Nedeľa, 8. december, 2019 | Meniny má Marína

Výpadok prúdu opäť obmedzil slovenský internet!

Bratislava, piatok 19.10.2012. Vo večerných hodinách došlo k výpadku elektrického prúdu dátového centra, kde má aj spoločnosť WEBGLOBE umiestnenú časť svojich serverov. V dôsledku prerušenia dodávky elektriny bola dočasne obmedzená funkčnosť webhostingových služieb viacerých veľkých webhostingových poskytovateľov, ktorí využívajú priestory tohto datacentra.

Servery spoločnosti WEBGLOBE boli v obnovenej prevádzke 2 až 3 minúty po opätovnom spustení dodávky elektriny. Webhostingové operácie tak boli funkčné medzi prvými, za čo spoločnosť vďačí najmä infraštruktúre, ktorú budovala so zámerom poskytovania kvalitných služieb a eliminovania nepriaznivých situácií obmedzujúcich užívateľov webhostingových služieb.

V priebehu večera došlo v priestoroch datacentra k dvom výpadkom elektriny. O 19:50 zaznamenali administrátori prerušenie aktivity serverov. Približne po 40 minútach bola obnovená dodávka elektriny. Po ďalších 3 minútach boli všetky časti infraštruktúry korektne naštartované a služby plne funkčné. Vďaka tomu druhý výpadok (od 20:50 v trvaní približne štyroch minút) nemal väčšie následky. Opätovne boli všetky služby obnovené do 3 minút.

Po úspešnom obnovení webhostingových služieb spoločnosti WEBGLOBE administrátori kontrolovali situáciu priamo v datacentre. Žiaľ, situácia nebola priaznivá pre viacerých poskytovateľov, ktorí pracovali na obnovení svojich služieb aj niekoľko hodín (informácie na FB stránkach ešte v sobotu o 11:50 uvádzali snahy o spustenie niektorých služieb). Disaster recovery management, správne dimenzovanie záťaže na jednotlivé servery a časti siete, náležité nastavenie procesov a kvalitný technický tím sú práve v podobných prípadoch najdôležitejšími prvkami obnovy.

Vzhľadom na fakt, že lokalita datacentra patrí v súčasnosti medzi rizikovejšie oblasti z dôvodu stavebných prác realizovaných v blízkosti, spoločnosť WEBGLOBE obmedzila pravdepodobnosť vzniknutia krízových situácii presunutím väčšej časti svojej infraštruktúry do nového datacentra už v predchádzajúcich mesiacoch. Výpadok tak bol zaznamenaný na malom počte serverov, ktoré sú umiestnené v tejto lokalite. Aj vďaka takejto príprave bolo obnovenie prevádzky rýchle a bezproblémové.

Nakoľko sa tento rok podobná situácia v datacentre už opakovala, CEO Juraj Grešš na margo opatrení poznamenal: „Keďže sa jednalo v tomto dátovom centre už o druhý masívnejší výpadok, v súčasnej dobe prejednávame možnosť presťahovať časť našej infraštruktúry do vhodnejších a stabilnejších priestorov. Našim cieľom je poskytovať kvalitné služby a to sa dá len s kvalitnými dodávateľmi.“

Podľa posledných dostupných informácií sa spoločnosť WEBGLOBE rozhodla pristúpiť k presťahovaniu produkčnej časti infraštruktúry do modernejšieho a dostupnejšieho dátového centra v rámci Bratislavy. K presunu serverov a zariadení dôjde v dvoch krokoch, pričom prvý z nich je naplánovaný na noc z piatka na sobotu (26-27.10.2012). Viac informácií nájdete na stránkach podpora.webglobe.sk, prípadne na profile v sociálnych sieťach: www.facebook.com/webglobe a https://twitter.com/webglobe_sk.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu

Patríte medzi majiteľov malých kuchýň? Tak určite viete, ako je niekedy ťažké navrhnúť jej priestor tak, aby sa do nej vše vošlo.

​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile

Ahoj vtáčik, si tu? Gorila ti radosť z Vianoc nepokazí. Priatelia sa dali dokopy a vyrobili vtipnú kvízovú hru o známych kauzách.