Dajte stopku kŕčom a bolestiam svalov!

Určite to poznáte. Prenikavá bolesť spojená so stiahnutím svalu, ktorá nie a nie prestať. Prichádza náhle a bez varovania, dokonca vás neváha zobudiť hoci aj uprostred noci.

Čo sa vám vaše telo snaží naznačiť? Ako svalové kŕče vznikajú a čo robiť, aby sme im čo najúčinnejšie dokázali predchádzať? Na rady sme sa opýtali skúseného fitness trénera, Martina Šmahela.

Vinníci

Príčin, prečo nás svalové kŕče postihnú, je hneď niekoľko. V tom najťažšom prípade  môže ísť o neurologické ochorenie. Kŕče môže spôsobiť aj užívanie niektorých liekov či hormonálnej antikoncepcie. Najčastejšie však ide o zvýšenú fyzickú záťaž a dehydratáciu organizmu. Fyzickú záťaž predstavuje napríklad tehotenstvo alebo zvýšená aktivita pri športe. „Svalový kŕč je vlastne reakcia tela na záťaž a demineralizáciu krvného riečiska svalu. Pri aktivite sa potíme a s potom odchádzajú z tela aj minerálne látky. Keď ich nedodáme späť, môžu prísť aj kŕče,“ vysvetľuje Martin Šmahel.

Čo nám chýba

Na správnej činnosti svalov sa podieľa najmä horčík, draslík, vitamín E a vitamín B6. Pokiaľ trpíte kŕčami, mali by ste zvážiť doplnenie práve týchto látok do svojho organizmu. Horčík, alebo ak chcete - magnézium, je katalyzátorom viac ako 300 enzymatických reakcií prebiehajúcich v organizme. Okrem iného reguluje prechod iónov a chemických prvkov z medzibunkového priestoru do vnútra buniek, čo vplýva na správnu pravidelnú svalovú prácu. Draslík napomáha prenosu nervových impulzov v nervovom a svalovom systéme, vitamín E sa  podieľa na eliminovaní voľných radikálov a podporuje regeneráciu buniek. Vďaka vitamínu B6 náš organizmus minerály a najmä spomínaný horčík lepšie vstrebáva.

Prvá pomoc

Čo robiť v prípade, ak nás postihne svalový kŕč?  „ Najrýchlejší spôsob odstránenia je pokus o vystretie svalu, ktorý sa v kŕči stiahol. Čiže potrebné je  snažiť sa o protipohyb a sval v kŕči roztiahnuť jeho strečingom,“ radí Martin Šmahel a dodáva: „ Magnézium je priamo zodpovedné za svalové kŕče a ak je ho v tele málo, zvýšime ich pravdepodobnosť. Mineralizované nápoje ho v dostatočnom množstve dodajú a fungujú nielen ako prevencia, ale uvoľnia aj už kŕčovitý sval.“

Prevencia

Opäť platí, že aj v tomto prípade je prevencia tým najlepším liekom. Preto ponúkame niekoľko jednoduchých rád, ako svalovým kŕčom a bolestiam účinne predchádzať. Dôležité je postarať sa o správne prekrvenie končatín. „Každá mierna aktivita, zacielená na oblasť často zasahovanú kŕčami, pomáha zvýšiť prekrvenie v končatinách, a tým znižuje riziko ich vzniku. Čiže stačí vykonávať jednoduché pohyby konkrétnymi svalmi, aby sa uvoľnilo napätie,“ radí Martin Šmahel.

Bez bolestí

Šport je teda odpoveďou na lepšie prekrvenie a okysličenie svalov, ktoré sa nám odvďačia ústupom bolestivých kŕčov. Aby sme si však neprivolali bolesti svalov či ľudovo povedané „svalovicu“, je potrebné aj k športovým aktivitám pristupovať s rozumom. „ Svalovica je odpoveďou organizmu na záťaž, ktorá pre telo a jeho momentálnu formu nie je adekvátna, takže buď je telo málo pripravené na záťaž, ktorá spôsobila svalovicu, alebo ste to iba prehnali. Na svalovicu a jej rýchlejší ústup funguje správna výživa, pestrosť jedálnička, dopĺňanie živín správnymi suplementami s aminokyselinami a najmä mierna aktivita ako jogging, plávanie či bicykel,“ dodáva Martin Šmahel na záver.

allgasan

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“

Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?

Do registra ochranných známok si nemôžete prihlásiť primárne následovné označenia

Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?

Podnikateľom sa často stáva, že výborná služba alebo tovar sú odkopírované a vlastníkom spoločnosti.