Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

EkoFond podporuje vzdelávanie stavbárov

EkoFond podporuje vzdelávanie stavbárov v rámci projektu Build-up Skills Slovakia

EkoFond, neinvestičný fond, v spolupráci s partnermi, včera usporiadal odbornú konferenciu v rámci aktivít medzinárodného projektu Build-up Skills Slovakia, v priestoroch svojho zriaďovateľa spoločnosti SPP. Tento vzdelávací projekt má pomôcť robotníkom, remeselníkom a inštalatérom technických zariadení budov pracujúcim na stavbách lepšie zvládnuť výzvy zelenej ekonomiky najmä v oblasti zvyšovania energetickej efektívnosti, využitia obnoviteľných zdrojov energie a nových, progresívnych technológií a materiálov.

Slovensko spolu s ďalšími 26 členskými štátmi Európskej únie, realizovalo projekt Build-up Skills podporený Európskou komisiou v rámci jej programu Intelligent Energy – Europe a iniciatívy Build-up Skills – National Qualification Platforms and Roadmaps. Hlavným koordinátorom projektu je Zväz stavebných podnikateľov Slovenska za podpory Technického skúšobného ústavu stavebného, Ústavu vzdelávania a služieb, Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry a EkoFondu.

Predstavitelia Ministerstva hospodárstva SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR prezentovali dosiahnuté výsledky projektu - Analýzu súčasnej situáciev celoživotnom vzdelávaní v sektore stavebníctva a energetiky a Cestovnú mapu „Road map“ – tzv. plán pre vzdelávanie a prípravu robotníkov na stavbách v profesiách zabezpečujúcich zníženie potreby energie v budovách. Cestovná mapa bude po schválení Vládou SR jedným z hlavných dokumentov vzdelávania zamestnancov stavebných firiem, robotníkov, stavbyvedúcich.

EkoFond svojou činnosťou proaktívne reaguje na aktuálne témy, a to najmä vo väzbe na potrebu znižovania spotreby energie a ochranu životného prostredia. Aj preto sa EkoFond zapojil do prípravy projektu Build-up Skills Slovakia, aby tak podporil národnú politiku odborného vzdelávania robotníkov v oblasti stavebníctva do roku 2020. Tento projekt umožní  reagovať na výzvy v oblasti zelenej ekonomiky, najmä v oblasti energetickej efektívnosti budov a obnoviteľných zdrojov energie, do ktorého plne zapadá náš nový študijný odbor Technik energetických zariadení budov. Podobné projekty realizujú všetky členské krajiny Európskej únie,“ zdôraznila Eva Guliková, správkyňa EkoFondu.

Projekt Build-up Skills bol schválený vlani v apríli, začiatkom roka 2013 bola spracovaná Status Quo analýza stavu v príslušnej oblasti vzdelávania a začala príprava tvorby samotnej Cestovnej mapy. V novembri sa tento projekt (www.slovakia.buildupskills.eu) ukončí. Tieto aktivity pomáhajú celému Slovensku pri dosahovaní cieľov stanovených Európskou úniou, ktoré sú uvedené v dokumente Stratégia Európa 2020.

Po skončení projektu Build-up Skills, program Intelligent Energy Europe plánuje vyhlásiť ďalšie výzvy, v ktorých sa budú realizovať opatrenia definované v cestovnej mape, ako aj výzvy na prípravu vzdelávanie aj ostatných pracovníkov v stavebníctve.

Neinvestičný fond EkoFond (www.ekofond.sk) zriadil SPP v roku 2007 za účelom napĺňania politiky EÚ v oblasti energetickej efektívnosti. Podpora fondu je určená pre všetky nepodnikateľské subjekty, pričom primárnou cieľovou skupinou sú najmä subjekty financované z verejných zdrojov a subjekty zaoberajúce sa verejnoprospešnými aktivitami, ako školy, nemocnice, sociálne a humanitárne organizácie či občianske združenia. EkoFond je zameraný na grantovú podporu projektov zameraných na zlepšenie parametrov energetickej efektívnosti a ŽP. Ďalšou oblasťou činnosti je spolupráca na partnerských projektoch, ktoré sú v súlade s účelom EkoFondu, a realizácia vlastných projektov fondu, ktoré sú zamerané na podporu vzdelávacieho procesu najmä na ZŠ a SŠ, formou súťaže pre ZŠ, multimediálnej platformy o energii 3. tisícročia, web hier, iniciovania vzniku a etablovania nového študijného odboru Technik energetických zariadení budov a pod.

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.