EkoFond rozdelil viac ako milión na nové projekty

Minulý týždeň schválila Správna rada EkoFondu projekty predložené v rámci štyroch grantových programov, ktoré získajú finančnú podporu v celkovej výške až 1 174 467 eur. Ide o finančné príspevky na rôzne aktivity a opatrenia, ktoré smerujú k zlepšeniu energetickej hospodárnosti budov, k zvyšovaniu energetickej efektívnosti a ochrane životného prostredia.

Neinvestičný fond EkoFond, ktorý zriadil SPP, si počas obdobia svojej existencie vytvoril špecifické know-how v oblasti grantových programov. Samotní žiadatelia oceňujú nízku úroveň administratívnych nárokov súvisiacich so spracovaním projektov a žiadostí a zároveň postup a spôsob hodnotenia projektov a poskytovania finančných príspevkov.

Nosnou formou podpory aktivít v rámci grantových programov je poskytovanie nenávratných finančných príspevkov. Až 26 nových projektov získa od EkoFondu tieto finančné prostriedky v celkovej výške viac ako milión eur. Viac ako dve tretiny z tejto sumy, takmer 950 000 eur, získajú projekty v rámci programu Zlepšenie energetickej hospodárnosti budov, o ktorý je najväčší záujem zo všetkých našich grantových programov,“ povedala Eva Guliková, správkyňa EkoFondu.

Cieľom aktivít EkoFondu v oblasti energetickej efektívnosti je motivovať aj „nepodnikateľské“ subjekty ako napr. mestá, obce, školy a školské zariadenia, domovy sociálnych služieb a iné neziskové organizácie a združenia k šetreniu s energiou. Nie je to len podpora teoretická ale práve prostredníctvom svojich grantových programov fond podporuje aj samotnú realizáciu týchto opatrení. V dôsledku realizácie týchto opatrení dochádza k úsporám energie, k voľbe správneho vykurovacieho systému, k zmene návykov a správania sa, čo v konečnom dôsledku vedie okrem ekonomických benefitov aj k ochrane životného prostredia. Celkovo EkoFond za obdobie svojho aktívneho pôsobenia od roku 2008 vynaložil na príspevky a výhry takmer 7,6 mil. eur.

Zoznamy schválených žiadostí:

Zoznam schválených žiadostí predložených v programe 02 Zlepšenie energetickej hospodárnosti budov v rámci uzávierky 1. marca 2012 nájdete na: http://www.ekofond.sk/vsetkycs/program-02-zlepsenie-energetickej-hospodarnosti-budov/schvalene-ziadosti/3319?page=3
V tomto programe nie je aktuálne vyhlásená ďalšia uzávierka.
perlička: Projekty získali až 942 221,14 eur. Podporené boli školy, rôzne obecné budovy. K dispozícií sú anotácie podporených projektov a fotografie súčasného, vo väčšine havarijného stavu.

Zoznam schválených žiadostí predložených v programe 03 Podpora inštalácie plynových tepelných čerpadiel v rámci uzávierky 9. mája 2012 nájdete na: http://www.ekofond.sk/vsetkycs/program-03-podpora-instalacie-plynovych-tepelnych-cerpadiel/schvalene-ziadosti/6520
Najbližšia uzávierka v tomto programe bude 1. augusta 2012.
perlička: K dispozícii je ešte približne 380 800 eur.

Zoznam schválených žiadostí predložených v programe 04 Výskum, vývoj a zavádzanie nových progresívnych technológií na báze zemného plynu v rámci uzávierky 25. apríla 2012 nájdete na: http://www.ekofond.sk/vsetkycs/program-04-vyskum-vyvoj-zavadzanie-novych-progresivnych-technologii-na-baze-zemneho-plynu/schvalene-ziadosti/3349
V tomto programe nie je aktuálne vyhlásená ďalšia uzávierka.
perlička: Viac ako 202 000 eur získajú zaujímavé vedecké projekty s potenciálom prispieť k zvýšeniu využívania progresívnych technológií na báze zemného plynu ako aj bezpečnosti prepravy zemného plynu. Predkladateľmi a hlavnými riešiteľmi týchto projektov sú postdoktorandi – mladí vedeckí pracovníci.

Zoznam schválených žiadostí predložených v programe 05 Podpora rozvoja využitia alternatívneho motorového paliva CNG v slovenskej doprave v rámci uzávierky 15. mája 2012 nájdete na: http://www.ekofond.sk/vsetkycs/program-05-podpora-vyuzitia-motoroveho-paliva-cng-v-slovenskej-doprave/schvalene-ziadosti/3361?page=1
Najbližšia uzávierka v tomto programe bude 15. júla 2012.
perlička: EkoFond zatiaľ podporil 51 vozidiel na pohon CNG sumou 259 541 eur. Projekty sú schvaľované priebežne každý mesiac – uzávierka je vždy 15. deň v mesiaci. Stále je možné predkladať žiadosti - k dispozícii je ešte približne 143 459 eur.

Podmienky získania finančného príspevku vrátane kritérií hodnotenia, ako aj výsledky hodnotenia nájdete na www.ekofond.sk.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu