Kultúrna pamiatka roka 2012

Už ôsmy ročník súťaže Kultúrna pamiatka roka dnes vyhlásili Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci s SPP a Nadáciou SPP a so Združením historických miest a obcí SR. Slávnostné udeľovanie titulu Kultúrna pamiatka roka spolu s ocenením Fénix za najväčší prínos pre ochranu slovenských pamiatok sa uskutočnilo v Dvorane Ministerstva kultúry SR, v Bratislave.

Do súťaže Kultúrna pamiatka roka 2012 sa mohli prihlásiť všetci vlastníci národných kultúrnych pamiatok na Slovensku, ktorých obnova sa ukončila v roku 2012. Mnohé z nich boli zrekonštruované aj vďaka grantovému programu Ministerstva kultúry SR „Obnovme si svoj dom“ a partnerom programu, SPP a Nadácii SPP. Cieľom súťaže je oceniť snahu vlastníkov kultúrnych pamiatok a realizačných tímov obnovy/reštaurovania kultúrnych pamiatok, ale aj prípravu a realizáciu obnovy historického prostredia na území pamiatkových zón a pamiatkových rezervácií a tak zachovať kultúrne dedičstvo na Slovensku aj pre budúce generácie.

Titul Kultúrna pamiatka roka 2012 získali z deviatich prihlásených štyri projekty v súťažnej kategórii obnovy a reštaurovania národnej kultúrnej pamiatky: reštaurovanie južnej fasády kostola sv. Jána Krstiteľa v Jasove, komplexné reštaurovanie stredovekého presbytéria v evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove, reštaurovanie hudobného nástroja - najstaršieho organu v bazilike sv. Mikuláša v Trnave, reštaurovanie nástenných malieb v presbytériu kostola sv. Jakuba v Levoči. Cenu, bronzovú sochu vtáka Fénix spolu s diplomom za najväčší prínos v oblasti ochrany slovenských pamiatok odovzdal zástupcom štyroch víťazných projektov minister kultúry SR, Marek Maďarič.

V oblasti kultúrneho dedičstva je Kultúrna pamiatka roka jediná cena, ktorá je spojená aj s finančným ocenením venovaným vlastníkom pamiatok. Okrem titulu Kultúrna pamiatka roka 2012 prevzal každý ocenený od člena predstavenstva SPP, Mariána Valka aj šek vo výške 8 300 eur.

Už desať rokov systémovo riešime financovanie záchrany, ochrany, obnovy a využitia národných kultúrnych pamiatok na Slovensku prostredníctvom grantového programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a partnerom programu, SPP a Nadácii SPP. Nový reprezentatívny vzhľad a často aj nové možnosti využitia získali mnohé hrady, kaštiele, kostoly, meštianske domy, ale aj cenné pamiatky ako sú obrazy, oltáre, niektoré z nich sa dokonca nachádzajú v lokalitách svetového kultúrneho dedičstva. Doteraz sme finančne podporili viac ako 200 projektov celkovou sumou vyše 15,7 miliónov eur,“ zdôraznil člen predstavenstva SPP, Marián Valko.

Odborná porota sa rozhodla udeliť v tejto súťažnej kategórii navyše čestné uznania trom kvalitným a prínosným projektom na zachovanie kultúrneho dedičstva za Slovensku: prof. Jozefovi Porubovičovi, akad. sochárovi a  Petrovi Gombošovi, akad. maliarovi reštaurátorovi za reštaurovanie hlavnej a priečnej južnej lode s  južným oratóriom a kaplnky Sv. kríža v Dóme sv. Alžbety Uhorskej v Košiciach; akad. maliarovi Miroslavovi Šurinovi a akad. sochárovi Vladimírovi Višváderovi za reštaurovanie nástenných malieb a plastickej zlátenej štukovej výzdoby v renesančnom arkieri s priľahlým kabinetom v juhovýchodnom nároží na druhom nadzemnom podlaží Bratislavského hradu a Vilme Žákovej za osobný prínos k záchrane a obnove pamiatkových hodnôt meštianskeho domu v Modre (reštaurovaná štuková a maliarska výzdoba dvoch miestností – bývalá modlitebňa a krstiteľnica v meštianskom dome v Modre).

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je nadnárodná energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj.

Nadácia SPP (www.nadaciaspp.sk) je neziskovou organizáciou, ktorú 19. novembra 2002 založil Slovenský plynárenský priemysel, a.s., na rozvoj občianskej spoločnosti a poskytovanie pomoci ľudom v ťažkých životných situáciách. Nadácia SPP sa zaujíma o aktívnych ľudí, ktorí majú schopnosť meniť život okolo seba, ale aj o ľudí, ktorí sú znevýhodnení a potrebujú pomoc. Činnosť Nadácie SPP odráža úsilie o skvalitňovanie spoločenskej zodpovednosti v podnikaní.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu