Ako vyzerá kvalitná novostavba

NOVOSTAVBY sú charakteristické použitím a zabudovaním nových moderných výrobkov, materiálov pri použití a aplikovaní tradičných a častejšie i nových a moderných systémov v stavebníctve. Klienti nakupujúci v novostavbách spoločne s trhom vytvárajú tlak na kvalitu bytov a nemenej na kvalitu celej budovy. Dizajn stavieb a bytov, ich prevedenie a ponúkaný užívateľský komfort smeruje v čase rádovo k vyššiemu a lepšiemu. Medzi dôležité a podstatné pri hodnotení novostavby možno označiť:

• - celkový vonkajší vzhľad
  • - osobný pocit z bývania a užívania bytu

Tieto dva hlavné faktory sú okrem samotného klienta a majiteľa bytu vnímané aj širokým spektrom ľudí, ktorí sa pohybujú v okolí, všimnú si architektúru, alebo sú priamo v byte na návšteve.

Aby novostavba a byt v nej dokázali naplniť očakávania klienta a zároveň mohla prekvapiť aj nadštandardom ktorý vedie kupovanú nehnuteľnosť z mora ponúk, je nevyhnuté venovať veľkú pozornosť detailom a starostlivo vyberať materiály. Keďže náročných a skúsených klientov na trhu pribúda, je jasné, že pre úspešný projekt novostavby v dnešnej dobe už nestačí ponúkať priemer, ale je priam žiaduce byť nadštandardný. Nadštandard na každodenne sledovaných a používaných častiach je, bol a vždy bude ocenený užívateľmi.

Za prvý užívateľský dojem z príchodu ku novostavbe možno označiť vnímanie VONKAJŠEJ OMIETKY, jej farby a stálosti farieb, ako i stav stavebných detailov, stykov a napojení na fasáde. Systém vonkajšej omietky je priamo prepojený so systémom zateplenia fasády a spolu vytvárajú tepelnú izoláciu novostavby. Nezvládnutie návrhu a výberu systému zateplenia, prípadne kombinácia nesystémových súčastí spôsobuje rôzne defekty fasády ako fľaky, plesne, zatečenie a špinenie omietky, praskliny, ba až opadávanie omietky. Takéto defekty nepôsobia profesionálne a znižujú štandard budovy. Aby sme sa vyhli takýmto problémom a dodržali vysoký štandard, nepostačuje len zvoliť kvalitnú omietku, treba zvoliť kvalitné systémové riešenie a definovať všetky použité prvky príslušenstva a materiály, aby bolo zabezpečené ich spolupôsobenie aj pri rôznych teplotách a to hlavne v dlhodobom horizonte. Z nášho regiónu patrí medzi špiku spoločnosť STO AG a jej výrobky, ktoré tvoria kompletný fasádny systém. Na projekt Rezidencia Jaskový rad bolo pre fasádu zvolené systémové riešenie od firmy STO, čo prispieva k celkovému komfortu a nadštandardu. Systém STO dovoľuje použiť aj náročné na spracovanie a prevedenie - tmavé odtiene farby i rôzne spôsoby povrchového prevedenia omietky. Pre zdôraznenie architektúry menovaného projektu, boli použité prvky negatívnych U drážok v miestach zmeny farebných omietok.

03juhovychod-r520_res.jpg

Celkový dojem z každého exteriéru projektu vždy dotvárajú samostatné prvky – OKNÁ. Pohoda bývania a užívania bytu v novostavbe je priamo závislá od navrhnutých priestorov a použitých materiálov a výrobkov v nich. Ako základné pocitové kritérium je tepelná pohoda a ticho v byte. Základný stavebný prvok ovplyvňujúci najväčšou mierou teplo aj ticho v byte je okno. Okná sa skloňujú vo väčšine prípadov nespokojnosti klientov, či pri starých alebo aj nových bytoch. Okno a jeho zabudovanie tvorí rovnako ako fasáda komplexný systém vyžadujúci použitie top materiálov a 100% kontrolu zabudovania počas výstavby. Okná a ich nedostatky môžu byť spôsobené jednak únavou materiálu z dôsledku dlhodobého používania a pôsobenia rôznych poveternostných vplyvov. Správne zvolené nosné časti okien, kovania, tesnenia a systém tepelno-izolačných komôr (aj dekompresných), sú podstatou správneho fungovania okna. Spoločne s kontrolou osadenia okna, kotvenia nosných rámov a uzatvorenia pracovných špár z interiéru aj exteriéru v zmysle princípov prepúšťania vodných pár smerom von a so zabránením prístupu vlhkosti z exteriéru, sú zárukou správneho fungovania okna. Ak ku tomu pridáme nadštandardný materiál hliníkového okna ktorý zabezpečí pevnosť aj dlhodobú tvarovú stálosť, získa novostavba tú najlepšiu ochranu proti teplotným zmenám a hluku. Pre dosiahnutie špičky medzi oknami developer v projekte Rezidencia Jaskový rad siahol po renomovanej a dizajnovej značke nemeckého výrobcu hliníkových okien - Schuco. Okná Schuco majú nadštandardnú tepelnú aj zvukovú izoláciu, ich systém tesnení kovaní a spojov je dlhodobo skúšaný a nastavený tak, aby poskytol maximálny úžitok pre užívateľa. Prerušený  tepelný most, thermo rámik zasklenia, dvojlamelové tesnenie zasklenia, sú samozrejmosťou. Celkový moderný a jednoduchý dizajn okien Schuco prispieva k zvýšeniu kvality interiéru aj exteriéru stavby.

Klienti s malými deťmi považujú prítomnosť detského ihriska za samozrejmosť. V projekte Rezidencia Jaskový rad boli zvolené ihriská najvyššej kvality pre maximálnu bezpečnosť detí - výrobcom je švédska firma HAGS, ktorá je najprestížnejšou značkou v tejto oblasti.

Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva

Technologickí lídri už majú jasno v tom, čo bude vládnuť svetu IT v roku 2019.

Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny

Jarné prázdniny sú ideálne na spoločnú dovolenku so zábavou špeciálne pre deti.

Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018

13. ročník vyhodnotenia a udeľovania Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia Bakalár 2018

Jedli ste už ružovú čokoládu?

Do rodiny horkej, mliečnej a bielej čokolády pribúda po 80 rokoch nový člen