Piatok, 13. december, 2019 | Meniny má Lucia

Osviežte vašu kuchyňu bylinkami a schudnite.

Bazalka, koriander, pažítka či petržlen. Bylinky nie sú len zdrojom vôní a chutí, ale i esenciálnych látok, ktoré revitalizujú organizmus. Vďaka nim vaše jedlá dostanú doslova nový nádych.

Bazalka, koriander, pažítka či petržlen. Bylinky nie sú len zdrojom vôní a chutí, ale i esenciálnych látok, ktoré revitalizujú organizmus. Vďaka nim vaše jedlá dostanú doslova nový nádych a uspokoja všetky chute. Pridajte bylinky k bežnému jedlu a zmeňte ho na výnimočné! Bylinky obľubujú i odborníci na výživu z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment® a odporúčajú ich používanie počas celého roka.

S redukčnou diétou sa často spájajú predsudky, že diétne jedlo rovná sa nudné jedlo bez chuti a vône. Neverte tomu! Cieľom modernej redukčnej diéty nie je zmeniť našu chuť smerom k diéte, ale prispôsobiť diétu tak, aby bola chuťovo bohatá, prinášala potešenie a príjemný zážitok z jedla. Ak vám totiž bude vaša diéta chutiť, prečo by ste ju ukončili už po niekoľkých dňoch? Bylinky prinášajú novú arómu, dokážu meniť chute, textúru a vzhľad. A čo je ich ďalšie plus, obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych látok a enzýmov, podporujú trávenie a pritom neobsahujú skoro žiadne kalórie. Aj preto sú ideálnou prísadou a to nie len diétnych jedál. Ich najväčším bonusom však ostáva fakt, že svojou arómou dodávajú jedlu ,,šmrnc“, robia ho zaujímavým a chuťovo plnším.
Vedeli ste, že keď nám niečo chutí, súvisí to viac s vôňou ako s chuťou ? Vnímanie chuti až z 80% ovplyvňuje vdychovanie vône jedla a len 20% vnímania chuti ovplyvňujú chuťové poháriky. Francúzska štúdia potvrdila, že jedlá dochutené bylinkami a správnym korením znižujú potrebu dosoľovania, dosládzania a použitia tuku1. Jedlo, ktoré robia voňavým a farebným, rýchlejšie zasýti a uspokojí na dlhší čas. Tým ako vníma náš mozog vône a chute, ale i tým ako interpretuje signály našich zmyslov pri jedle sa zaoberá pomerne mladý vedecký odbor, molekulárna gastronómia. Na základe výskumu vznikli veľmi netradičné kombinácie ingrediencií, ktoré ,,chutia nášmu mozgu“, a to napríklad: jahody a koriander, jahody, zeler a mäta, mrkva a koriandrové lístky, pečeň a jazmín a iné.

Pestovanie byliniek doma v kvetináči je skvelým spojením príjemného s užitočným a zároveň milou dekoráciou kuchyne. Pre čo najlepšie využitie ich voňavého potenciálu, krájajte bylinky vždy nadrobno. Neexistujú žiadne pravidlá ako ich treba kombinovať, preto stačí len využiť vlastnú fantáziu!

TIP – KLASIKA: Vyskúšajte paradajkový šalát s petržlenovou vňaťou. Nakrájajte dve paradajky na osminky, po 1 polievkovej lyžici pridajte kyslú smotanu a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.

TIP – EXTRA: Ak s petržlenovou vňaťou skombinujete banán, objavíte novú netradičnú ale veľmi zaujímavú chuť.

Ako sa stať klientov Inštitútu kompliment®?
Viec informácií sa dozviete TU.

Zdroj: Inštitút redukcie prevencie nadváhy kompliment®

O spoločnosti Vznik Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® vznikol v roku 1992 ako odborné pracovisko so zameraním na chudnutie, redukciu telesnej hmotnosti a životný štýl. Pod vedením svojej zakladateľky PhDr. Mgr.Kataríny Skybovej pôsobí v súčasnosti vo svojich pobočkách na Slovensku v Bratislave, Trenčíne, Košiciach a v Českej republike. Zameranie Inštitútu kompliment® Inštitút kompliment® poskytuje služby pre chudnutie a redukciu nadváhy, formovanie postavy, kontrolu telesnej hmotnosti a aktívny životný štýl. Poskytuje poradenstvo v oblasti výživy, dodržiavania diéty, pohybu a podpory zdravého životného štýlu. Služby Inštitútu kompliment® sú určené ľuďom,ktorí chcú byť zdraví a štíhli. Chudnutie v programoch kompliment® je vhodné aj pre klientov so zdravotnými obmedzeniami. Programy kompliment® Cieľom programov zameraných na chudnutie je dosiahnuť zmenu diéty, stravovacích a pohybových návykov klientov, znížiť ich telesnú hmotnosť, zvýšiť ich fyzickú kondíciu, zlepšiť a udržať telesné a psychické zdravie. Edukácia v oblasti výživy a pohybu je súčasťou programov pre chudnutie. Projekty Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® poskytuje svoje odborné služby zamerané na chudnutie a dodržiavanie diéty partnerom aktívne pôsobiacim v oblasti zdravia a výživy.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Kam na výlet so svojimi známymi

Darovať možete aj kúsok Slovenska.

First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely

First moment zľavy do Turecka očakáva veľa dovolenkárov. Ušetrite za top hotely.

Slovenské Vianoce kedysi a dnes

Aké boli a aké sú Vianoce dnes.