Realitný paradox

Na realitnom trhu pôsobíme už od roku 2005. Boli sme prítomní počas realitného boomu, začiatkom realitnej krízy v roku 2008, začiatku tzv. dlhovej krízy a sme tu aj v dnešných dňoch.

Posledné roky sú mimoriadne zaujímavé, čo sa týka realitného trhu. Môžme povedať, že situácia okolo realít je neštandardná a ťažko predvídateľná. Po minulé roky ste vedeli ľahšie predpovedať vývoj udalostí napr. aj ohľadom cien nehnuteľností.  V boome nehnuteľnosti neuveriteľným tempom rástli, v období realitnej krízy stagnovali, až klesali.

V týchto dňoch sme svedkom anomálie, ktorú možno pomenovať aj ako realitný paradox

Zaznamenávame 2 zaujímavé javy na trhu:

I. všeobecne je možné povedať, že je o mnoho náročnejšie predať nehnuteľnosť ako v minulosti. Nič čo by nás malo prekvapiť, ale zaujímavé je, že ľahšie sa predávajú nadštandardné luxusnejšie nehnuteľnosti, ako najlacnejšie nehnuteľnosti. Pýtali sme sa na názor Mgr. Petra Balogha  z Negotiant Group, a.s.: "Myslím si, že je to spôsobené najmä tým, že solventnejší klienti sa ľahšie vedia rozhodnúť pri výbere svojej nehnuteľnosti. Vedia čo chcú. Nešpekulujú toľko ako klienti, ktorí vyhľadávajú iba najlacnejšiu ponuku. Solventnejší klienti si uvedomujú, že nehnuteľnosti sa stále budú držať na nejakej hodnote a dnešné podmienky na kúpu sú mimoriadne atraktívne."

II. i napriek tomu, že nehnuteľnosti sa predávajú ťažšie a v priemere dlhšie ako v minulosti, nepribúda tak rýchlo nová ponuka nehnuteľností ako dochádza k predaju, čo spôsobuje aj rast cien nehnuteľností v niektorých regiónoch.

Momentálne sú viditeľné rozdiely v Bratislave v mestských častiach Podunajské Biskupice a Vrakuňa, kde boli naši klienti schopní kúpiť 3 izbové byty aj za cenu 75.000,- EUR. Mimoriadne atraktívna cena.

Na strane druhej 3 izbové byty v Petržalke kúpite od 95.000,- EUR do 110.000,- EUR. Aj v minulosti boli rozdiely medzi mestskými časťami, ale nie až tak výrazné. Nepamätáme si, kedy boli medzi týmito mestskými časťami až 25% rozdiely v cenách nehnuteľností. Posledný mesiac sme zaznamenali aj ďalší mierny rast cien v Petržalke. Aj z tohto príkladu vidno, že si klienti radšej priplatia a vyžadujú vyšší komfort alebo atraktívnejšiu lokalitu.

zdroj: Realitné javy na trhu

S dobrým pivom leto chutí

Veci majú byť jasné a pivo má byť horké.

Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut

Smart zariadenie Mercedes PRO Adapter prináša modernú konektivitu pre úžitkové vozidlá Vito a Sprinter.

Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína

Mladý 12-členný tím z Trenčína sa vám postará o vytvorenie web stránky, e-shopu a zabezpečí komplexné online marketingové služby.

Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo

Jediný hamburger, ktorý nevyšiel z módy.