Dajte stopku kŕčom a bolestiam svalov!

Určite to poznáte. Prenikavá bolesť spojená so stiahnutím svalu, ktorá nie a nie prestať. Prichádza náhle a bez varovania, dokonca vás neváha zobudiť hoci aj uprostred noci.

Čo sa vám vaše telo snaží naznačiť? Ako svalové kŕče vznikajú a čo robiť, aby sme im čo najúčinnejšie dokázali predchádzať? Na rady sme sa opýtali skúseného fitness trénera, Martina Šmahela.

Vinníci

Príčin, prečo nás svalové kŕče postihnú, je hneď niekoľko. V tom najťažšom prípade  môže ísť o neurologické ochorenie. Kŕče môže spôsobiť aj užívanie niektorých liekov či hormonálnej antikoncepcie. Najčastejšie však ide o zvýšenú fyzickú záťaž a dehydratáciu organizmu. Fyzickú záťaž predstavuje napríklad tehotenstvo alebo zvýšená aktivita pri športe. „Svalový kŕč je vlastne reakcia tela na záťaž a demineralizáciu krvného riečiska svalu. Pri aktivite sa potíme a s potom odchádzajú z tela aj minerálne látky. Keď ich nedodáme späť, môžu prísť aj kŕče,“ vysvetľuje Martin Šmahel.

Čo nám chýba

Na správnej činnosti svalov sa podieľa najmä horčík, draslík, vitamín E a vitamín B6. Pokiaľ trpíte kŕčami, mali by ste zvážiť doplnenie práve týchto látok do svojho organizmu. Horčík, alebo ak chcete - magnézium, je katalyzátorom viac ako 300 enzymatických reakcií prebiehajúcich v organizme. Okrem iného reguluje prechod iónov a chemických prvkov z medzibunkového priestoru do vnútra buniek, čo vplýva na správnu pravidelnú svalovú prácu. Draslík napomáha prenosu nervových impulzov v nervovom a svalovom systéme, vitamín E sa  podieľa na eliminovaní voľných radikálov a podporuje regeneráciu buniek. Vďaka vitamínu B6 náš organizmus minerály a najmä spomínaný horčík lepšie vstrebáva.

Prvá pomoc

Čo robiť v prípade, ak nás postihne svalový kŕč?  „ Najrýchlejší spôsob odstránenia je pokus o vystretie svalu, ktorý sa v kŕči stiahol. Čiže potrebné je  snažiť sa o protipohyb a sval v kŕči roztiahnuť jeho strečingom,“ radí Martin Šmahel a dodáva: „ Magnézium je priamo zodpovedné za svalové kŕče a ak je ho v tele málo, zvýšime ich pravdepodobnosť. Mineralizované nápoje ho v dostatočnom množstve dodajú a fungujú nielen ako prevencia, ale uvoľnia aj už kŕčovitý sval.“

Prevencia

Opäť platí, že aj v tomto prípade je prevencia tým najlepším liekom. Preto ponúkame niekoľko jednoduchých rád, ako svalovým kŕčom a bolestiam účinne predchádzať. Dôležité je postarať sa o správne prekrvenie končatín. „Každá mierna aktivita, zacielená na oblasť často zasahovanú kŕčami, pomáha zvýšiť prekrvenie v končatinách, a tým znižuje riziko ich vzniku. Čiže stačí vykonávať jednoduché pohyby konkrétnymi svalmi, aby sa uvoľnilo napätie,“ radí Martin Šmahel.

Bez bolestí

Šport je teda odpoveďou na lepšie prekrvenie a okysličenie svalov, ktoré sa nám odvďačia ústupom bolestivých kŕčov. Aby sme si však neprivolali bolesti svalov či ľudovo povedané „svalovicu“, je potrebné aj k športovým aktivitám pristupovať s rozumom. „ Svalovica je odpoveďou organizmu na záťaž, ktorá pre telo a jeho momentálnu formu nie je adekvátna, takže buď je telo málo pripravené na záťaž, ktorá spôsobila svalovicu, alebo ste to iba prehnali. Na svalovicu a jej rýchlejší ústup funguje správna výživa, pestrosť jedálnička, dopĺňanie živín správnymi suplementami s aminokyselinami a najmä mierna aktivita ako jogging, plávanie či bicykel,“ dodáva Martin Šmahel na záver.

allgasan

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Dvory aj výhľad: Posledná fáza predaja v Jarabinkách je spustená

Ambiciózny projekt Jarabinky láka dvomi uzavretými dvormi, výbornou občianskou vybavenosťou a dynamickou lokalitou.

Týchto päť tipov vám pri podnikaní ušetrí tisíce eur

Menšie náklady môžu znamenať väčšie zisky.

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh