Ktorá vôňa je najdrahšia na svete?

Zaujímavosť zo sveta parfémov. Aké zložky tvoria najdrahší parfém na svete a koľko stojí. Je to aj pekný estetický doplnok do vašej poličky. Otázka je, či na to máte.

Ktorá vôňa je najdrahšia na svete?

Parfémový priemysel je nesmierne kreatívny. Každú chvíľu prichádzajú na trh nové vône, ktorými nositeľmi sú známe či menej známe tváre. Ale ktorá z nich patrí medzi tie najdrahšie?

V ostatnom čase je najdrahšia zázračná zmes, ktorej základ tvorí kadidlový tymián pochádzajúci z arabských púští. Patrí medzi dary, ktoré doniesli Traja králi z Východu malému Ježišovi.

Parfém je určite neodolateľný. Avšak či s tým bude súhlasiť aj vaša peňaženka, to je otázne. Parfém s názvom Amouage a s obsahom 10 ml vône, stojí 300 dolárov. Alebo 750 dolárov za 120 ml pánskej toaletnej vody.

Ani obal tejto vône nie je na zahodenie. Určite bude perfektne dopĺňať dizajn vašej poličky. Predáva sa totiž v špeciálnych ozdobných fľaštičkách, ktoré sú vyrobené z vysoko kvalitného striebra a pozlátené 24-karátovým zlatom. Tvar je takisto neodolateľný. Dámsky je v tvare mešity s kupolou a pánsky je zhotovený v tvare ománskej dýky. Ak však ani tieto detaily nestačia, môže si tento parfém zaobstarať v zlatej škatuľke a zaplatí zaň neuveriteľných 13 000 dolárov.

Okrem už spomenutého tymiánu, vôňa obsahuje ďalších 120 esencií, ako napríklad: jazmín, ylang-ylang, pačuli, santalové drevo a istú odrodu ruže.

V staroveku patril tymián medzi najdrahšie zložky vône, aj keď jeho vedľajšia vôňa až taká vábna nebola. Najdrahšia bola práve preto, že sa dopravoval po dlhej a nebezpečnej ceste, na ktorej bolo treba platiť sprievodcom, strážcom kostolom a mestských brán. A samozrejme vysoké clá.

Viac vôní nájdete na parfemy.sme.sk

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.

Nášmu telu stačí iba málo vitamínov

Veľký prehľad, odporúčania odborníkov i to, čo si varí špičkový biochemik

Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra

Kvalitná a preverená databáza, profesionálne klientske služby, všetko v súlade s GDPR.