Výstava v Galérii SPP – Tarot

Slovenský výtvarník Nikolaj Feďkovič je nevšedný zjav na európskej aj slovenskej výtvarnej scéne, ktorý po 20 ročnom pôsobení v Nemecku opäť vystavuje na Slovensku. Zajtra predstaví svoje umelecké diela v Galérii SPP. Výstava s názvom Tarot potrvá do 30. augusta 2013.

Maľba Nikolaja Feďkoviča je inšpirovaná holandskou žánrovou maľbou 17.storočia,  gotickou tabuľovou maľbou, Lipskou školu – magickým realizmom Wernera Tubke a ruskými autormi miniatúr. Do istej miery formovali jeho rukopis ikony, preto sa často vracia k staromajstrovským technikám písania ikon a zároveň je veľkým obdivovateľom kaligrafie. Používa spôsob maľby kladením vrstiev lazúrových farieb na drevenú dosku alebo plátno s polo kriedovou úpravou.

Magické obrazy plné postáv a príbehov sú príťažlivé svojou autentickosťou a láskavým humorom. Každý obraz má príbeh a autor sa stáva rozprávačom so štetcom v ruke. Neváha použiť symboly, metafory a skryté významy. Nad dejovou líniou dominuje ľudskosť, harmónia a hľadanie človečenstva v nás. Kultivovanosť, prepracovanosť, myšlienková hĺbka a nádherná fascinujúca hra fantázie si podmanili divákov v Európe. Jedinečnú atmosféru dotvára zvláštne, mysteriózne, mihotavé svetlo. Tento klasik postmodernej maľby prináša skvelú maliarsku techniku spojenú s pokorou a úctou k remeslu, napájanú bohatým myšlienkovým svetom. Výtvarné diela Nikolaja Feďkoviča vyžadujú stíšenú pozornosť diváka, ponorenie do vlastných duchovných zdrojov. Táto výstava poukazuje na vývinový oblúk, ktorým autor prešiel, ale špirála života a disciplinovanej umeleckej práce pokračuje ďalej.

Kurátorkou výstavy je Carmen Kováčová.

Nikolaj Feďkovič sa narodil v roku 1945 v Užhorode. Študoval na Strednej škole umeleckých remesiel v Brne a roku 1972 absolvoval štúdium na oddelení užitej maľby Vysokej školy umeleckopriemyslovej   v Prahe u prof. Z. Sklenářa (konzultantom bol prof. S. Libenský). Zároveň študoval aj na Divadelnej akadémii múzických umení. V roku 1976 sa stal pedagógom na Strednej škole umeleckého priemyslu v Košiciach a o dvanásť rokov neskôr aj jej riaditeľom, kde v roku 1980 založil nový odbor reštaurátorstva. Je absolventom súkromnej maliarskej školy Antala Lucziho. Počas pražských štúdií sa zaoberal úžitkovou maľbou, inšpiráciu hľadal v holandských maliaroch 17. storočia. V rokoch 1972 - 1976 žil striedavo v Prahe a Michalovciach, od roku 1976 sa usadil v Košiciach. V lete roku 1989 odišiel do exilu do Nemecka. Pôsobil v súkromnej škole Rhein-Sieg Kunst Akademie v Hennefe pri Kolíne nad Rýnom, ako súkromný docent v slobodnom povolaní. Je autorom návrhu nástennej maľby v gréckokatolíckom kostole v Michalovciach. Venuje sa olejomaľbe, kaligrafii a tvorbe objektov. Nikolaj Feďkovič získal tento rok v júli Grand Prix cenu za výtvarné umenie v Budapešti spomedzi množstva autorov z celého sveta.

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 11.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj  na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Fond národného majetku SR: 51 %  a Slovak Gas Holding B.V. (Energetický a průmyslový holding, a.s.): 49 %.

Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove

Nový obytný dom Karlove na Hudecovej ulici ponúkne unikátne bývanie v stabilizovanej časti Karlovej Vsi.

Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?

Niektoré su notoricky známe a niektoré vám dajú zabrať.

Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche

Takmer milión balení antibiotík "pojedli" vlani Slováci pri ochoreniach, na ktoré tieto lieky nezaberajú.

Príbeh tradičného družstva - príbeh Alojza Kračinovského

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 4. vydanie.