Do prvých ročníkov škôl v pôsobnosti kraja nastúpi 3487 žiakov

V porovnaní s minulým rokom je to nárast o takmer 300 žiakov.

Do prvých ročníkov stredných škôl, ktoré sú v pôsobnosti Bratislavského kraja, je pre školský rok 2014/2015 zapísaných 3487 žiakov. V porovnaní s minulým rokom je to nárast o takmer 300 žiakov.

„Od nového školského roka otvoríme aj nové študijné a učebné odbory, ktoré skvalitnia ponuku našich škôl. Vychádzali sme pritom z požiadaviek potrieb praxe ale aj záujmu uchádzačov. Pribudnú napríklad odbory obchodný pracovník, propagačné výtvarníctvo, reštaurátorstvo či športový manažment,“ priblížil bratislavský župan Pavol Frešo.

Najväčší záujem žiakov končiacich základné školy bol už tradične o gymnáziá - o bilingválne štúdium na Gymnáziu na Pankúchovej v Bratislave a o Gymnázium J. Papánka na Vazovovej. Spomedzi odborov bol najväčší záujem o odbory hotelová akadémia, elektrotechnika, obchodná akadémia, hudobno-dramatické umenie, masmediálne štúdiá, propagačné výtvarníctvo, úžitková fotografia, asistent výživy, farmaceutický laborant či zubný asistent.

Bratislavský samosprávny kraj dlhodobo aktívne spolupracuje s partnerskými firmami a zamestnávateľmi – napr. spoločnosti LIDL a DM drogérie. Výsledkom tejto spolupráce je otvorenie samostatnej triedy v SOŠ obchodu a služieb S. Jurkoviča na Sklenárovej, kde si pripravujú  svojich budúcich zamestnancov. Obe spoločnosti ponúkajú zazmluvneným žiakom rôzne benefity, ako aj spoluúčasť na financovaní školy a podporu pri propagácii školy.

BSK má v zriaďovateľskej pôsobnosti 57 škôl, z toho je 39 stredných odborných škôl. Udržať školy a pritiahnuť študentov sa snaží cez rôzne atraktívne učebné odbory, okrem toho vytvára centrá odborného vzdelávania a prípravy, poskytuje rekvalifikačné kurzy a pomáha školám pri ich prezentovaní sa a študentom pri výbere školy.

9156125745eb77e370e4z-r304_res.jpg

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.