Kultúrna pamiatka roka 2011

Už siedmy ročník súťaže Kultúrna pamiatka roka dnes vyhlásili Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci s SPP, Nadáciou SPP a so Združením historických miest a obcí SR. Slávnostné udeľovanie titulu Kultúrna pamiatka roka spolu s ocenením Fénix za najväčší prínos pre ochranu slovenských pamiatok sa uskutočnilo v Dvorane Ministerstva kultúry SR, v Bratislave.

Do súťaže Kultúrna pamiatka roka 2011 sa mohli prihlásiť všetci vlastníci národných kultúrnych pamiatok na Slovensku, ktorých obnova sa ukončila v roku 2011. Mnohé z nich boli zrekonštruované aj vďaka grantovému programu Ministerstva kultúry SR „Obnovme si svoj dom“ a partnerom programu, SPP a Nadácii SPP.

Odborná porota nominovala šestnásť projektov. Titul Kultúrna pamiatka roka 2011 získali štyri projekty v súťažnej kategórii obnovy a reštaurovania národnej kultúrnej pamiatky: komplexná obnova a reštaurovanie mobiliáru rímskokatolíckeho kostola Sv. Juraja v Spišskej Sobote, komplexná obnova a reštaurovanie mobiliáru jezuitského kostola v Skalici, komplexná obnova a reštaurovanie mobiliáru Jesenákovho kaštieľa a parku v Tomášove a komplexná stavebná obnova a inovatívne sprístupnenie verejnosti renesančného paláca na Hrade Ľubovňa.

Cenu, bronzovú sochu vtáka Fénix spolu s diplomom za najväčší prínos v oblasti ochrany slovenských pamiatok odovzdal zástupcom štyroch víťazných projektov minister kultúry SR, Marek Maďarič.

V oblasti kultúrneho dedičstva je Kultúrna pamiatka roka jediná cena, ktorá je spojená aj s finančným ocenením venovaným vlastníkom pamiatok. Okrem titulu Kultúrna pamiatka roka 2011 prevzal každý ocenený od člena predstavenstva SPP, Mariána Valka aj šek vo výške 8 300 eur.

Vďaka grantovému programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a partnerom programu, SPP a Nadácii SPP získalo doteraz finančný príspevok vyše 15,6 miliónov viac ako 200 národných kultúrnych pamiatok na Slovensku. Niektoré z nich sa dokonca nachádzajú v lokalitách svetového kultúrneho dedičstva. Mnohé hrady, kaštiele, kostoly, meštianske domy, ale aj cenné pamiatky ako sú obrazy, oltáre získali nový reprezentatívny vzhľad a často aj nové možnosti využitia“, zdôraznil Marián Valko, člen predstavenstva SPP.

Odborná porota sa rozhodla udeliť v tejto súťažnej kategórii navyše čestné uznania trom kvalitným a prínosným projektom na zachovanie kultúrneho dedičstva na Slovensku: rímskokatolíckemu kostolu Sv. Antona Paduánskeho v Košiciach za reštaurovanie hlavnej fasády, mestu Malacky za úprimnú snahu o sprístupnenie kaštieľa verejnosti a vlastníkom kaštieľa v Čereňanoch za záchranu a oživenie pamiatky.

V súťažnej kategórii obnova pamiatkového územia titul Kultúrna pamiatka roka nebol udelený.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je nadnárodná energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %) a spoločnosť Slovak Gas Holding B.V. (49 %), konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas AG a GDF SUEZ.

Nadácia SPP (www.nadaciaspp.sk) je neziskovou organizáciou, ktorú 19. novembra 2002 založil Slovenský plynárenský priemysel, a.s., na rozvoj občianskej spoločnosti a poskytovanie pomoci ľudom v ťažkých životných situáciách. Nadácia SPP sa zaujíma o aktívnych ľudí, ktorí majú schopnosť meniť život okolo seba, ale aj o ľudí, ktorí sú znevýhodnení a potrebujú pomoc. Činnosť Nadácie SPP odráža úsilie o skvalitňovanie spoločenskej zodpovednosti v podnikaní.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu