INZERCIA

100 rokov výroby škrobu na Slovensku

100 rokov je obdobie, ktoré predstavuje jedenapolnásobok priemerného ľudského života. Je to vek, ktorý sa dožívajú len niektorí jedinci.

100 rokov je obdobie, ktoré predstavuje jedenapolnásobok priemerného ľudského života. Je to vek, ktorý sa dožívajú len niektorí jedinci. Tento rok oslavujeme s našim závodom takéto okrúhle výročie aj my, hovorí riaditeľ závodu Igor Kovačovič.

Spoločnosť Amylum Slovakia so sídlom v Bolerázi je výrazným hráčom na trhu vo výrobe kukuričného škrobu a svojimi výsledkami a kvalitou výrobkov vstúpil do povedomia medzinárodnej verejnosti hlavne po privatizácii v roku 1993. Výrazným podielom taktiež prispieva k podpore zahraničného obchodu..

História závodu sa začala písať už v roku 1912, kedy Armin Weiss postavil na tomto mieste liehovar. V krátkom čase však spoločnosť skrachovala. Noví vlastníci Arpád DEUTSCH a Július GRÜNEFELD prestavali závod na výrobu škrobu . V prvých rokoch vyrábali škrob z gaštanov, neskôr zmenili surovinu na kukuricu. Vojnové roky sa tiež „podpísali“ na výrobe, pretože tesne pred koncom 2.svetovej vojny, nemeckí vojaci celú technológiu rozobrali a odviezli do Nemecka. Následne v apríli 1945 celý závod vyhorel. Výroba bola obnovená opäť 21 júna 1948. V roku 1949 boli založené Slovenské škrobárne, štátny podnik.

Až do r.1989, s príchodom nežnej revolúcie prebiehala výroba typickým extenzívnym spôsobom, charakteristickým pre danú dobu. Dnešný závod spotrebúva 20 násobne viac kukurice. Závod prešiel modernizáciou a prestavbou výrobných priestorov a technológie s cieľom : zefektívniť a maximalizovať výrobu na Slovensku. Popri výrobe natívneho škrobu sa zvýšila výroba škrobových sirupov a od r. 2005 pribudla výroba maltodextrínu – významnej zložky detskej výživy pre kojencov a výživy športovcov.

Spoločnosť dnes úspešne konkuruje iným zahraničným spoločnostiam na Slovensku a v okolitých krajinách. Takmer 70% našich hlavných výrobkov je využitých v potravinárskom priemysle, a niečo viac ako 30% je na industriálne využitie, dodal riaditeľ závodu Igor Kovačovič.

Spoločnosť Amylum Slovakia je aj významným zamestnávateľom svojho regiónu, zhruba tretina zamestnancov sú domáci obyvatelia Bolerázu.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Prihláste sa a vložte PR článok

Najčítanejšie tlačové správy


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Tlačové správy

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Tlačové správy

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Tlačové správy

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.