Výstava v Galérii SPP – Obrazohry

Slovenská výtvarníčka Barbora Kožíková – Lichá dnes predstaví svoje umelecké diela v Galérii SPP. Výstava „Obrazohry“ potrvá do 26. júla 2013.

Barbora Kožíková – Lichá predstaví výber kresieb, koláží a malieb, ktoré vznikli v čase od jej štúdií umenia až po súčasnosť. Koncepcia výstavy je retrospektívna a sprítomňuje dôležité autorkine témy, ktorými sa zaoberá. Jej umenie je založené na individuálnom hľadaní, prežívaní, cítení, ktoré sú aj metódami jej tvorby. Využíva techniku - kombináciu maľby, kresby, koláže. Zapája výšivku, používa rôzne materiály: ústrižky látok, nite, ligotavé flitre, lupene ruží, nájdené predmety, ktoré vytvárajú v jej komponovaných obrazoch a malých vitrínkach zvláštne a poetické významy. Používanie nájdených predmetov, ktorými v inštaláciách a vitrínkach vytvára situácie odkazujúce na život, sú vlastne mikrosvety jej videnia okolitého diania. Oslovujú a interesujú svojou optikou, poetikou, inšpirujú k tvorbe modelov vlastných svetov v malom, v ktorých je obsiahnutý detský svet, naivita, spontánnosť ale aj videnie ženy, ktorá má radosť zo skladania bizarných, veselých a hravých inštalácií a kompozícií.

Účasť na výstavách:
1996 až 1998 - VOX HUMANA (Putovná výstava po Českej Republike)
2000 - LOCO (Štátna galéria, Banská Bystrica)
2004 - OBRAZY (Kultúrny dom Poproč)
2011 - Where did this christmas tree come from?: the part of the exhibition - videoprojection, Nitra, 2011 Made with: video: Me, Henrieta Bratová, Andy a Monika Huťkovy, Barbora, Pavlína a Jasmína Kožíkovy, Hugo Toscher, Mičkin a marťa Janovskí audio: Me, Jozef Dorica, Pavel Konečný
2012 - Umenie Ducha, október 2012, Modlitba Ruží, Predsieň Kaplnky Sedembolestnej Panny Márie, Piešťany

Autorská tvorba:
1997 - Performance - maľba na hudbu, New York, Vicenza (Taliansko)
1998 - Performance - maľba na hudbu, Viedeň, Praha a viaceré mestá v Čechách
1999 - Performance - maľba na hudbu, Budapešť, Bratislava a viaceré mestá na Slovensku
2002 – Prináležanie I:(spolu s. E. Lichou-Zábranskou), NBS-MMM, Kremnica
2003 – Prináležanie II.(spolu s. E. Lichou-Zábranskou), Žiar nad Hronom
2006 - Novohradská galéria Lučenec, fotografie
2006 - Sny spia samy, Washington D.C. Slovenská ambasáda, USA
2007 - obrazy, Hotel Carlton
2007 - obrazy, Galéria Appolo
2008 - Maľba na stene, Aupark
2012 - Obrazy Cik-Cak Centrum
2013 - Obrazy prachom i rosou sú, MG Rimavská Sobota

Sympózia, tvorivé pobyty:
1999 - Sochárske sympózium EKOART, Osrblie
2004 - Agenda 21, Mural Global Poproč (maľba na stene)
2006 - Agenda 21, Mural Global Šútovo (maľba na stene)

Ilustrácie:
Slovenské pohľady, marec 2007
Rozprávky o škriatkovi Bonifácovi 2009

Barbora Kožíková – Lichá sa narodila v roku 1976 v Bratislave. Ako šesťročná začala navštevovať ateliér akademického maliara Ľ. Čarného. Umeniu sa venovala aj na Strědní umělecko-průmyslovej škole v Uherskom Hradišti (1990 – 1994). V roku 2001 úspešne ukončila štúdium umenia na VŠVU v Bratislave pod vedením prof. R. Síkoru. V rokoch 1998 – 2000  absolvovala doplnkové pedagogické štúdium u akademického maliara Ľ. Čarného. Počas štúdia vystavovala v Čechách aj na Slovensku. Zúčastňovala sa na performence „maľba na hudbu“ v rôznych európskych mestách a v USA. Popri voľnej maľbe sa pravidelne zúčastňovala na projekte Mural Global – ako súčasť projektu na skrášlenie nášho okolia. Autorka žije a pracuje v Bratislave.

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 11.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj  na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Fond národného majetku SR: 51 %  a Slovak Gas Holding B.V. (Energetický a průmyslový holding, a.s.): 49 %.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.