Výstava v Galérii SPP- Veľká novembrová

Slovenskí sochári Jana Brisudová a Stanislav Kiča predstavia na sobotnej vernisáži v Galérii SPP prierez svojej umeleckej tvorby na výstave s názvom VEĽKÁ NOVEMBROVÁ. Výstava potrvá do 30.11.2012.

Slovenskí sochári Jana Brisudová a Stanislav Kiča predstavia na sobotnej vernisáži v Galérii SPP prierez svojej umeleckej tvorby na výstave s názvom VEĽKÁ NOVEMBROVÁ. Výstava potrvá do 30. novembra 2012.

Jana Brisudová je poslednou žiačkou významného slovenského sochára Tibora Bartfaya. Je jedinou sochárkou – ženou, ktorá v súčasnosti intenzívne tvorí v bronze. Tvorí v kamenine v kombinácii so sklom.

Brilantnosť a precíznosť bronzových plastík je charakteristickým znakom jej tvorby, ktoré interpretuje postmodernou rečou našej doby. Jana Brisudová hľadá svoje výrazové prostriedky najmä v štruktúre povrchu, ktorý zvýrazňuje a zdôrazňuje charakter hmoty a vystupuje ako významná výtvarná zložka. Výtvarný výstup jej sôch má svoj vnútorný poriadok, kladie dôraz na obsah, posolstvo s prívlastkom poetickej interpretácie. Intímne zamerané plastiky sochárky majú v logickej súvislosti súčasnej sochy podoby ľudskej spovedi. Je to spoveď, ktorá presahuje hranice subjektu a zasahuje naše zmysly myšlienkové a citové. Dokáže sa perfektne vtesnať do tohto „kráľovského“ materiálu a dáva mu svoje pravé ženské umelecké krídla. Dielo sa postupne stáva zložitejším s výrazom modelovaných plastických tvarov, ktoré vyznievajú organicky prirodzene,“ charakterizovala tvorbu mladej autorky kurátorka výstavy, Mária Horváthová.

Pre tvorbu slovenského sochára Stanislava Kiču je typickým materiálom kov. Kov, bronz, železo v invenčnej variabilite a zároveň harmónii udávajú tón priestor.

Atmosféru umeleckých sôch Stanislava Kiču približuje kurátorka výstavy: „Stanislav Kiča je úzko upätý na svoj základný materiál a tým je bronz a železo. Tento materiál naplňoval jeho poslednú tvorbu a vzniká nevšedný cyklus voľných kompozícií v obraze, či už modelovaných alebo priamo komponovaných v obraze. Tu sa otvára cesta plná napätia, napätia medzi realitou a fantáziou, medzi jednoduchosťou a tvarovou štylizáciou skutočnosti a vytváraním skutočnosti novej. Jeho dielo sa stáva zložitejším, viac nezasväteným a niekedy plné nevysvetliteľných protikladov a predsa má v sebe vnútornú čistotu a logiku nadväznosti. Základným rukopisom sochárskej tvorby Stanislava Kiču je vytváranie zvláštnej akejsi rovnováhy rozumu a citu. V prítomnom súťažení o nový obraz v soche, objekte a plastike vytvára Stano Kiča svoje objekty z napätia hmoty a to najmä v pohybe a obryse“.

Jana Brisudová sa narodila v roku 1976 v Bratislave. V rokoch 1998 - 2002 sa venovala štúdiu keramiky v ateliéri Edity Gregorovej-Adamovej. V rokoch 2003 až 2008 študovala sochársku tvorbu v ateliéri Tibora Bártfaya, nestora slovenského sochárstva. Od roku 2009 je členkou Spolku výtvarníkov Slovenska. Aktívne vystavuje nielen autorsky, ale i v rámci Spolku výtvarníkov Slovenska. Získala niekoľko ocenení. Je autorkou viacerých prestížnych ocenení: „Slovenka roka“, „Dunajská perla“ Bratislavské módne dni, „Záchranársky čin roka“ pre akciu Záchranár roka, „Minerva Crystallinus“ pre Slovenské Národné Divadlo“. Pracuje a tvorí v Bratislave.

Mgr. art. Stanislav Kiča sa narodil v roku 1981 v Bratislave. V rokoch 1995-1999 absolvoval štúdium na Škole úžitkového výtvarníctva v Bratislave, odbor kameňosochárstvo u profesorov Viliama Lovišku, Vojtecha Pohanku a Jozefa Hobora. Odbor sochárstvo vyštudoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u prof. Juraja Meliša v rokoch 1999-2006. Je tretím členom ateliéru 3 kamene (Ondrej 4, Martin Pala, Stano Kiča). Je autorom bronzovej sochy nadživotnej veľkosti Jána Palárika v Rakovej. Žije a tvorí v Bratislave.

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské Nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 12.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je nadnárodná energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj.
Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %) a spoločnosť Slovak Gas Holding B.V. (49 %), konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas AG a GDF SUEZ.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.