Ako pripraviť vozidlo na hlavnú motoristickú sezónu

Jar a leto s obdobím dovoleniek predstavujú pre vozidlo a vodiča náročné obdobie.

Väčšina vodičov cestuje častejšie a vozidlo je preto potrebné dôkladne pripraviť. Pravidelná starostlivosť o vaše vozidlo prináša mobilitu, ale hlavne bezpečnosť posádky vášho vozidla. Zároveň predlžuje životnosť vášho vozidla. Čo všetko by príprava mala zahŕňať?

Kontrola STK a Emisnej Kontroly

V prípade potreby zabezpečíme prípravu aj vykonanie STK a EK.

Výmena sezónnych pneumatík a kontrola ich stavu

Zimné pneumatiky by sa nemali používať pri teplotách vyšších než + 7 °C. Sú vyrobené z mäkkých zmesí a za vyšších teplôt dochádza k ich rýchlejšiemu opotrebovaniu. Výhodnejšia je výmena kompletných kolies než “prezúvanie“ pneumatík na tie isté ráfiky. Zníži sa tak riziko poškodenia. Sadu kompletných zimných kolies vám radi uskladníme v našom autoservise. Pred nastávajúcou sezónou skontrolujeme stav kolies aj ich správne vyváženie a nahustenie.

Dôležitá je taktiež hĺbka vzorky. Zákon stanovuje minimálnu hĺbku vzorky u osobných automobilov 1,6 mm, podľa odborníkov by však mala byť vzorka aspoň 3 mm vysoká.

Kontrola brzdovej sústavy

Na brzdovú sústavu sú po celú zimu kladené zvýšené nároky. Preto by sme mali po zimnej premávke nechať preveriť brzdový systém automobilu, predovšetkým prípadný únik brzdovej kvapaliny, stav brzdových trubičiek, kotúčov a doštičiek. Brzdová sústava musí pôsobiť na kolesá nápravy rovnakou intenzitou bez vedľajších účinkov. Odporúčame účinnosť bŕzd zmerať na profesionálnom zariadení.

Kontrola podvozku

I napriek dôkladnej ochrane proti korózií môžu mráz a voda na ochrannom povrchu karosérie spôsobiť trhlinky, do ktorých môže prenikať ničivá soľ a iné nečistoty. Všeobecne sa odporúča umývať vonkajšiu časť karosérie každé dva alebo tri týždne. Po umytí dobre osušte zámky a skontrolujte brzdy. Po umytí by sa mala niekoľkonásobným zošliapnutím brzdového pedálu ešte brzda dosušiť.

Pri pravidelnom umývaní vozidla je dôležité dôkladne očistiť disky a kryty kolies. Tým sa obmedzí usadzovanie nečistôt a posypovej soli. V prípade poškodenia karosérie odporúčame vykonať antikoróznu ochranu.

Kontrola chladiacej sústavy

Chladiaca sústava prechádza v hlavnej motoristickej sezóne náročnou zaťažujúcou skúškou. Preto je potrebné jej stav dôkladne prekontrolovať. Dôležité je zamerať sa predovšetkým na kontrolu jej tesnosti, zistiť stav chladiacej kvapaliny a prípadne ju doplniť alebo vymeniť.

Kontrola klimatizácie

Pre bezpečnosť a pocit pohodlia je dôležitá bezchybná funkcia klimatizácie. Po zimnom a jarnom období sa vyplatí stav klimatizácie skontrolovať a previesť preventívnu dezinfekciu. Starostlivosť si zaslúži aj ventilácia vozidla a filtre.

Kontrola akumulátora

Odporúčame aby ste akumulátor nechali pred začiatkom obdobia v servise skontrolovať, popr. nabiť a nechali očistiť jeho póly, ktoré musia byť bez oxidačných stôp a tiež riadne dotiahnuté. Ďalej by mala byť zaistená hustota elektrolytu a prípadne doplnená destilovaná voda.

Kontrola tlmičov

Vplyvom pôsobenia vody a mrazu zvyknú byť vozovky po zimnom období poškodené. Pre bezpečnú jazdu je nutné skontrolovať stav tlmičov, predovšetkým ich tesnosť, zavesenie a útlmovú charakteristiku.

Kontrola stieračov, ostrekovačov skiel a svetiel

Stierače spolu s ostrekovačmi skiel súčasto mylne považované za jednu z najmenej dôležitých súčastí vášho vozidla, no naša bezpečnosť závisí aj na kvalite výhľadu, zvlášť za nepriaznivých poveternostných podmienok. U stieračov sa všeobecne odporúča výmena stieracích líšt každých 6 mesiacov.

U ostrekovačov je nutné prekontrolovať ich funkčnosť. Ostrekovacia sústava by mala byť vždy naplnená vhodnou zmesou vody a odporúčaného prípravku. Výhodné sú silné koncentráty, kde sa na celú náplň nádobky ostrekovača pridáva iba cca 50 ml prípravku.

Kontrola osvetlenia + renovácia

Dôležité pre bezpečnú jazdu sú dobre nastavené svetlomety. Ich nastavenie odporúčame vykonať na zariadení k tomu určenému. Ak je svietivosť svetlometov znížená v dôsledku zožltnutia, alebo poškodenia krycieho skla svetlometov, odporúčame vykonať ich renováciu, čo je novinkou na trhu vykonávanou našou spoločnosťou. Skontrolujte zároveň náhradné žiarovky každého druhu pre vonkajšie osvetlenie a signalizáciu, náhradné poistky.

Kontrola motorového priestoru

Antikorózna ochrana je dôležitá, predovšetkým keď v zimnom období jazdíme na vozovkách ošetrovaných posypovou soľou. Z tohto dôvodu je nutné dôkladne vyčistiť motorový priestor vozidla a konzervovať ho tak, aby sa škodlivé účinky solí eliminovali v maximálnej miere. Zároveň je nutné skontrolovať množstvo motorového oleja a v prípade potreby ho doplniť.

Premazanie závesov a zámkov dverí

Po zimnej premávke je dôležité preveriť stav závesov a zámkov dverí. V prípade potreby závesy a zámky ošetriť aplikáciou vhodného odporúčaného prípravku.

Skontrolovať povinnú výbavu

• lekárnička (dátum expirácie)

• trojuholník, ťažné lano, reflexná vesta

Čo ešte zobrať so sebou okrem povinnej výbavy vozidla

• náhradnú náplň do ostrekovačov

• u starších vozidiel náhradnú náplň do chladiacej sústavy

• 1 l mot. oleja pre prípadné doplnenie

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.