Niekto to rád horúce, iný ľadovo vychladené...

Určite poznáte ten nepríjemný pocit. S chuťou sa pustíte do lákavého zmrzlinového pohára, alebo si upijete z lahodne rozvoniavajúcej kávičky, keď tu zrazu...aaaau!

...ale hlavne- bez bolesti!

Citlivé zuby nás vedia veru potrápiť, a teraz v lete, keď je zmrzlinová sezóna v plnom prúde ešte viac, než inokedy. Starostlivosť o ne však nemusí byť zložitá ani finančne náročná, ako si možno myslíte. Stačí si osvojiť niekoľko zásad správnej zubnej hygieny a nepríjemné príznaky citlivosti zubov vieme pomocou nich veľmi účinne eliminovať.

Najčastejšie príčiny vzniku citlivých zubov

Citlivosť zubov je najčastejšia u ľudí vo veku medzi 20 a 40 rokov. Môže sa však objaviť prakticky kedykoľvek počas života. Časť zuba, ktorá je nad ďasnom je pokrytá vrstvou skloviny. Sklovina chráni vnútornú vrstvu zubu, takzvaný dentín. K citlivosti obvykle dochádza na mieste, kde sa ďasno stretáva so zubom, pretože práve tam je vrstva zubnej skloviny najtenšia. Tu je niekoľko najčastejších príčin citlivosti zubov:

1.) Mechanické poškodenie. Môže nastať v dôsledku používania nevhodnej zubnej kefky, ktorá je najčastejšie príliš tvrdá a nesprávne tvarovaná. V kombinácii so zlou technikou čistenia zubov dochádza k narúšaniu zubnej skloviny, odhaľovaniu dentínu a následnej precitlivelosti zubov. Používajte mäkkú zubnú kefku s krátkou pracovnou plochou a zaoblenými vláknami, akou je aj zubná kefka Lacalut sensitive za 2,47eur. Zuby si čistite jemným krúžením a stieraním, nikdy nie pohybom zo strany na stranu.

lacalut sensitive

2.) Kyslé prostredie. Ide o postupné stenčovanie skloviny zubov, zapríčinené kyslým prostredím v ústnej dutine. Najviac ho spôsobujú potraviny a nápoje s obsahom cukru a sladidiel, ale aj produkty živočíšnej výroby či alkohol a káva. Ak máte citlivé zuby, neznamená to ešte, že sa obľúbených potravín musíte vzdať. Stačí si po každom jedle ústa dôkladne vypláchnuť ústnou vodou s obsahom chloridu draselného, ktorý desenzibilizuje zuby a čiastočne znecitlivuje nervové vlákna- napr. ústna voda Lacalut sensitive, 300 ml za 4,62 eur. Obsahuje amínfluorid na vytvrdenie zubnej skloviny a na posilnenie zubnej skloviny. Usmrcuje baktérie podporujúce tvorbu povlakov.

3.) Plak a zubný kameň. Usádzanie zubného kameňa a plaku môže spôsobiť postupné ustupovanie ďasien a ich nepríjemne bolestivé zápaly. Ústupom ďasien dochádza k odhaľovaniu zubných krčkov a následnej citlivosti zubov. Riešením je pravidelné používanie zubnej pasty s obsahom látok, ktoré uzatvárajú dentinové kanáliky, čím zastavujú prenikanie dráždivých vplyvov k nervovým zakončeniam. Zubná pasta Lacalut extra sensitive navyše chráni a spevňuje ďasná a tým dráždivé vplyvy pôsobia na menšej plôške zuba. Balenie 75 ml kúpite za 3,88 eur.

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.