Trápi vás atopický ekzém? Poradíme vám, ako ho mať pod kontrolou

Atopický ekzém, alebo výstižnejšie - atopická dermatitída vie každodenný život veľmi znepríjemniť. S ľuďmi, ktorí trpia týmto zápalovým kožným ochorením sa v posledných rokoch akoby „roztrhlo vrece“.

Čísla sú skutočne alarmujúce, atopickým ekzémom trpí približne každé štvrté dieťa. Práve v detskom veku sa totiž ochorenie prvýkrát prejaví v drvivej väčšine prípadov. Z 10-tich takýchto prípadov u 8-mych recidívy ochorenia pretrvávajú do dospelosti. Veľkým problémom je nevzhľadná, suchá začervenalá a popraskaná koža, ktorá navyše nepríjemne svrbí. Kozmetické prípravky SKIN IN BALANCE s kombináciou olivového oleja, urey a pantenolu dokážu tieto príznaky účinne zmierňovať.

Ako vzniká?

„Ide o multifaktoriálne, svrbiace,  zápalové ochorenie kože s výrazným dopadom na kvalitu života. Má typický vývoj klinického obrazu od detstva až do dospelosti.  Je súčasťou tzv. atopického komplexu., vysvetľuje MUDr. Vladimíra Flimerová, lekárka z odboru dermatovenerológie a dodáva „základom je porušená bariéra kože, daná genetickou informáciou génu zodpovedného za filagrín. To je látka, ktorá vytvára  dokonalú bariéru kože.“  Spúšťačmi atopickej dermatitídy však okrem vonkajších faktorov (suchosť kože, potenie, dráždivé textílie a iné), môžu byť aj vnútorné- fokálne infekcie či stres, alebo niektoré potraviny. Len veľmi zriedka ide o alergiu.

Ako sa prejavuje?

Prvé prejavy ochorenia zvykneme pozorovať už u najmenších detí, najčastešie vo veku 3 mesiacov. Vytvárajú sa  červené, šupinaté,  svrbivé ložiská na lícach, rukách a na trupe,“ hovorí MUDr. Flimerová a pokračuje „do obdobia puberty sa lokalizuje do typických lokalít ako sú zakolenné a lakťové jamky, krk, šija, okolie členkov a zápästí. Ak pretrváva až do dospelosti prechádza do pruriginóznej formy, ktorá sa prejaví tvorbou silne svrbivých červených prejavov hlavne na rukách a predkoleniach.“ Typickým znakom atopickej dermatitídy v každom veku je suchá, drsná, ošupujúca sa koža a silné svrbenie postihnutých miest.

Čo pomáha?

Na záver ponúkame niekoľko rád, ako predchádzať recidívam atopickej dermatitídy, či účinne zmierniť jej nepríjemné prejavy v prípade, že sa objavia.

1.) hydratácia – Atopickú kožu je potrebné pravidelne premasťovať, zvyšuje sa tak jej elasticita a eliminuje vznik bolestivých trhliniek a ich následných zápalov.

2.) prostredie – Obmedzte na minimum kontakt s alergénmi. Zbavte sa, pokiaľ je možné kobercov, ktoré sa nedajú prať, závesov a iných „lapačov prachu.“ Používajte podľa možnosti ekologické čistiace prostriedky.

3.) kozmetika – Používajte výlučne kozmetiku z lekárne, vhodnú pre atopickú kožu, bez obsahu potenciálne dráždiacich látok a alergénov (napr. lanolín, farbivá a konzervanty)

Náš tip: SKIN IN BALANCE Dermatologický pleťový krém s 5 % olivového oleja a 5 % urey. Zmierňuje svrbenie a napätie pokožky, hĺbkovo hydratuje. Vhodný ako podklad pod make up. 50ml 9,95Eur

4.) umývanie – Pre atopickú kožu je najvhodnejšie sprchovanie vlažnou vodou. Vyhnite sa klasickým mydlám a uprednostnite šetrné hydratačné emulzie z lekárne.

Náš tip: SKIN IN BALANCE Dermatologická čistiaca emulzia špeciálne určená na čistenie a ošetrenie suchej a citlivej pokožky. Silne premasťuje a zmierňuje svrbenie. 250ml 6,65 Eur

5.) strava – Pokúste sa zo stravy vylúčiť potraviny, ktoré vám prejavy atopického ekzému vyvolávajú, či zhoršujú. Uprednostnite čerstvé potraviny pred polotovarmi a tými priemyselne spracovanými.

6.) oblečenie – Najvhodnejším materiálom je 100% bavlna. Nevhodné sú syntetické materiály, ktoré môžu miesta postihnuté ekzémom nepríjemne dráždiť a zadržiavať vlhkosť. Používajte hypoalergénne prípravky na pranie.

7.) oddych – Doprajte si dostatok odpočinku a eliminujte stres. Každý problém má svoje riešenie a to, že sa budete rozčuľovať a trápiť, ničomu nepomôže- najmenej vášmu zdraviu. Pokiaľ vás trápi nočné škrabanie postihnutých miest, existujú návleky na ruky, ktoré účinne zabránia tejto neresti a následným nepríjemným rankám. Kúpite v predajniach lékárenských pomôcok.

Náš tip: Na zmiernenie nočného svrbenia natrite postihnuté miesta Dermatologickou penou SKIN IN BALANCE, ktorá kožu hydratuje a premasťuje. 125ml 8,94Eur

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?

Využite Kombiprodukt a získajte najvýhodnejší úrok na trhu

Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy

Investujte do budúcnosti už dnes.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo!