Výstava v Galérii SPP – Premeny

Bulharská výtvarníčka Radostina Doganova zajtra predstaví svoje umelecké diela v Galérii SPP. Výstava potrvá do 28. júna 2013.

„Maliarka Radostina Doganová patrí k početným zahraničným študentom v ateliéri maľby prof. Jána  Bergera na VŠVU v Bratislave. K tým, ktorí si z domu priniesli tvorivú výbavu i prízvuk,  dnes  po rokoch života na Slovensku už  premiešaný s podnetmi nášho kultúrneho priestoru. U Radostiny sa rodné Bulharsko podpísalo na farebnosti, na tematike krajiny,  energie prírody, mora i vôd Dunaja či poetiky šírych lánov slnečníc a ich životného cyklu. Rovnako na spôsobe práce, na východiskách i postupne sa uvoľňujúcej interpretácii námetu.

Výstava s titulom Premeny v jej prípade potvrdzuje premisu, že autentická maľba je ako otlačok prsta. Jedinečná, individuálna a splývajúca s osobnosťou autora. Odkrýva príbeh maľby, v ktorom je každý deň  spojený vždy s novou snahou o dobrý obraz, v ktorom každý dotyk štetca má svoj význam,“ charakterizuje tvorbu kurátorka výstavy, Xénia Lettrichová.

Samostatné výstavy:
2011 – Mestská galéria, Dobrich, Bulharsko
2010 – Walter Gallery, Bornheim – Waldorf, Nemecko
2010 – Bulharský kultúrny inštitút, Bratislava, Slovensko
2008 – Galéria GUBA, Bratislava, Slovensko
2007 – Gallery Ottoglassbau, Hainburg a/ D., Rakusko
2006 – Bulharský kultúrny inštitút, Berlín, Nemecko
2006 – SPP Galéria, Bratislava, Slovensko
2005 – BKI, Bratislava, Slovensko
1997 – Historické múzeum, Nitra, Slovensko
1995 – Mestská galéria, Balchik, Bulharsko

Kolektívne výstavy:
2010 – Mestská galéria, Dobrich, Bulharsko
2010 – Ateliér maľby, Dom kultúry, Bratislava, Slovensko
2009 – 1. Bienále mladých umelcov podunajských
krajín, Galéria Danubiana, Bratislava, Slovensko
2001 – Galéria Marat, Bratislava, Slovensko
2002 – Kaštieľ Mojmírovce, Slovensko
1999 – Galéria Médium, Bratislava; Mestská galéria v Dolnom Kubíne, Nitre, Slovensko
1999 – BKI, Bratislava, Slovensko
1996 – Ateliér 13, Ministerstvo kultúry, Sofia, Bulharsko

Radostina Doganova sa narodila v roku 1975, v Bulharsku. 1989 - 1994 Škola výtvarných umení Tzanka Lavrenova, Plovdiv, Bulharsko; 1994 - 1996 Akadémia výtvarných umení, Sofia, Bulharsko; 1996 - 2001 Vysoká škola výtvarných umení, Bratislava, Slovakia. V roku 2010 na VŠVU ukončila doktorandské štúdium. Maliarka žije a pracuje v Bratislave.

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 11.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj  na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Fond národného majetku SR: 51 %  a Slovak Gas Holding B.V. (Energetický a průmyslový holding, a.s.): 49 %.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.