenia aj vďaka dlhoročnej podpore Nadácie SPP.

Včera 13. júna v Galérii SPP oslávilo občianske združenie DETI DUNAJA/LES ENFANTS DU DANUBE svoj vznik a desaťročné pôsobenie koncertom jazzového zoskupenia LSQuartet, ktoré založila a vedie slovenská vibrafonistka Ľudmila Štefánikova (štúdium v Paríži/ FR a Bostone/USA).

Slávnostné podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Jeho Excelencie p. Jean-Marie BRUNOa, francúzskeho veľvyslanca na Slovensku a za partnerskej podpory SPP. Prezentácie histórie a úspechov sa zhostila krstná mama združenia Alena Heribanová.

Francúzsko-slovenské občianske združenie „DETI DUNAJA/LES ENFANTS DU DANUBE“ vzniklo v roku 2002 v Paríži, na Slovensku bolo zaregistrované v roku 2003. Jeho hlavným poslaním je materiálna a humánna pomoc opusteným, týraným, chorým a postihnutým deťom na Slovensku. Združenie úzko spolupracuje s viac ako 40 inštitúciami - detskými domovmi, krízovými centrami, útulkami pre týrané ženy s deťmi, ústavmi pre postihnuté deti i sociálne slabými rodinami.

Od svojho vzniku združenie pomáha rôznymi projektmi viac ako 500 deťom ročne prostredníctvom celoročného projektu štipendií, ako aj organizovaním tvorivých ateliérov a divadelných predstavení. Výsledky prác detí z tvorivých ateliérov, ako aj reportážne fotografie z táborov sú prezentované na výstavách a akciách združenia vo Francúzsku i na Slovensku.

Za posledné dva roky sa rozvinul najmä program štipendií, vďaka ktorým 65 študentov v núdzi dostáva mesačnú finančnú podporu na zaplatenie ubytovania alebo prepravy do miesta ich štúdií. V tomto školskom roku združenie dalo na konkrétnu podporu štipendií 65 tisíc eur. Program je určený mladým dospievajúcim zo znevýhodneného prostredia, ktorí majú potenciál a motiváciu k vyučeniu sa remesla, alebo štúdiu na vysokej škole.

Prvotným cieľom združenia je sprístupnenie kultúry deťom žijúcim v inštitúciách, formou divadelných predstavení a tvorivých dielní. Za 10 rokov bolo odohraných 7 bábkových hier
formou kočovného divadla pre 1 500 detí ročne. Predstavenia videlo spolu viac ako 16 000 detí počas siedmych rokov a uskutočnilo sa viac ako 250 vystúpení. Dve bábkové predstavenia „ZVEDAVÝ SLONÍK“ a „PETRUŠKA“ prekročili hranice slovenskej scény a boli prezentované na svetovom festivale bábkových divadiel vo francúzskom meste Charleville Mezières v roku 2006 a 2009. Projekt bábkových predstavení pre deti v detských domovoch realizuje združenie vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a Foundation GDF SUEZ.

V nadväznosti na bábkové predstavenie a tvorivé ateliéry počas letných prázdnin združenie pripravuje už siedmy desaťdňový letný eko-tábor pre 60 detí v rekreačnej oblasti Duchonka. Dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou tábora je vedenie detí k ekológií: šetrenie energiou a prírodnými zdrojmi, klimatické zmeny, obnoviteľné zdroje energie a rešpekt k prírode.

Združenie spolupracuje od svojho vzniku s Francúzskym Inštitútom, ktorý pre deti v Bratislave poskytuje kurzy francúzštiny. Ďalším deťom financuje združenie jazykové kurzy v mieste ich bydliska. Vo Francúzsku si veľkú obľubu získali už tradičné Vianočné a Veľkonočné trhy výrobkov slovenských remeselníkov, ktoré združenie organizuje v centre Paríža a jeho okolí.

Informácie pre médiá:

Zuzana Bojnanská
Zakladateľka a vedúca organizácie
GSM: +33 666 630 687
E-mail: lesenfantsdudanube@wanadoo.fr

Petra Hulinová
Koordinátorka štipendistov
GSM: +421 905 729 612
E-mail: petra.hulinova@gmail.com

Prihláste sa a vložte PR článok

VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu

Z väčších rozmerov a dlhšieho rázvoru modelu Allspace ťaží celá posádka a aj batožinový priestor.

3 pravidlá pre lepší dôchodok

Tretina našich dôchodcov má penziu od 305 do 410 €. Ak sa obávate, či vám taký dôchodok bude stačiť, nespoliehajte sa len na štát.

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?