Výstava v Galérii SPP – Premeny

Bulharská výtvarníčka Radostina Doganova zajtra predstaví svoje umelecké diela v Galérii SPP. Výstava potrvá do 28. júna 2013.

„Maliarka Radostina Doganová patrí k početným zahraničným študentom v ateliéri maľby prof. Jána  Bergera na VŠVU v Bratislave. K tým, ktorí si z domu priniesli tvorivú výbavu i prízvuk,  dnes  po rokoch života na Slovensku už  premiešaný s podnetmi nášho kultúrneho priestoru. U Radostiny sa rodné Bulharsko podpísalo na farebnosti, na tematike krajiny,  energie prírody, mora i vôd Dunaja či poetiky šírych lánov slnečníc a ich životného cyklu. Rovnako na spôsobe práce, na východiskách i postupne sa uvoľňujúcej interpretácii námetu.

Výstava s titulom Premeny v jej prípade potvrdzuje premisu, že autentická maľba je ako otlačok prsta. Jedinečná, individuálna a splývajúca s osobnosťou autora. Odkrýva príbeh maľby, v ktorom je každý deň  spojený vždy s novou snahou o dobrý obraz, v ktorom každý dotyk štetca má svoj význam,“ charakterizuje tvorbu kurátorka výstavy, Xénia Lettrichová.

Samostatné výstavy:
2011 – Mestská galéria, Dobrich, Bulharsko
2010 – Walter Gallery, Bornheim – Waldorf, Nemecko
2010 – Bulharský kultúrny inštitút, Bratislava, Slovensko
2008 – Galéria GUBA, Bratislava, Slovensko
2007 – Gallery Ottoglassbau, Hainburg a/ D., Rakusko
2006 – Bulharský kultúrny inštitút, Berlín, Nemecko
2006 – SPP Galéria, Bratislava, Slovensko
2005 – BKI, Bratislava, Slovensko
1997 – Historické múzeum, Nitra, Slovensko
1995 – Mestská galéria, Balchik, Bulharsko

Kolektívne výstavy:
2010 – Mestská galéria, Dobrich, Bulharsko
2010 – Ateliér maľby, Dom kultúry, Bratislava, Slovensko
2009 – 1. Bienále mladých umelcov podunajských
krajín, Galéria Danubiana, Bratislava, Slovensko
2001 – Galéria Marat, Bratislava, Slovensko
2002 – Kaštieľ Mojmírovce, Slovensko
1999 – Galéria Médium, Bratislava; Mestská galéria v Dolnom Kubíne, Nitre, Slovensko
1999 – BKI, Bratislava, Slovensko
1996 – Ateliér 13, Ministerstvo kultúry, Sofia, Bulharsko

Radostina Doganova sa narodila v roku 1975, v Bulharsku. 1989 - 1994 Škola výtvarných umení Tzanka Lavrenova, Plovdiv, Bulharsko; 1994 - 1996 Akadémia výtvarných umení, Sofia, Bulharsko; 1996 - 2001 Vysoká škola výtvarných umení, Bratislava, Slovakia. V roku 2010 na VŠVU ukončila doktorandské štúdium. Maliarka žije a pracuje v Bratislave.

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 11.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj  na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Fond národného majetku SR: 51 %  a Slovak Gas Holding B.V. (Energetický a průmyslový holding, a.s.): 49 %.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.