Do prvých ročníkov škôl v pôsobnosti kraja nastúpi 3487 žiakov

V porovnaní s minulým rokom je to nárast o takmer 300 žiakov.

Do prvých ročníkov stredných škôl, ktoré sú v pôsobnosti Bratislavského kraja, je pre školský rok 2014/2015 zapísaných 3487 žiakov. V porovnaní s minulým rokom je to nárast o takmer 300 žiakov.

„Od nového školského roka otvoríme aj nové študijné a učebné odbory, ktoré skvalitnia ponuku našich škôl. Vychádzali sme pritom z požiadaviek potrieb praxe ale aj záujmu uchádzačov. Pribudnú napríklad odbory obchodný pracovník, propagačné výtvarníctvo, reštaurátorstvo či športový manažment,“ priblížil bratislavský župan Pavol Frešo.

Najväčší záujem žiakov končiacich základné školy bol už tradične o gymnáziá - o bilingválne štúdium na Gymnáziu na Pankúchovej v Bratislave a o Gymnázium J. Papánka na Vazovovej. Spomedzi odborov bol najväčší záujem o odbory hotelová akadémia, elektrotechnika, obchodná akadémia, hudobno-dramatické umenie, masmediálne štúdiá, propagačné výtvarníctvo, úžitková fotografia, asistent výživy, farmaceutický laborant či zubný asistent.

Bratislavský samosprávny kraj dlhodobo aktívne spolupracuje s partnerskými firmami a zamestnávateľmi – napr. spoločnosti LIDL a DM drogérie. Výsledkom tejto spolupráce je otvorenie samostatnej triedy v SOŠ obchodu a služieb S. Jurkoviča na Sklenárovej, kde si pripravujú  svojich budúcich zamestnancov. Obe spoločnosti ponúkajú zazmluvneným žiakom rôzne benefity, ako aj spoluúčasť na financovaní školy a podporu pri propagácii školy.

BSK má v zriaďovateľskej pôsobnosti 57 škôl, z toho je 39 stredných odborných škôl. Udržať školy a pritiahnuť študentov sa snaží cez rôzne atraktívne učebné odbory, okrem toho vytvára centrá odborného vzdelávania a prípravy, poskytuje rekvalifikačné kurzy a pomáha školám pri ich prezentovaní sa a študentom pri výbere školy.

9156125745eb77e370e4z-r304_res.jpg

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.