Rozšírené cievky? Prezradíme vám, ako na ne!

Rozšírené cievky veru vedia potrápiť. Najmä keď sa objavia na tvári. V tomto ročnom období, kedy sa odhaľujeme viac než inokedy, nepotešia ani na nohách.

Ak majú rozšírené cievky aj vaši príbuzní, je pravdepodobné,  že sa objavia aj vám. Prevencia však dokáže zázraky. Pokiaľ ich už máte, nezúfajte, dá sa s nimi účinne bojovať a o tom nám viac prezradila MVDr. Eva Toporčáková, medicínska reprezentantka spoločnosti Naturprodukt.

Miesta výskytu

„Vznik rozšírených cievok na tvári, takzvaných teleangiektázií, pozorujeme najčastejšie v oblasti centrálnej časti tváre: na nose, lícach, brade a na čele. Menej často sa vyskytujú na dekolte, hrudníku, v oblasti za ušami či na vlasatej časti hlavy,“ prezrádza MVDr. Eva Toporčáková. Rozšírené cievky na nohách, takzvané venektázie, môžu byť výlučne kozmetickým problémom, v niektorých prípadoch však signalizujú závažnejšie zdravotné problémy. Každopádne, ak sa raz vyskytli, nemali by sme ich nechať bez povšimnutia.

Patríte k rizikovej skupine?

Okrem spomínanej genetickej predispozície, ku vzniku rozšírených cievok prispieva viacero faktorov. „Stres, fajčenie, UV žiarenie, gastrointestinálne ochorenia či vysoký krvný tlak a liečba lokálnymi kortikoidmi. Toto všetko  môže spôsobiť vznik rozšírených cievok,“ vysvetľuje MVDr. Eva Toporčáková. Ženy bývajú nimi postihnuté niekoľkonásobne častejšie ako muži.

Prejavy

Na rozdiel od teleangiektázií tváre, ktoré môžu tvoriť akúsi kresbu na lícach alebo splývať do rovnomerného začervenania, venektázie dolných končatín bývajú sfarbené až do modročervena. Ich priebeh je kľukatý, sú hrubšie a výraznejšie, s dĺžkou  aj niekoľko centimetrov a pripomínajú tvar metličiek.

Čo s nimi?

„Či už patríte k rizikovým skupinám ľudí so sklonom k tvorbe rozšírených cievok alebo sa u vás už objavili, môžete si pomôcť pravidelnou aplikáciou kozmetických prípravkov s obsahom bioflavonoidov, vitamínu C a kyselinou gama-linolenovou, ktoré účinne zmiernia príznaky rozšírených cievok,“ radí MVDr. Eva Toporčáková.

balzam na metličkové žilky

Dôležité je dodržiavanie niekoľkých zásad:

• Vyhýbajte sa:

-       prudkým zmenám teplôt a sálavému teplu (sauna, naparovanie, solárium)

-       opakovanému spáleniu sa na slnku (chráňte kožu UV faktorom 50 +)

-       fajčeniu (oslabuje cievne steny)

-       horúcemu jedlu a nápojom, pálivým jedlám

-       dlhodobému mechanickému dráždeniu postihnutých miest (napr. rámom okuliarov)

-       chemickým peelingom, pleťovým vodám s obsahom alkoholu a hrejivým pleťovým maskám

• Siahnite po:

-       kozmetike s obsahom bioflavonoidov a kyseliny gama-linolenovej

-       kvalitných zdrojoch vitamínu C a rutínu (pohánka, šípky, čučoriedky, ríbezle, brokolica)

-       korektore svetlozelenej farby na prekrytie (zelená farba účinne potláča červený odtieň rozšírených cievok)

-       krémoch s vysokým UV faktorom (50 +)

-       pravidelnom otužovaní, ktoré prospieva odolnosti ciev, vyskúšajte pri sprchovaní striedať teplú vodu so studenou (začnite vlažnou vodou a postupne jej teplotu znižujte)

chladivý sprej na metličkové žilky

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK

V hre je preukaz MAXI KLASIK a prestíž!

Dizajn exteriéru nových jednotiek môžu navrhnúť samotní cestujúci (vizualizácia).

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch