Ako mať zdravý trávnik? Potrebujete kvalitne nabrúsené kosačky!

Pravidelným brúsením nožov a vretien kosačiek udržiavame trávnik v dobrom zdravotnom stave a požadovanej kvalite. Je oveľa odolnejší voči chorobám.

Ostrosť nožov a vretien vo veľkej miere determinuje kvalitu kosenia. Pri čistom a hladkom reze si steblá udržiavajú svoju pôvodnú farbu, hustotu a hracie vlastnosti. V opačnom prípade, pri tzv. "nožnicovom reze", špičky listov zasychajú, žltnú a nedokonalý rez predstavuje vstupnú bránu pre rôzne choroby. Tupý nôž prirodzene kvalitu rezu zhoršuje a vlastne rastliny poškodzuje. Čím je plocha poškodenia väčšia, tým väčšie je riziko vstupu infekcie. Napríklad kosenie nedokonale ostrými ostrými nožmi na golfovom ihrisku sa priamo prejaví aj znížením rýchlosti loptičky.

Výhody používanie ostrých nožov a vretien:

1.   Menšia náchylnosť trávnika na napadnutie chorobami
  2.   Menšie nároky na závlahu a hnojivá
  3.   Rýchlejšia regenerácia trávnika po záťaži alebo poškodení
  4.   Výrazné zlepšenie celkového vzhľadu a hracích parametrov športových trávnikov

Ako je treba brúsiť nože?

Nože je treba brúsiť správnym spôsobom. Uhol ostria je spravidla daný výrobcom. Je dôležité dodržať ho, pretože len tak dosiahneme kvalitné kosenie a odhadzovanie trávy.

Impaktné brúsenie vretien

V súčasnosti je v popredí nový moderný systém tzv. "impaktné" brúsenie.  Používa ho väčšina špičkových golfových ihrísk v Európe i USA  a uplatňuje sa aj pri príprave strojov na turnaje PGA Tour. Princípom je brúsenie vretien na špeciálnej brúske. Vretená sa brúsia na brúske s rýchlo rotujúcim kameňom, ktorý má agresívny prítlak na vreteno. Narážaním na zadnú stranu listu vretena dochádza na ostrí vretien k vybrúseniu jemného sklonu s uhlom približne 4°. Tento uhol je zabezpečí dokonalý strih bez kontaktu kovu na kov po dlhé obdobie.

Impaktné brúsenie úplne eliminuje lapovanie, šetrí jednak spodné nože ale hlavne náklady na prácu aj materiál.

Tento systém je veľmi jednoduchý a rýchly, trvá len pár minút. Vreteno sa brúsi v celku, netreba ho rozoberať. Proces brúsenia trvá len minúť. Brúsky sú vybavené zdvíhacími stolmi, takže manipulácia s ťažkými vretenami je vo veľkej miere uľahčená.

Globálnym svetovým  lídrom v oblasti výroby brúsok na vretená a spodné nože je britská spoločnosť Bernhard and Company.

Brúsky Express Dual sa používajú najmä na brúsenie vretien, bez nutnosti demontáže kosačky. Všetky modely sú vybavené elektrickým zdvihom vretena a presným meracím systémom na dokonalé nastavenie vretena.

Brúsky  Anglemaster sa používajú na brúsenie spodných nožov. Sú veľmi rýchle a presné, vybavené digitálnym displayom, slúžiacim na nastavenie uhlu hrotov.

Viac info o brúskach Bernhard nájdete TU :

V prípade záujmu o kúpu brúsok alebo brúsenie ako službu, píšte na info@engo.sk

ČíTAJTE AJ:
BERNHARD BRÚSKY PRISPELI K VÝBORNEJ KVALITE POVRCHU IHRÍSK PGA TOUR FEDEXCUP

STEPHEN BERNHARD INTERVIEW – KVALITNÉ KOSENIE PRINÁŠA ÚSPORY,  POTVRDZUJÚ TO SKÚSENOSTI MNOHÝCH SVETOVÝCH GREENKEEPEROV

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.