Rýchla pomoc od bolesti? Ponúkame tipy na SOS masáže!

Masáž je najstarším liečebným prostriedkom a zdá sa, že v dnešnej dobe nachádza svoje uplatnenie viac než kedykoľvek predtým.

Hlavným cieľom masáže je priaznivo ovplyvniť chorobný proces, odstrániť následky zranenia, či telesnú únavu. Mierni bolesť a uľavuje od stresu, posilňuje nervový systém a navodzuje celkový pocit harmónie. Pravidelné opakovanie masáže môže priniesť úľavu od chronických chrbtových ťažkostí, a porúch pohybového aparátu. Človek je dnes vystavovaný vysokej miere stresu, napätiu a pod vplyvom zlých návykov naše svalstvo trpí. Bc. Linda Janušíková, fyzioterapeut Allga San nám poskytla niekoľko užitočných tipov na masáže, ktoré poľahky zvládneme aj v domácich podmienkach.

Ak nemáme čas zájsť na masáž a trpíme neustálymi bolesťami, možeme si aspoň čiastočne pomôcť domácou vlastnoručnou masážou, ktorou môžeme ovplyvniť aspoň časť bolestivých miest na tele. Väčšinou nás trápi stuhnuté svlastvo dôsledkom nesprávných stereotypov najmä v práci  a to pri sedavom zamestnaní. „Masáž si možeme urobiť aj sami, podstatné sú časti tela, kde sa napätie hromadí najčastejšie a najľahšie. Napríklad plecia, krk a sluchy. Vďaka hneteniu odstránime zo svalov napätie, ale uvoľní sa aj samotná myseľ. Pretože každý človek je individuálny môžete skušať rôžne techniky. Môžu to byť krúživé pohyby prstami, palcom, pätkou dlane, tlačenie na isté body, alebo napríklad hánkami. Dôležitá je relaxácia, tým masáž bude učinnejšia,“ radí Bc. Janušíková.

Niekoľko tipov na uvoľňujúcu masáž:

• Masáž krku - Štyrmi prstami masírujte zároveň jednu časť krku a palcom druhú. Potom ruky vymeňte. Dôležitý je smer, začíname v dolnej časti krku a pomaly prejdeme nahor k lebke, následne opakujeme.
  • Masáž pliec – Pravé plece masírujeme ľavou rukou a pravou ľavé, smerom od krku k hornej časti pleca. Môžete robiť to čo vám napadne, krúživé pohymi prstami vnímajte stuhnuté miesta a na ne pôsobte.
  • Masáž slúch -  Prstami krúžte v smere hodinových ručičiek a neskôr v protismere. Masírovať si môžete akúkolvek časť tela na ktorú máte dosah. Časté sú bolesti pleca a ramena - takisto ako niektoré formy bolesti hlavy následkom hypermobilnej krčnej chrbti­ce, čo môžu spôsobiť ochabnuté väzy.

masazny roztok

„Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že prípravky na masírovanie volíme podľa toho, aký účinok chceme masážou podporiť. Na uvoľnenie svalstva a prekrvenie sú vhodné prípravky s obsahom prírodných látok, ako kosodrevinová silica, šalvia, či arnika horská. Celkovú relaxáciu organizmu pri masáži zabezpečia tiež aromatické výťažky zo šalvie, či rozmarínová silica,“ radí fyzioterapeutka Bc. Linda Janušíková, „konzistencia môže byť od tekutej, cez gélovú až po krémovú, výber je na vás. Chronických bolestí svalov sa najúčinnejšie zbavíme zohrievaním postihnutých miest- výrazný hrejivý efekt majú prípravky s obsahom oleja z čili papriky. Naopak, akútne bolestivé stavy, či preťažené svalstvo napríklad po športovaní, sa snažíme schladiť a dosiahnuť tak efekt znecitlivenia a utlmenia bolesti,“ dodáva na záver fyzioterapeutka.

masážny gél

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Už viac ako 36 čerpacích staníc OMV je v novom šate

Motoristi si vychutnajú príjemnú atmosféru aj nové služby.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.