REFUGE zvýši počet kvalifikovaných pracovníkov v energetike

Projekt REFUGE, jeden z medzinárodných projektov EkoFondu, sa dostal do finále.

REFUGE, jeden z medzinárodných projektov EkoFondu, sa dostal do finále. Jeho úspešné výsledky boli kľúčovou tému dnešnej záverečnej konferencie, ktorú usporiadal EkoFond, v priestoroch svojho zriaďovateľa spoločnosti SPP. Projekt bol zameraný  na sprostredkovanie informácií o povolaniach v oblasti obnoviteľných zdrojov energií (OZE) na slovenskom trhu práce a tiež o povolaniach, ktoré zatiaľ reálne existujú v ostatných štátoch EÚ.

Energetická náročnosť sveta sa pomalým tempom zdvojnásobuje, zásoby prírodných zdrojov pri stále rastúcich nárokoch ľudstva na energie sa postupne vyčerpávajú, preto je návrat k zmysluplnému využitiu obnoviteľných zdrojov nevyhnutný.

EkoFond v rámci Programu celoživotného vzdelávania – podprogramu Leonardo da Vinci mnohostranné projekty „Prenos inovácií“ EÚ - inicioval projekt REFUGE (Renewable Energy for Future Generations - Obnoviteľná energia pre budúce generácie), zameraný na vzdelávanie o OZE. Cieľovou skupinou boli najmä výchovní a kariérni poradcovia na základných školách.

Partnermi projektu boli SOŠ elektrotechnická Trnava, Spojená škola Kremnička, SOŠ technická Prešov, Štátny inštitút odborného vzdelávania, Integrovaná střední škola Sokolnice (partner projektu z Českej republiky) a konzultačná a vzdelávacia agentúra IDEC - partner z Grécka, od ktorého sa prenášala inovácia.

Záverečná konferencia projektu REFUGE sa venovala prezentácii dosiahnutých výsledkov. Projekt REFUGE prispel k lepšiemu  previazaniu odborného vzdelávania v oblasti energetiky s reálnymi potrebami na trhu práce. Jedným z kľúčových výstupov projektu REFUGE je príručka s názvom Zamestnanie v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Ide o dôležitý informačný nástroj pre výchovných a kariérnych poradcov, prostredníctvom ktorého môžu poradiť žiakom a ostatným záujemcom o povolanie v oblasti energetiky, alebo pre tých, ktorí uvažujú o zmene svojej kvalifikácie smerom k novému povolaniu v oblasti OZE.

Krstnými rodičmi novej príručky sa počas slávnostného aktu stali Sofia Spiliotopoulou, výkonná riaditeľka konzultačnej a vzdelávacej agentúry IDEC a Eva Guliková, správkyňa EkoFondu. „Verím, že táto príručka učená pre výchovných a kariérnych poradcov uľahčí vykonávanie ich poradenskej činnosti a zlepší povedomie o OZE a pracovných príležitostiach v oblasti OZE a v konečnom dôsledku zvýši počet kvalifikovaných pracovníkov. Našou spoločnou snahou je, aby výchovní a kariérni poradcovia  mohli využiť odborné rady a identifikovať nové a perspektívne pracovné príležitosti v oblasti OZE a nasmerovať záujemcov správnym smerom,“ povedala pri príležitosti krstu Eva Guliková, správkyňa EkoFondu.

Projekt REFUGE vznikol na základe predchádzajúcej spolupráce stredných odborných škôl a EkoFondu v rámci projektu implementácie experimentálneho študijného odboru Technik energetických zariadení budov, ktorý aktuálne navštevuje 300 žiakov. Výsledkom tohto projektu sú aj tri novovybudované odborné učebne (v SOŠ v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove) a predovšetkým motivácia mladých ľudí o tento typ odbornej prípravy, ako aj veľký záujem budúcich zamestnávateľov o ich absolventov.

Hlavné výsledky projektu REFUGE:
Príručka pre výchovných a kariérnych poradcov so zoznamom povolaní v OZE spolu s profilmi pracovníkov pre tieto zamestnania na Slovensku a v Českej republike (vychádza z existujúcej príručky pre iné krajiny EÚ).
Učebné osnovy na školenie výchovných a kariérnych poradcov a pedagógov stredných odborných škôl a zamestnaní v OZE
Dva učebné texty o obnoviteľných zdrojoch energie pre 3. a 4. ročník nového študijného odboru Technik energetických zariadení budov

Cieľové skupiny projektu REFUGE:
• výchovní poradcovia základných a stredných škôl
• kariérni poradcovia spolupracujúci najmä s ľuďmi na trhu práce, so základnými a strednými školami
• žiaci základných a stredných škôl a ich rodičia
• ľudia na trhu práce uvažujúci o zmene súčasnej kvalifikácie smerom k novej profesii v oblasti OZE
• inštitúcie podieľajúce sa na vzdelávaní a rozvoji výchovných a kariérnych poradcov
• úrady práce

Bližšie informácie o projekte REFUGE sú na webovej stránke www.refuge.ekofond.sk.

Neinvestičný fond EkoFond (www.ekofond.sk) zriadil SPP v roku 2007 za účelom napĺňania politiky EÚ v oblasti energetickej efektívnosti. Podpora fondu je určená pre všetky nepodnikateľské subjekty, pričom primárnou cieľovou skupinou sú najmä subjekty financované z verejných zdrojov a subjekty zaoberajúce sa verejnoprospešnými aktivitami ako školy, nemocnice, sociálne a humanitárne organizácie či občianske združenia. EkoFond je zameraný na grantovú podporu projektov zameraných na zlepšenie parametrov energetickej efektívnosti a životného prostredia. Ďalšou oblasťou činnosti je spolupráca na partnerských projektoch, ktoré sú v súlade s účelom EkoFondu, a realizácia vlastného projektu EkoFond pre školy, ktorý je zameraný na podporu vzdelávacieho procesu najmä na ZŠ a SŠ, formou súťaží pre ZŠ na rôzne témy, multimediálnej platformy o energii 3. tisícročia, web hier, iniciovanie vzniku a etablovania748 nového študijného odboru Technik energetických zariadení budov a pod.

Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave

V týždni od 10. – 14. decembra 2018 sa v Aule EU v Bratislave koná Ronald Coase Institute Workshop o inštitucionálnej ekonómii.

Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva

Pozor, zmena domény - www.stavbarskaolympiada.com

Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes

BRATISLAVA 12. december 2018 – V roku 2004 sa na Ekonomickej univerzite v Bratislave začal vyučovať predmet Diplomacia v praxi.

Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon

Cyklonavigace - cyklopočítače jsou dnes zcela na nové úrovni, podívejte se na účelové funkce a zařízení, jež mobil nemůže nahradit