Galéria SPP ožije odkazmi starých Slovanov

Slovenskí výtvarníci Melita Gwerková a Marian Vida zajtra predstavia v Galérii SPP svoje umelecké diela inšpirované históriou starých Slovanov. Výstava s názvom SLOVANSKÉ ORÁKULUM potrvá  do 1. novembra 2013.

Po Danteho Božskej komédii, ktorá oboch autorov inšpirovala v roku 2011 k výstave priamo v Danteho dome vo Florencii, sa tentokrát vo svojich dielach zamerali na históriu starých Slovanov. „Výstava „Slovanské orákulum“ vás vezme späť v čase do doby, kedy naši predkovia postupne osídľovali naše územie. Priblíži vám svet Slovanov, ich mytológiu a bohov, ktorých mená sa objavujú v samotných názvoch obrazov – Tanec Perúnov, Mokoš splieta vlákna osudu, Tajomstvá Devany a pod.,“ priblížila výstavu jej kurátorka Melita Gwerková ml.

Marian Vida a Melita Gwerková sa vo svojej tvorbe často inšpirujú rôznymi obdobiami v rámci histórie ľudstva. V ich dielach sa objavujú odkazy na starovek, ríšu Sumerov či Perziu. Tentokrát sa však zamerali na minulosť našich predkov, ktorých históriu intenzívne študovali. Výstava SLOVANSKÉ ORÁKULUM je v poradí druhou veľkou tematickou prezentáciou diel oboch autorov, ktorú dopĺňa špeciálny katalóg s historickými faktami o našich predkoch, ako aj vysvetlivkami základných slovanských pojmov. „Väčšina z nás vie o svojich koreňoch a predkoch len veľmi málo. Aj preto sa autori rozhodli svojimi dielami priblížiť túto veľmi zaujímavú a legendami opradenú časť našej histórie,“ doplnila kurátorka výstavy.

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 3. 10. 2013 o 18 hod. v Galérii SPP. Výstava bude obohatená o prednášku odborníka na slovanskú históriu.

Marian Vida sa narodil v roku 1949 v Handlovej. Umeniu sa profesionálne venuje už viac ako 35 rokov a v súčasnosti patrí medzi uznávaných a úspešných slovenských autorov. Je členom Umeleckej Besedy Slovenska, Slovenskej výtvarnej únie, francúzskej asociácie umelcov “A7” a talianskeho združenia umelcov domu Danteho Alighieriho vo Florencii. Jeho diela visia v galériách a v súkromných zbierkach nielen na Slovensku, ale aj v USA a mnohých európskych krajinách. Je laureátom niekoľkých zahraničných cien, ktoré len potvrdzujú jeho originálnu techniku a bravúrne kompozičné cítenie. Marian Vida má za sebou množstvo výstav doma aj v zahraničí. Spolu s manželkou vystavovali vo Francúzsku a v roku 2011 aj v talianskej Florencii priamo v dome Danteho Alighieriho, kde vystavovali svoje diela inšpirované Danteho Božskou komédiou. Dnes žije so svojou manželkou, výtvarníčkou Melitou Gwerkovou, striedavo v Bratislave a v Banskej Štiavnici. Viac informácií: www.marianvida.com.

Melita Gwerková sa narodila v roku 1956 v Banskej Štiavnici. Je absolventkou odboru dizajn na Strednej umeleckej priemyselnej škole v Kremnici a Vedy o výtvarnom umení  na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, na ktoré nadviazala súkromným výtvarným štúdiom. Je členkou francúzskej asociácie umelcov “A7”, Umeleckej Besedy Slovenska a združenia umelcov domu Danteho Alighieriho v talianskej Florencii. Jej diela sú v galériách a v súkromných zbierkach v mnohých európskych krajinách, ale i v USA. Jej obraz vlastní aj Roger Federer, jeden z najlepších tenistov sveta. Vďaka unikátnej technike, ktorú autorka nazvala extender media, získali jej diela viaceré zahraničné ocenenia. Ako prvá slovenská výtvarníčka získala v roku 2011 bronzovú medailu talianskeho parlamentu. Viac informácií: www.melitagwerkova.com.

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 11.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj  na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj.

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.

Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie

Máte za sebou obdobie dojčenia, no vaše prsia na tie pôvodné vôbec nepodobajú? Našťastie to nemusí byť trvalá zmena.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán

Naša advokátska kancelária nemôže štátu zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 zo zablokovanej odmeny.