EkoFond popularizuje vedu na školách

Dnes mohli vybraní žiaci spolu so svojimi učiteľmi vidieť naživo jedinečnú vedeckú šou o tajomstve energie britského vedca Michaela Londesborougha, priamo v priestoroch SPP. Títo školáci uspeli v súťaži, ktorú vyhlásil neinvestičný fond EkoFond pre aktívnych ôsmakov a deviatakov druhého stupňa základných škôl v rámci celého Slovenska. Tento nevšedný zážitok priniesol EkoFond spolu s SPP a občianskym združením ADETO. Celá šou bola zároveň vysielaná ako on-line prenos na webovej stránke www.platforma.ekofond.sk.

Triedy súťažili s motivačným krátkym videom na tému „Prečo nás baví odhaľovať tajomstvá energie?“ Účasť na šou vyhrali 4 triedy žiakov 2. stupňa základných škôl, ktoré získali za svoje súťažné video najväčší počet hlasov na webovej stránke www.platforma.ekofond.sk.

Mladý vedec Dr. Michael Londesborough, PhD. ponúkol netradičnú vedeckú šou o tom, ako človek dokázal využiť energiu v dávnej minulosti a ako s ňou narába dnes. Predviedol názorné ukážky efektných explózií a nevšedných fyzikálnych javov a okamžite si získal sympatie a pozornosť mladého publika aj tým, že ich priamo zapojil do svojich netradičných pokusov. Apeloval priamo na žiakov, aby sa zaujímali o vedu a tiež prispeli k ochrane životného prostredia.

Vedeckú šou Tajomstvo energie sme zrealizovali úmyselne práve teraz, pretože sme sa chceli aktívne zapojiť do akcie Európsky týždeň udržateľnej energie (18. - 24. jún 2012), ktorú každoročne vyhlasuje Európska komisia už od roku 2006. Bolo úžasné sledovať ako sa školáci pretekali, kto skôr môže asistovať pri vedeckých pokusoch. Nielen deti ale aj samotní učitelia ocenili originalitu výpravnej a výbušnej prednášky britského vedca, ktorý v plynulej češtine zábavným spôsobom vtiahol deti do tajomného sveta energie“, podelila sa o svoje nadšenie Eva Guliková, správkyňa EkoFondu.

Mladý vedec Michael Londesborough pôvodom z Londýna dlhodobo pracuje vo výskumnom Ústave anorganickej chémie v Řeži na Boranech, v Českej republike. Počas doktorandského štúdia bol vyslaný na 3 mesiace do českých laboratórií. Po ukončení doktorandského štúdia sa tam vrátil na polroka, a po 9 rokoch je stále v Česku.

Vďaka svojim originálnym prednáškam o vede - ako o pútavom svete a so svojím zmyslom pre humor sa mu darí popularizovať vedu aj u detí. Detských poslucháčov si získal svojím úprimným, nehraným záujmom o vedu. Dokáže pútavo objasniť, že náš svet nie je rozdelený na fyziku, chémiu a biológiu. Tieto tri hlavné vedecké odbory fungujú vo vzájomnej spojitosti, pričom je dôležité aspoň na začiatku procesu vzdelávania žiakov realizovať vzájomné prepojenia medzi jednotlivými oblasťami a zároveň ponúka jemný náhľad na budúce zdroje energie.

Multimediálna on-line platforma pre učiteľov aj žiakov, na ktorej bolo možné sledovať on-line šou, poskytuje informácie o všetkých druhoch energií, tipy na aktivity pre žiakov, filmy, videá, alebo návody ako robiť zaujímavé pokusy, e-learning pre učiteľov ako efektívna a moderná forma vzdelávania (videá, flash animácie, interaktívne aplikácie) - www.platforma.ekofond.sk. Platforma vytvára priestor na vzájomné zdieľanie skúseností pedagógov z výučby tém súvisiacich s energiou, jej šetrením a ochranou životného prostredia. Na tejto stránke bude možné pozrieť si aj záznam úspešnej šou, ktorý bude k dispozícií od 21. júna 2012.

EkoFond za obdobie svojho pôsobenia (od roku 2008) podporil školstvo celkovou sumou 4,2 mil. eur.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu