Niekto to rád horúce, iný ľadovo vychladené...

Určite poznáte ten nepríjemný pocit. S chuťou sa pustíte do lákavého zmrzlinového pohára, alebo si upijete z lahodne rozvoniavajúcej kávičky, keď tu zrazu...aaaau!

...ale hlavne- bez bolesti!

Citlivé zuby nás vedia veru potrápiť, a teraz v lete, keď je zmrzlinová sezóna v plnom prúde ešte viac, než inokedy. Starostlivosť o ne však nemusí byť zložitá ani finančne náročná, ako si možno myslíte. Stačí si osvojiť niekoľko zásad správnej zubnej hygieny a nepríjemné príznaky citlivosti zubov vieme pomocou nich veľmi účinne eliminovať.

Najčastejšie príčiny vzniku citlivých zubov

Citlivosť zubov je najčastejšia u ľudí vo veku medzi 20 a 40 rokov. Môže sa však objaviť prakticky kedykoľvek počas života. Časť zuba, ktorá je nad ďasnom je pokrytá vrstvou skloviny. Sklovina chráni vnútornú vrstvu zubu, takzvaný dentín. K citlivosti obvykle dochádza na mieste, kde sa ďasno stretáva so zubom, pretože práve tam je vrstva zubnej skloviny najtenšia. Tu je niekoľko najčastejších príčin citlivosti zubov:

1.) Mechanické poškodenie. Môže nastať v dôsledku používania nevhodnej zubnej kefky, ktorá je najčastejšie príliš tvrdá a nesprávne tvarovaná. V kombinácii so zlou technikou čistenia zubov dochádza k narúšaniu zubnej skloviny, odhaľovaniu dentínu a následnej precitlivelosti zubov. Používajte mäkkú zubnú kefku s krátkou pracovnou plochou a zaoblenými vláknami, akou je aj zubná kefka Lacalut sensitive za 2,47eur. Zuby si čistite jemným krúžením a stieraním, nikdy nie pohybom zo strany na stranu.

lacalut sensitive

2.) Kyslé prostredie. Ide o postupné stenčovanie skloviny zubov, zapríčinené kyslým prostredím v ústnej dutine. Najviac ho spôsobujú potraviny a nápoje s obsahom cukru a sladidiel, ale aj produkty živočíšnej výroby či alkohol a káva. Ak máte citlivé zuby, neznamená to ešte, že sa obľúbených potravín musíte vzdať. Stačí si po každom jedle ústa dôkladne vypláchnuť ústnou vodou s obsahom chloridu draselného, ktorý desenzibilizuje zuby a čiastočne znecitlivuje nervové vlákna- napr. ústna voda Lacalut sensitive, 300 ml za 4,62 eur. Obsahuje amínfluorid na vytvrdenie zubnej skloviny a na posilnenie zubnej skloviny. Usmrcuje baktérie podporujúce tvorbu povlakov.

3.) Plak a zubný kameň. Usádzanie zubného kameňa a plaku môže spôsobiť postupné ustupovanie ďasien a ich nepríjemne bolestivé zápaly. Ústupom ďasien dochádza k odhaľovaniu zubných krčkov a následnej citlivosti zubov. Riešením je pravidelné používanie zubnej pasty s obsahom látok, ktoré uzatvárajú dentinové kanáliky, čím zastavujú prenikanie dráždivých vplyvov k nervovým zakončeniam. Zubná pasta Lacalut extra sensitive navyše chráni a spevňuje ďasná a tým dráždivé vplyvy pôsobia na menšej plôške zuba. Balenie 75 ml kúpite za 3,88 eur.

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy

Zateplenie šikmej strechy môže pokaziť aj profesionál, ak nedodržiava niekoľko zásadných pravidiel. Pozrite sa, ktoré to sú.

EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestnú vedeckú hodnosť doctor honoris causa Andreasovi Wörgötterovi

Company´s autumn in the High Tatras

A good teambuilding or a good training should fulfil four main points that determine its success.

V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli

Stanicu sme chceli zrekonštruovať za milión korún, stálo to desať.