Výstava v Galérii SPP – SPPIRIT

Mladí slovenskí výtvarníci zajtra predstavia svoje umelecké diela v Galérii SPP. Výstava s názvom SPPIRIT, ktorá potrvá do 30. apríla 2013.

Mladí slovenskí výtvarníci zajtra predstavia svoje umelecké diela v Galérii SPP. Výstava s názvom SPPIRIT, ktorá potrvá do 30. apríla 2013, je prvým partnerským projektom SPP a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave na podporu prezentácie mladých talentovaných výtvarníkov.

Galéria SPP predstaví štrnástich mladých výtvarníkov, študentov bakalárskeho, magisterského a doktorandského štúdia, ktorých spája jeden učiteľ -  prof. Ivan Csudai, ktorý zároveň vedie 4. maliarsky ateliér na VŠVU v Bratislave. Tento ateliér vznikol v roku 2001 za účelom posilniť pozíciu odboru maľby na škole, ako aj na slovenskej výtvarnej scéne.

Učiteľ, ktorý svojich žiakov nenúti napodobňovať svoj maliarsky rukopis, ale učí ich niečo iné. V prvom rade ich učí, že maľovať znamená myslenie, myslieť znamená komponovať a tvorba kompozície si vyžaduje odvahu (spirit). Maliar zo základných prvkov ako sú farba, línia či plocha musí vytvoriť kompozíciu obrazu, lebo jedine kompozícia je schopná udeliť jednotlivým prvkom ich skutočný význam. Tieto obrazy môžu reprezentovať určitý stav sveta alebo vyzývať diváka k tomu, aby ich chápal ako virtuálny príbeh. Avšak z tých istých prvkov môže vytvoriť obrazy našich nálad. Ďalej maliar môže vytvoriť ideálne abstraktné obrazy, ktoré analyzujú vzťahy medzi farbami, líniami a farebnými plochami “, charakterizuje tvorbu mladých autorov kurátor výstavy kurátor Peter Michalovič.

Kurátor výstavy dodáva: „Každý žiak si hľadá svoj vlastný spôsob maľovania. Chce, aby jeho obrazy dokázali odkryť to, čo je z jeho pohľadu zaujímavé a čo vystihuje jeho osobné preferencie a učiteľ si hľadá takú formu dialógu, ktorá dokáže dodať elán (spirit), uvoľniť energiu (spirit) talentu. Je to dialóg dvoch duší (spirits), ktorý mení oboch účastníkov a obohacuje každého z nich. Dôkazom toho sú obrazy, vystavené v tomto zvláštnom spirituálnom priestore, ktorý umožnil spojiť jednotlivé významy slova spirit do jedného zmysluplného celku.“

Autori výstavy:
Alexandra Barth
Dominika Žáková
Alžbeta Szeteiová
Andrea Kopecká
Patrícia Koyšová
Jakub Reken
Filip Sabol
Jakub Hvězda
Ján Hrčka
Michal Turkovič
Petr Bařinka
Peter Cvik
Andrea Priecelová
Katarína Janečková

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi  najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 11.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je nadnárodná energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku Slovenskej republiky (51 %) a Energetický a průmyslový holding, a.s. (EPH 49 %).

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.