Najlepším barmanom tohto roka sa stal nováčik Lukáš Vrábeľ

3. ročník barmanskej súťaže ABSOLUT INVITE opäť preveril schopnosti tých najtalentovanejších bartendrov z kraja od Trojmezí po Novú Sedlicu. 6 Slovákov a 3 Česi si sily zmerali v disciplínach Senzorika, Vedomostný test a kľúčovej Kreatívnej mixológii. Téma tohto roka znela „Handcraft“.

Vlastnoručne vyrobené sirupy, kordialy, bittery, tinktúry a ich inovatívne zmesi, ale aj domáce medy, džemy, kompóty, likéry a ďalšie autorské ingrediencie dominovali národnému kolu súťaže tých najtalentovanejších majstrov so šejkrom v ruke. Stodesaťročný Crystal bar Grandhotela Starý Smokovec sa tak na dva dni stal tribúnou prehliadky toho, čo naozaj znamená  barmanské „remeslo“.

„Pilotný ročník Absolut Invite sme pred niekoľkými rokmi rozbiehali doslova od nuly, nič podobné sa na Slovensku nedialo. Veľmi nás preto teší, že súťaž nielen inšpirovala organizátorov ďalších podobných podujatí, ale sa v bartenderskej komunite stále teší veľkej obľube a do hľadiska pritiahla aj množstvo barového personálu z podtatranského regiónu. Slovenská barová scéna sa posúva vpred a cítiť to aj na výkonoch súťažiacich, ktorí nás znova a znova prekvapujú svojou pripravenosťou, schopnosťami a kreativitou,“ hovorí spoluorganizátor súťaže Karol Domisch, Trade Development Manager spoločnosti Pernod Ricard.

Slovenským víťazom súboja, do ktorého sa na základe exkluzívnej pozvánky dostanú len najväčšie barmanské talenty, sa stal rezident prešovského baru Cuba Libre Lukáš Vrábeľ. Porotu v zložení Vodka Ambassador Pernod Ricard Polska Maciek Starosolski, Brand Manager Absolut Lenka Bačková a víťaz Absolut Invite 2012 Tomáš Čambal presvedčil najmä chuťou a tematickosťou pripravených drinkov, ale aj bezprostredným vystupovaním a nenútenosťou, ktoré k povolaniu barmana neodmysliteľne patria.

„Bartending je predovšetkým o komunikácii s hosťom, schopnosti odhaliť jeho želanie a vyhovieť mu vhodným drinkom – rovnako ako na súťaži. Pri kokteile Old House Elyxir som sa preto inšpiroval tradičnou keramikou a lahodnú hodvábnu textúru mu dodali napríklad aj domáce ingrediencie ako maslo či med. Ako druhý som pripravil drink Copperate. Ten prípravou aj servisom na medenom tanieriku vzdal hold hlavnej ingrediencii večera, vodke Absolut Elyx,“ vysvetlil svoju víťaznú kombináciu Lukáš Vrábeľ, pre ktorého bola Absolut Invite prvou súťažou v kariére vôbec.

Víťazom za Českú republiku sa stal Tomáš Melzer z pražského Hemingway baru, ktorý bude svoju domovinu, rovnako ako Lukáš, už v máji reprezentovať na svetovom finále v Štokholme.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.