Christoph Henkel: Hosť má rád svojho barmana

V rámci ABSOLUT ABROAD, vymenil Nemec Christoph Henkel svoj domovský bar Shepheards v Kolíne nad Rýnom na dva týždne za nitriansky podnik Zahir a bratislavské Ufo.

V rámci ABSOLUT ABROAD, prvého európskeho výmenného programu pre barmanov, vymenil Nemec Christoph Henkel svoj domovský bar Shepheards v Kolíne nad Rýnom na dva týždne za nitriansky podnik Zahir a bratislavské Ufo. Aké dojmy si od nás odnáša?

1)      Pomohol Vám pobyt v slovenskom bare spoznať bartending z inej strany? Aké poznatky, nové skúsenosti alebo vychytávky si od nás beriete domov?

Áno, Absolut Abroad bol zaujímavý spôsob ako spoznať niečo nové. Bol to pre mňa zážitok pracovať v novej krajine a vidieť, ako tu ľuďom chutia moje drinky, ako sa im páči môj štýl. Tiež som so záujmom sledoval domácich barmanov, aké ingrediencie používajú, aké spôsoby miešania používajú, aký majú štýl. Naučil som sa tu niekoľko zaujímavých receptov na drinky, ale aj nové spôsoby servírovania.

2)      Líši sa slovenská barová scéna od tej Nemeckej? Je u nás niečo inak, vo vzťahu k pozícii barmana, k zákazníkom a podobne?

Dúfam, že týmto výrokom niekoho nenahnevám, no myslím si, že je veľká škoda, že barová scéna na Slovensku v posledných štyroch-piatich rokoch trošku upadá. Veľa dobrých barmanov od vás odchádza do zahraničia, pretože tam zarobia za svoju kvalitnú prácu viac. Slovenskí zákazníci často chcú najmä lacné drinky, nechcú v bare minúť veľa peňazí. Pre barmanov je preto problematické presadiť sa tu kvalitným pitím, ťažké zaviesť kultúru kvalitných drinkov. Na druhej strane aj tu som videl, že pokiaľ je barman dobrým hostiteľom, vzniká medzi ním a hosťom vzťah. Hosť má rád svojho barmana, prichádza za ním ako za partnerom, priateľom, a ak  je spokojný, vracia sa.

3)      Vyskúšali ste si Nitru a Bratislavu?, doma ste v Kolíne. Ako by ste tieto tri miesta porovnali?

Kolín je samozrejme neporovnateľne väčší, a tak je tam viac možností - viac barov, viac konkurencie, ale aj viac zákazníkov. Nitra je v porovnaní s tým veľmi malé  mestečko. Páčilo sa mi však, že aj tu do baru prichádzala pestrá vzorka ľudí, boli tam aj študenti, bolo to pestré.

4)      Bolo niečo, čo vám tu v porovnaní s Nemeckom chýbalo? Čo ste sa rozhodli v rámci workshopu naučiť slovenských barmanov?

Sústredil som sa na niektoré zaujímavé spôsoby servírovania nápojov. Zdôraznil som však, že je dôležité sústrediť sa predovšetkým na drink ako taký, na jeho kvalitu, nielen na zdobenie a prezentáciu drinku. Prezentoval som názor, že barman musí byť v prvom rade hostiteľ, zákazník to musí z neho cíti. Barman má byť ten, kto urobí prvý krok. Nemal by čakať na zákazníka, kým začne, kým si objedná, ale aktívne sa o neho zaujímať. O to, aké má predstavy, chute, čo by si želal. Dôležité je vedieť napríklad nerozhodnému zákazníkovi odporučiť drink.

5)      Čo slovenskí kolegovia? Nadviazali ste nové kontakty, na ktorých bude možné aj ďalej stavať?

Všetci boli ku mne veľmi milí, chodili sme spolu von, hrali futbal. S ľuďmi, s ktorými som sa tu spoznal, sme sa spriatelili na Facebooku, takže určite budeme v kontakte aj naďalej. Určite si budeme písať a vzájomne sa inšpirovať. Keď bude príležitosť, verím, že sa zas uvidíme.

6)      Prezradíte nám recept na svoj obľúbený drink?

Je to môj tajný drink na štýl klasického fizzu, obohatený o niekoľko netradičných ingrediencií – základ je  gin a tonic, ale pridáva sa do toho aj vaječný bielok, kardamón, a likér z fuchsie.

Legendárna Transsibírska magistrála

19-dňové dobrodružstvo z Moskvy do Pekingu na slávnej železničnej trati.

Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá

Najväčší dopyt je momentálne o autá kategórie SUV

Vianočný bázar chalaňov

Aj tento rok na Stavebnej fakulte STU prebiehala vianočná zbierka.

Vianočné mecheche 2017

Dňa 5.12.2017 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil ďalší ročník akcie s názvom Vianočné mecheche.