REFUGE zvýši počet kvalifikovaných pracovníkov v energetike

Projekt REFUGE, jeden z medzinárodných projektov EkoFondu, sa dostal do finále.

REFUGE, jeden z medzinárodných projektov EkoFondu, sa dostal do finále. Jeho úspešné výsledky boli kľúčovou tému dnešnej záverečnej konferencie, ktorú usporiadal EkoFond, v priestoroch svojho zriaďovateľa spoločnosti SPP. Projekt bol zameraný  na sprostredkovanie informácií o povolaniach v oblasti obnoviteľných zdrojov energií (OZE) na slovenskom trhu práce a tiež o povolaniach, ktoré zatiaľ reálne existujú v ostatných štátoch EÚ.

Energetická náročnosť sveta sa pomalým tempom zdvojnásobuje, zásoby prírodných zdrojov pri stále rastúcich nárokoch ľudstva na energie sa postupne vyčerpávajú, preto je návrat k zmysluplnému využitiu obnoviteľných zdrojov nevyhnutný.

EkoFond v rámci Programu celoživotného vzdelávania – podprogramu Leonardo da Vinci mnohostranné projekty „Prenos inovácií“ EÚ - inicioval projekt REFUGE (Renewable Energy for Future Generations - Obnoviteľná energia pre budúce generácie), zameraný na vzdelávanie o OZE. Cieľovou skupinou boli najmä výchovní a kariérni poradcovia na základných školách.

Partnermi projektu boli SOŠ elektrotechnická Trnava, Spojená škola Kremnička, SOŠ technická Prešov, Štátny inštitút odborného vzdelávania, Integrovaná střední škola Sokolnice (partner projektu z Českej republiky) a konzultačná a vzdelávacia agentúra IDEC - partner z Grécka, od ktorého sa prenášala inovácia.

Záverečná konferencia projektu REFUGE sa venovala prezentácii dosiahnutých výsledkov. Projekt REFUGE prispel k lepšiemu  previazaniu odborného vzdelávania v oblasti energetiky s reálnymi potrebami na trhu práce. Jedným z kľúčových výstupov projektu REFUGE je príručka s názvom Zamestnanie v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Ide o dôležitý informačný nástroj pre výchovných a kariérnych poradcov, prostredníctvom ktorého môžu poradiť žiakom a ostatným záujemcom o povolanie v oblasti energetiky, alebo pre tých, ktorí uvažujú o zmene svojej kvalifikácie smerom k novému povolaniu v oblasti OZE.

Krstnými rodičmi novej príručky sa počas slávnostného aktu stali Sofia Spiliotopoulou, výkonná riaditeľka konzultačnej a vzdelávacej agentúry IDEC a Eva Guliková, správkyňa EkoFondu. „Verím, že táto príručka učená pre výchovných a kariérnych poradcov uľahčí vykonávanie ich poradenskej činnosti a zlepší povedomie o OZE a pracovných príležitostiach v oblasti OZE a v konečnom dôsledku zvýši počet kvalifikovaných pracovníkov. Našou spoločnou snahou je, aby výchovní a kariérni poradcovia  mohli využiť odborné rady a identifikovať nové a perspektívne pracovné príležitosti v oblasti OZE a nasmerovať záujemcov správnym smerom,“ povedala pri príležitosti krstu Eva Guliková, správkyňa EkoFondu.

Projekt REFUGE vznikol na základe predchádzajúcej spolupráce stredných odborných škôl a EkoFondu v rámci projektu implementácie experimentálneho študijného odboru Technik energetických zariadení budov, ktorý aktuálne navštevuje 300 žiakov. Výsledkom tohto projektu sú aj tri novovybudované odborné učebne (v SOŠ v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove) a predovšetkým motivácia mladých ľudí o tento typ odbornej prípravy, ako aj veľký záujem budúcich zamestnávateľov o ich absolventov.

Hlavné výsledky projektu REFUGE:
Príručka pre výchovných a kariérnych poradcov so zoznamom povolaní v OZE spolu s profilmi pracovníkov pre tieto zamestnania na Slovensku a v Českej republike (vychádza z existujúcej príručky pre iné krajiny EÚ).
Učebné osnovy na školenie výchovných a kariérnych poradcov a pedagógov stredných odborných škôl a zamestnaní v OZE
Dva učebné texty o obnoviteľných zdrojoch energie pre 3. a 4. ročník nového študijného odboru Technik energetických zariadení budov

Cieľové skupiny projektu REFUGE:
• výchovní poradcovia základných a stredných škôl
• kariérni poradcovia spolupracujúci najmä s ľuďmi na trhu práce, so základnými a strednými školami
• žiaci základných a stredných škôl a ich rodičia
• ľudia na trhu práce uvažujúci o zmene súčasnej kvalifikácie smerom k novej profesii v oblasti OZE
• inštitúcie podieľajúce sa na vzdelávaní a rozvoji výchovných a kariérnych poradcov
• úrady práce

Bližšie informácie o projekte REFUGE sú na webovej stránke www.refuge.ekofond.sk.

Neinvestičný fond EkoFond (www.ekofond.sk) zriadil SPP v roku 2007 za účelom napĺňania politiky EÚ v oblasti energetickej efektívnosti. Podpora fondu je určená pre všetky nepodnikateľské subjekty, pričom primárnou cieľovou skupinou sú najmä subjekty financované z verejných zdrojov a subjekty zaoberajúce sa verejnoprospešnými aktivitami ako školy, nemocnice, sociálne a humanitárne organizácie či občianske združenia. EkoFond je zameraný na grantovú podporu projektov zameraných na zlepšenie parametrov energetickej efektívnosti a životného prostredia. Ďalšou oblasťou činnosti je spolupráca na partnerských projektoch, ktoré sú v súlade s účelom EkoFondu, a realizácia vlastného projektu EkoFond pre školy, ktorý je zameraný na podporu vzdelávacieho procesu najmä na ZŠ a SŠ, formou súťaží pre ZŠ na rôzne témy, multimediálnej platformy o energii 3. tisícročia, web hier, iniciovanie vzniku a etablovania748 nového študijného odboru Technik energetických zariadení budov a pod.

Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy

...hovorí profesor Pavol Findura, pedagóg na Katedre strojov a výrobných biosystémov Technickej fakulty SPU v Nitre.

16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom

Objavujte nové miesta bez starostí so slovenským turistickým sprievodcom.

Adient je tretí najlepší zamestnávateľ

Spoločnosť Adient, globálny líder vo výrobe automobilových sedadiel, získala tretie miesto v prestížnej ankete Najzamestnávateľ.

Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO

Užite si chute a vône Južnej Kórey pri príležitosti olympiády v Pjongčangu priamo vo veľkoobchode METRO po celom Slovensku.